"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Ματωμένη Κυριακή" : Συγγνώμη και αλήθεια

The New York Times

Περίπου 40 χρόνια αφότου Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Βόρεια Ιρλανδία -πυροδοτώντας εθνοτική βία που διήρκεσε για δεκαετίες- έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης κατέληξε εν τέλει σε συμπέρασμα άξιο μιας δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε: «Αυτό που συνέβη στη "Ματωμένη Κυριακή" ήταν αναιτιολόγητο και αδικαιολόγητο». Και έπειτα έκανε κάτι που οι πολιτικοί ουδέποτε κάνουν. Ζήτησε συγγνώμη. «Για λογαριασμό της κυβέρνησης, ζητώ συγγνώμη», είπε.

Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να διατάξει έρευνα το 1998 και το γεγονός ότι ο Κάμερον αποδέχτηκε τα ευρήματά της θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις χώρες και τους ηγέτες του κόσμου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ απρόκλητα και απροειδοποίητα κατά της πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πόλη Λόντοντερι στις 30 Ιανουαρίου 1972. Οι 14 νεκροί και 13 τραυματίες ήταν άοπλοι. Θα πρέπει έτσι να αναιρεθεί διά παντός προγενέστερη έρευνα που έβγαλε «καθαρούς» τους στρατιώτες στη «Ματωμένη Κυριακή», με τη λογική ότι πυροβολήθηκαν. Η τελευταία έρευνα διήρκεσε 12 χρόνια, πάρθηκαν καταθέσεις από 2.500 ανθρώπους και κατέληξε σε έκθεση 5.000 σελίδων. (...)

Η σκληρή αλήθεια αυτής της έρευνας και η ηχηρή απολογία του Κάμερον θα πρέπει να βοηθήσουν να κινηθούν προς τα εμπρός η διαδικασία και η υπόθεση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: