"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ζωές για πέταμα

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, σε δύο μάλιστα υποθέσεις, καταδικάσθηκε η Τουρκία, δύο μόλις μέρες πριν αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο νέος προεδρεύων, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου υποσχεθεί ότι, μέσα στις προτεραιότητες της προεδρίας του θα είναι και η... μεταρρύθμιση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε την εν ψυχρώ δολοφονία του Ολμέζ, ενός τούρκου βοσκού, που οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις τον πέρασαν για λαθρέμπορο, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε καμία από τις αιτιάσεις της Τουρκίας και την καταδίκασε, δικαιώνοντας τους συγγενείς του άτυχου βοσκού και επιδικάζοντάς τους αποζημίωση, για ηθική βλάβη, 100.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση αναφερόταν στο θάνατο ενός νεαρού Τούρκου, του Σερντάρ Γιουγκίτ, που βρέθηκε πυροβολημένος εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Κι εδώ το Δικαστήριο δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς ότι, θάνατος του νεαρού οφείλονταν σε αυτοκτονία, καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, υποχρεώνοντας την να καταβάλλει, περίπου 40.000 ευρώ.

Τόσο αποτιμήθηκαν οι χαμένες ζωές τους... 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: