SΟS για το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκιπο
«Το Ορφανοτροφείο καταρρέει», προειδοποιούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μία μέρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν το κτίριο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
«Προσπαθούσαμε να προστατευτούμε από τα κεραμίδια και τα ξύλα που έπεφταν πάνω από το κεφάλι μας», γράφει ο Γκιουβέν Οζάλπ της «Μιλιέτ» ο οποίος μπήκε στο κτίριο μαζί με τον δήμαρχο Πριγκιποννήσων Μουσταφά Φαρσάκογλου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Στους πάνω ορόφους δεν κατάφεραν καθόλου να ανέβουν επειδή υπήρχε ο κίνδυνος κατάρρευσης. Στην τεράστια αίθουσα θεάτρου υπήρχε μόνο ένα κατεστραμμένο πιάνο χωρίς πλήκτρα. Αυτό το πιάνο έμεινε στο μυαλό και του Οράλ Τσαλισλάρ της «Ραντικάλ» ο οποίος βρέθηκε επίσης στο Ορφανοτροφείο λίγο μετά την έκδοση της απόφασης.
Ο Οράλ Τσαλισλάρ ήταν στο πλοίο της ένωσης ελληνοτουρκικής φιλίας «Δάφνη» μαζί με Τούρκους και Ελληνες μέλη της οργάνωσης. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση στο πλοίο επικρατούσε ενθουσιασμός. Αυθόρμητα γύρισαν όλοι και κοίταξαν το Ορφανοτροφείο. «Πάμε στο Ορφανοτροφείο», άρχισαν να λένε όλοι. Λίγο αργότερα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Μπήκαν από την είσοδο από όπου έπεφταν λιγότερα κεραμίδια. Πέρασαν από την κουζίνα κι ύστερα μπήκαν στην αίθουσα θεάτρου.
«Πού είναι τα πλήκτρα του πιάνου;», ρώτησαν τον Ερόλ, τον φύλακα του κτιρίου. «Είμαι 25 χρόνια εδώ και το πιάνο δεν είχε πλήκτρα από τότε», τους απάντησε.
Ο δήμαρχος Πριγκιποννήσων είπε ότι έκανε πολλές εργασίες την εποχή που ήταν έπαρχος για να σωθεί το κτίριο και επεσήμανε ότι, αν δεν ληφθούν πάραυτα μέτρα, ενδέχεται να καταρρεύσει. «Πρέπει με μια διεθνή συνεργασία να κάνουμε να ζήσει αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός», είπε ο δήμαρχος.
Πάντως το κτίριο του Ορφανοτροφείου αναμένεται να λειτουργήσει ως περιβαλλοντικό ινστιτούτο. Αυτή είναι άλλωστε η επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Εγκεμεν Μπαγίς, η Αγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Φανάρι γι΄ αυτό το θέμα. «Σκέφτονται να μετατρέψουν το κτίριο σε διεθνές περιβαλλοντικό ινστιτούτο, πράγμα στο οποίο είμαστε κι εμείς θετικοί. Θέλουν να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να εργάζονται όλοι οι ακαδημαϊκοί που μελετούν το θέμα του περιβάλλοντος στον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή ιδέα για να προβληθεί η Τουρκία στο θέμα του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.
Η αναγνώριση
Ωστόσο δεν έκανε καμιά αναφορά στο νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με αυτήν την απόφαση στην ουσία το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζεται ως νομικό πρόσωπο το οποίο έχει δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Πάντως ο Ριζά Τουρμέν, ο τούρκος δικαστής ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ΕΔΑΔ, σχολιάζει με άρθρο του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ότι δεν αποκλείεται τελικά εντός αυτών των τριών μηνών η Τουρκία να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΜΝΗΜΕΙΑ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου