Το ΕΜΠ επιδεικνύει τα... πυροσβεστικά του
«Φωτιά» έβαλαν χθες οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου! Στις 10.30 το πρωί φωτιές άναψαν σε δύο σημεία της Πολυτεχνειούπολης: στον λόφο που βρίσκεται απέναντι από τη Σχολή των Χημικών Μηχανικών και στο γήπεδο ποδοσφαίρου του ιδρύματος.
Αμέσως μετα και πριν προλάβουν να επεκταθούν, το σεναριο προβλέπει να ακουστούν δεκάδες διαφορετικοί ήχοι. Προκειται για τα τα κινητά όλων των υπευθύνων του ιδρύματος, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκη- σης, της Αστυνομίας και των αξιωματούχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα όμως τα κομπιούτερ των υπευθύνων για την κατάσβεση της φωτιάς άρχισαν να λαμβάνουν μαθηματικά μοντέλα για τα σημεία στα οποία πρέπει να επέμβουν οι Αρχές ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί, αλλά και τις διαδρομές που αναμένεται να ακολουθήσει το μέτωπο της φωτιάς τα επόμενα λεπτά.
Επόμενο βήμα: στις οθόνες των αρμοδίων για τη διαχείριση κρίσεων χαράσονται τα «μονοπάτια» που πρέπει να ακολουθήσουν για την ασφαλή εκκένωση των περιοχών που απειλούνται.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της δουλειάς που έκανε ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ.
Δεν στηρίζονται σε τεχνολογία που θα αγοραστεί ακριβά απο ιδιώτες ούτε χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά. Παρ΄ όλα αυτά, όπως λέει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ιδρύματος κ. Ν. Μαρκάτος, παρ΄ ότι το ελληνικό κράτος έχει ξοδέψει 2 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, δεν την έχει αξιοποιήσει ποτέ.
Στην επίδειξη στην Πολυτεχνειούπολη οι πρυτανικές αρχές έχουν ως στόχο τους να διαμηνύσουν για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση ότι μπορούν να εγκαταστήσουν και να συντονίσουν ολοκληρωμένο σύστημα δασοπροστασίας, που σε πρώτη φάση θα καλύψει όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής.
« Συγκεντρώσαμε όλη τη φαιά ουσία μας στο σημείο πυρκαγιές » λέει σχετικά ο απερχόμενος αντιπρύτανης του ΕΜΠ κ. Ι. Πολύζος. « Συγκεντρώσαμε όλες τις επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με τα θέματα πυρκαγιών και αναπτύξαμε ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και δράσης » αναφέρει.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Αισθητήρες-δασοφύλακες. Πρόκειται για το πρόγραμμα «firementor», το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο αισθητήρων που τοποθετούνται στο δάσος, καθώς και από λογισμικό, που υποστηρίζει τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εστιών φωτιάς. Οι αισθητήρες αυτοί ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές της θερμοκρασίας και θα τις μεταφέρουν στο κέντρο επιχειρήσεων το οποίο έχει στηθεί για τον σκοπό αυτό στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από εκεί μέσω Διαδικτύου στις αρμόδιες αρχές. Ειδικούς φράκτες που λειτουργούν αυτόνομα ή σε συνεργασία με το σύστημα των αισθητήρων και μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Οι φράκτες είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και μπορεί να τοποθετηθούν σε μικρές ή μεγάλες εκτάσεις. Αυτόνομο σύστημα «διάγνωσης», που μπορεί να ενημερώσει όλους τους αρμοδίους για την πορεία που θα ακολουθήσει η φωτιά λίγα δευτερόλεπτα αφού γίνει αντιληπτή. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα εκτίμησης των επιπτώσεων και παροχής λίστας με τις ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση.
Οπως λέει ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ κ. Βασ. Βεσκούκης, «η ανάγκη για τη διεπιστημονική προσέγγιση στο θέμα των φυσικών καταστροφών είναι καταγεγραμμένη στο ΕΜΠ εδώ και αρκετά χρόνια». «Είναι χαρακτηριστικό ότι η δραστηριοποίηση μελών της ομάδας ξεκινά από τη δεκαετία του 1990 με έργα που αφορούν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και φτάνει στο 2003 με την ανάληψη του πρώτου έργου το οποίο αφορά την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών» συνεχίζει.
«Η δουλειά μας είναι η έγκαιρη ειδοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» λέει ο διδάκτορας του ΕΜΠ κ. Σωτ. Κανελλόπουλος . «Στο πείραμά μας θα δείξουμε όλες αυτές τις δυνατότητες. Πώς θα ειδοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι όταν ανάψει η πυρκαγιά και πώς θα αντιμετωπιστεί η εξάπλωσή της. Τεχνολογία σαν αυτή εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα με τις πυρκαγιές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία» καταλήγει.
πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου