"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο πόλεμος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων

Της Λινας Γιανναρου

Πριν από λίγες ημέρες, μια είδηση πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων, αλλά κυκλοφόρησε αρκετά μέσω twitter. Σύμφωνα με τον καταχωρητή domain names (σ. σ. ονομάτων δικτυακών χώρων) SEDO, ανάμεσα στις top πρόσφατες πωλήσεις ηλεκτρονικών διευθύνσεων βρίσκεται και η αγορά του airtickets. com από την airtickets. gr έναντι του ποσού των 80.000 δολαρίων. Το θέμα ανέδειξε από το δημοφιλές σάιτ domainchat. gr ο ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ στο Iντερνετ Γιώργος Χαραλαμπάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για σημαντική στρατηγική κίνηση της εταιρείας, καθώς αγόρασε ένα «καλό» όνομα σε χαμηλή τιμή. «Με αυτό το όνομα η airtickets. gr μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη και η απόστασή της από τους Ελληνες ανταγωνιστές μεγαλώνει», έγραφε.

Τα ονόματα χώρων με κατάληξη. gr εκχωρούνται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία διατηρεί τα σχετικά μητρώα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι τα διεκδικούν μέσω των διαπιστευμένων καταχωρητών. Η ΕΕΤΤ διαχειρίζεται μηνιαίως 6.800 αιτήσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των καταχωρισμένων ονομάτων χώρου. gr είναι 325.631. Προφανώς, κάποιος μπορεί να κατοχυρώσει όνομα και με άλλη κατάληξη όπως. com,. net,. org κ. ο. κ. Στα domain names δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή αγοράς. Η κατοχύρωση ενός ελεύθερου. gr domain κοστίζει 20 - 24 ευρώ για δύο χρόνια. Τα. com domains κοστίζουν 11 δολάρια τον χρόνο.

Το ενδιαφέρον για κατοχύρωση ελληνικών domains ξεκίνησε δειλά στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και κορυφώθηκε έως το 2004. Εκτοτε παρατηρείται ύφεση, με την οικονομική κρίση να έχει προκαλέσει περαιτέρω αμηχανία. 

Πολλοί θεωρούν ότι τα «καλά» ονόματα έχουν πιαστεί. «Λάθος!», απαντάει ο κ. Χαραλαμπάκης. «To ότι όλα τα καλά domains είναι πιασμένα για μένα είναι μύθος. Καλά ελληνικά domains εξακολουθούν και υπάρχουν. Υπάρχουν ακόμα ποιοτικά two word ή three word domains (υπάρχουν 10.750 ελεύθερα 3-letter. gr domains) τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και είναι εμπορεύσιμα. Επίσης, τα domain names λήγουν και πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τους δεν τα ανανεώνουν, οπότε υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες και εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το domain aeroporika. gr το οποίο κατοχυρώθηκε το 2009 και τώρα είναι ένα αρκετά επιτυχημένο website για πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με πολλές καλές θέσεις στο google για διάφορες λέξεις - κλειδιά».

Το γεγονός ότι ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να «σηκώσει» υπέρογκα ποσά. «To άσχημο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί domainers (σ. σ. κάτοχοι ονομάτων) οι οποίοι κατοχυρώνουν ελληνικά domains και ζητούν ποσά που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία του ονόματος. Στο εξωτερικό υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία με εταιρείες οι οποίες θησαυρίζουν από τέτοιες δραστηριότητες. Βέβαια, όπως και σε κάθε αγορά, υπάρχουν και πολύ ανίδεοι οι οποίοι προσπαθούν να πλουτίσουν εύκολα από αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα το επίπεδο είναι πολύ πιο χαμηλό και οι αξίες πολύ διαφορετικές». 
Το domain call. com, για παράδειγμα, πωλήθηκε για 1,1 εκατ. δολάρια. Το αντίστοιχο call. gr δεν θα μπορούσε καν να πλησιάσει αυτήν την τιμή, μια και απευθύνεται σε πολύ μικρότερη αγορά με διαφορετικούς όρους. «Αλλά οι ευκαιρίες είναι εδώ».

Αρκετοί, όμως, δεν συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία. Με τους ρυθμούς που επιτυγχάνεται η διείσδυση στο Iντερνετ στη χώρα μας, συν την κρίση, η ανάκαμψη των domains –υποστηρίζουν– θα επιτευχθεί έπειτα από δέκα χρόνια...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: