"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Αγκυρα απειλεί να μπλοκάρει την αντιπυραυλική ασπίδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Κρίσιμη δοκιμασία για τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αποτελεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου), καθώς η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να μπλοκάρει το μεγαλόπνοο σχέδιο της ανάπτυξης της Αντιπυραυλικής Ασπίδας της Συμμαχίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα εγκριθεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας, τα κράτη-μέλη αναμένεται να αποφασίσουν τη δρομολόγηση του σχεδίου για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, ώστε να αντιμετωπισθεί μία από τις νέες απειλές ασφάλειας που καταγράφονται και στο κείμενο του Νέου Στρατιωτικού Δόγματος: την απειλή πυραυλικής επίθεσης. Η μεγαλύτερη «απειλή» όμως για την ανάπτυξη του «ζωτικού» αντιπυραυλικού συστήματος, για το οποίο ασκούνται εντονότατες πιέσεις από τις ΗΠΑ, αναδεικνύεται η ίδια η Τουρκία.

Καθώς ένα τέτοιο αντιπυραυλικό σύστημα στρέφεται, κυρίως, εναντίον της ενδεχόμενης απειλής που θα προκύψει από το Ιράν και τη Συρία, η Αγκυρα θεωρεί ότι συναινώντας στην ανάπτυξή του, θα υπονομεύσει όχι μόνο τις σχέσεις της με την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, στις οποίες έχει προσδώσει στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά και τον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί στον μουσουλμανικό κόσμο. Η Αγκυρα παίζοντας με τα «νεύρα» της αμερικανικής κυβέρνησης, δηλώνει ότι δεν θα συμφωνήσει στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας εάν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων χωρών και είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, που προκαλεί με τη στάση της υπέρ του Ιράν.

Η Αθήνα κρατά προσεκτική στάση αναμονής, θεωρώντας ότι το σχέδιο της Αντιπυραυλικής Ασπίδας είναι ακόμη σε πρώιμη φάση και φυσικά δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ,.

Ιδιαίτερα ασυνήθιστη, αλλά ενδεικτική της κατάστασης ήταν η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτη από την Ουάσιγκτον που πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας, καθώς σε συνέντευξη του στην «Washington Times» εξέφρασε «απαισιοδοξία για το μέλλον της Τουρκίας». Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι και η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες και άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τον προσανατολισμό της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι δεν θα εκπλαγεί «εάν δει την Τουρκία έξω από τους δυτικούς θεσμούς, να διαδραματίζει έναν αυτόνομο στρατηγικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή».

Θέλει να αφυπνίσει οθωμανικές συνειδήσεις στα Βαλκάνια
Προσηλωμένη απαρέγκλιτα στον στόχο της γιγάντωσης της τουρκικής (πολιτισμικής, πολιτικής και οικονομικής) επιρροής και της αναβίωσης περασμένων αυτοκρατορικών «μεγαλείων», η Αγκυρα δεν σταματά να εντείνει τις προσπάθειές της για αφύπνιση της «οθωμανικής συνείδησης» στα Βαλκάνια.  

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, η Τουρκία προωθεί εδώ και χρόνια (μέσω του ερευνητικού κέντρου IRCICA της Κωνσταντινούπολης) τη διοργάνωση ενός διεθνούς ακαδημαϊκού συνεδρίου, με θέμα τον «Ισλαμικό Πολιτισμό στα Βαλκάνια». Μάλιστα, το τέταρτο κατά σειρά τέτοιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Σκόπια, υπό την αιγίδα του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γιόργκε Ιβανόφ, και με τη συμμετοχή πλήθους ακαδημαϊκών από την Τουρκία, το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: