Τσούχτρα - δολοφόνος (ψαριών) στο Αιγαίο
Φονική τσούχτρα, που διέλυσε την ιχθυοπανίδα στη Μαύρη Θάλασσα, εντοπίστηκε στην περιοχή των εκβολών του Eβρου και απειλεί με καταστροφή τα ψάρια του βόρειου Αιγαίου!
Πρόκειται για τη Mnemiopsis leidyi, η οποία προέρχεται από τον βόρειο Ατλαντικό και πιστεύεται πως έφθασε στη Μαύρη Θάλασσα κρυμμένη στο έρμα υπερπόντιου δεξαμενόπλοιου στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μέσα σε διάστημα 5 -7 χρόνων, η τσούχτρα κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν του θαλάσσιου πληθυσμού, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακάμψει. Ιδιαίτερα κτυπήθηκε ο γαύρος και μέχρι σήμερα ελάχιστοι πληθυσμοί έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν.
Η φονική τσούχτρα εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια στις βόρειες θάλασσες και οι επιστήμονες θεωρούν πως έχει φθάσει και στη Μεσόγειο. Η αλήθεια είναι πως λίγα στοιχεία για την πορεία της είναι γνωστά. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η Mnemiopsis έχει ήδη περάσει τα Δαρδανέλια και βρίσκεται στις θάλασσες του Νομού Εβρου. Εκτιμάται πάντως πως δεν υπάρχει κίνδυνος ανάλογος με αυτόν που έζησε η Μαύρη Θάλασσα, καθώς το Αιγαίο είναι αρκετά ανοικτή θαλάσσια περιοχή, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Η τσούχτρα Mnemiopsis leidyi αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση του κινδύνου για τη βιοποικιλότητα από την εισβολή ξενικών ειδών. Η υπερανάπτυξη των μεταφορών σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατρέψει σε πραγματικούς δολοφόνους των ενδημικών ειδών άλλα είδη που ενδεχομένως στους βιότοπούς τους να μην αποτελούν κίνδυνο.
Η συγκεκριμένη τσούχτρα τρέφεται από το θαλάσσιο πλαγκτόν, από αβγά ψαριών και από μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή των ψαριών. Είναι πολύ λαίμαργη, επιπλέον έχει τεράστιες δυνατότητες αναπαραγωγής και μπορεί να γεννήσει μέχρι 12.000 αβγά μέσα σε μόλις 10 μέρες!
πηγη ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΘΝΟΣ,
ΖΩΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου