"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μπλόγκερ στην Αίγυπτο του Μουµπάρακ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Νοεµβρίου, η καταστολή των αντιπολιτευοµένων, ισλαµιστών και µη, συνεχίζεται στην Αίγυπτο µε τη Δύση να παρακολουθεί αδιάφορη.

Ο αιγύπτιος µπλόγκερ Αµπντέλ Καρίµ Ναµπίλ ολοκλήρωσε στις 6 Νοεµβρίου την ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που του είχε επιβληθεί επειδή είχε προσβάλει το Ισλάµ και είχε χαρακτηρίσει δικτάτορα τον 81χρονο Χόσνι Μουµπάρακ, ο οποίος κυβερνά την Αίγυπτο από το 1981. Στις 6 Νοεµβρίου αποφυλακίσθηκε από τη φυλακή Μπουρτζ αλ-Αραµπ της Αλεξάνδρειας, για να ξανασυλληφθεί αµέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Η νέα σύλληψή του ήταν άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της αιγυπτιακής δηµοκρατίας, σχολίασε ένας αντιπολιτευόµενος.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση όχι µόνο συλλαµβάνει δεκάδες µέλη των ισλαµιστών Αδελφών Μουσουλµάνων, αλλά και ακυρώνει άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών, συλλαµβάνει µπλόγκερ, κατασκευάζει παραβάσεις για να απορριφθούν υποψηφιότητες. Τον Ιούνιο, αστυνοµικοί µε πολιτικά έσυραν έξω από ένα Ιντερνετ καφέ τον 28χρονο µπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ, ο οποίος είχε δηµοσιοποιήσει πρόσφατα στο Ιντερνετ ένα βίντεο που εξέθετε τη διαφθορά της αστυνοµίας, και τον ξυλοκόπησαν µέχρι θανάτου στον δρόµο. 

Ολα αυτά δεν εµπόδισαν την αµερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να χαιρετίσει τις προάλλες τη «σύµπραξη» µεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου ως «ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής»...

Ο 26χρονοςΝαµπίλ αποφυλακίσθηκε για δεύτερη φορά την Τρίτη, 11 ηµέρες µετά την πρώτη αποφυλάκισή του. Είχε ξυλοκοπηθεί και αντιµετωπίζει προβλήµατα υγείας. Είναι ο πρώτος µπλόγκερ που δικάστηκε στην Αίγυπτο για δηµοσιεύµατά του στο Ιντερνετ, όπου έγραφε µε το ψευδώνυµο Καρίµ Αµέρ και επέκρινε την κυβέρνηση, το συντηρητικό Ισλάµ και το Πανεπιστήµιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, στο οποίο σπούδαζε νοµικά. 

Το είχε χαρακτηρίσει «πανεπιστήµιο της τροµοκρατίας», «η άλλη όψη του νοµίσµατος της Αλ-Κάιντα», υπογραµµίζοντας ότι προωθεί ισλαµιστικές ιδέες και καταπιέζει την ελεύθερη σκέψη, «διδάσκοντας στους φοιτητές του ότι δεν υπάρχει χώρος για διαφορές σ’ αυτή τη ζωή». Σ’ ένα µπλογκ που είχε γράψει το 2005, όταν οργισµένοι µουσουλµάνοι είχαν επιτεθεί σε µια κοπτική εκκλησία µε αφορµή ένα θεατρικό έργο που θεώρησαν προσβλητικό για το Ισλάµ, υπογράµµιζε: «Οι µουσουλµάνοι αποκάλυψαν το αληθινό άσχηµο πρόσωπό τους και φάνηκαν σε όλο τον κόσµο ότι είναι γεµάτοι βαναυσότητα, βαρβαρότητα και απανθρωπιά».

Σύµφωνα µε το Ασοσιέιτεντ Πρες, είχε επίσης αποκαλέσει τον Μωάµεθ και τους οπαδούς του κατά τον έβδοµο αιώνα «αιµοδιψείς» για τις διδασκαλίες τους γύρω από τον πόλεµο – ένα σχόλιο που είχε επικαλεσθεί ο δικαστής που τον καταδίκασε. Το συµπέρασµα είναι πως το αιγυπτιακό καθεστώς δεν κάνει διακρίσεις: καταδιώκει τόσο τους ισλαµιστές όσο και τους µετριοπαθείς, προοδευτικούς µουσουλµάνους της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: