"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η χημική «απειλή» βρίσκεται δίπλα μας

Περικυκλωμένος από κυριολεκτικά χιλιάδες καρκινογόνα αντικείμενα, ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει αποκλεισμένος σε μια άκρως τοξική (έως και θανατηφόρα) καθημερινότητα, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Σήμερα, η επάρατη νόσος θερίζει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πράγμα λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς τον βαθμό «καρκινικότητας» του σύγχρονου περιβάλλοντος.

Στις αγορές των ΗΠΑ, λόγου χάρη, κυκλοφορούν ελεύθερα περίπου 80.000 χημικά (πολλά από τα οποία «ύποπτα»), όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας αμερικανικής Αρχής «President's Cancer Panel». Συγκεκριμένα στην εν λόγω έκθεση, το «προεδρικό πάνελ», το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του αντικαρκινικού προγράμματος των ΗΠΑ, διαπιστώνει «εκτεταμένη» έκθεση των Αμερικανών σε εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες.

Το παραπάνω πόρισμα έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει πολλοί ειδικοί, οι οποίες συνδέουν την επάρατη νόσο όχι μόνο με κακές προσωπικές συνήθειες (κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης κ.ά.) αλλά και με εξίσου κακές περιβαλλοντικές συνθήκες (ρύπανση, ακτινοβολίες, ραδιενέργεια, καρκινογόνες ουσίες σε αντικείμενα).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κάθε ενήλικος Αμερικανός «κουβαλάει» εντός του κατά μέσο όρο 212 χημικά προερχόμενα από προϊόντα τα οποία θεωρητικά υπάρχουν για να μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Μεταξύ αυτών, κυριαρχούν 3 κατηγορίες βλαβερών ουσιών: τα επιβραδυντικά φλόγας, τα υπερφθοριωμένα χημικά και η βισφενόλη Α.

Επιπλέον, ο μέσος ενήλικος Αμερικανός φέρεται να είναι «μολυσμένος» με ιχνοποσότητες από παρασιτοκτόνα, αρσενικό, υπερχλωρικό οξύ (μετά σχετική περυσινή έρευνά του το CDC εντόπισε την εν λόγω ουσία σε 15 διαφορετικές μάρκες βρεφικού γάλατος, ενώ υψηλά επίπεδα αυτής φέρεται να περιέχει και το νερό 26 πολιτειών), ακρυλαμίδιο (Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας κατανάλωσης όπως τηγανητές πατάτες και αρτοσκευάσματα) και τρικλοζάνη (πρόκειται για βακτηριοκτόνο).

6 επικίνδυνα χημικά

Επιβραδυντικά Φλόγας (υφάσματα, ταπετσαρίες, στρώματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις).

Υπερφθοριωμένα Χημικά (αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, χαλιά και συσκευασίες ποπ-κορν που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων).

Βισφενόλη Α (CDs, DVDs, συσκευασίες φαγητών και ποτών, μπιμπερό και βρεφικά κύπελλα).

Υπερχλωρικό Οξύ (καύσιμα πυραύλων, βρεφικό γάλα, νερό).

Ακρυλαμίδιο (υφάσματα, καλλυντικά, χρώματα, κόλλες, τηγανητές πατάτες και αρτοσκευάσματα).

Τρικλοζάνη (απορρυπαντικά, καθαριστικά, σαπούνια, αποσμητικά, καλλυντικά, οδοντόκρεμες, κλινοσκεπάσματα, κάλτσες).

Αντίλογος με... αδύναμα επιχειρήματα
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν κατά καιρούς σπεύσει να καθησυχάσουν τους καταναλωτές υποστηρίζοντας πως η έκθεση του ατόμου σε μικρές δόσεις μιας συγκεκριμένης «τοξικής» ουσίας δεν εγκυμονεί απαραιτήτως κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

Πράγματι, αυτό μπορεί να ισχύει εάν η κάθε χημική ουσία αντιμετωπισθεί μεμονωμένα. Οταν ωστόσο τα «τοξικά» με τα οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκατοντάδες, τότε ευλόγως αντιλαμβάνεται κανείς πως και οι αντίστοιχες δόσεις, αθροιζόμενες, παύουν πλέον να είναι «μικρές» και αθώες. Σήμερα, ένας στους δύο Αμερικανούς φέρεται να «φλερτάρει» με την επάρατη νόσο. Συγκριτικά, πριν από μόλις 5 δεκαετίες, αντίστοιχο κίνδυνο διέτρεχε ένας στους τέσσερις.

Πιο συγκεκριμένα, εν έτει 2010, διάφοροι τύποι καρκίνου (του παγκρέατος, λευχαιμία) από εκεί που παλιότερα «χτυπούσαν» ανθρώπους άνω των 60 ετών, σήμερα «πλήττουν» 30άρηδες και 40άρηδες.
«Η αλήθεια είναι πως πολλά από τα καθημερινά αντικείμενα στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας είναι γεμάτα χημικά που δεν κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του 1950», τονίζει σε ρόλο κατήγορου ο ιστοχώρος «Alternet». Οι τοξικοί, καρκινογόνοι κίνδυνοι είναι δυστυχώς ακόμη μεγαλύτεροι για τα μικρά παιδιά τα οποία, δεδομένου ότι βρίσκονται στην ανάπτυξη, απορροφούν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό όλα εκείνες τις ουσίες με τις οποίες έρχονται σε καθημερινή επαφή.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: