"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με δύο διδακτορικά... συμβασιούχος στο Δημόσιο

Του ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Aνύπαρκτη παραμένει στη χώρα μας η σχέση των σπουδών χιλιάδων πτυχιούχων που βγαίνουν στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο με το επάγγελμα που τελικά ασκούν.

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ετεροαπασχόληση. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν περίπου 100.000 άνεργους πτυχιούχους για τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ τουλάχιστον 10.000 απασχολούνται σε δουλειές που έχουν ελάχιστη σχέση με τις σπουδές τους.

Στη δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι πτυχιούχοι σχολών με ασαφή επαγγελματική κατοχύρωση, με τους πτυχιούχους του «θεωρητικού» τομέα να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Φιλόλογοι, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και πάσης φύσεως υποψήφιοι καθηγητές (γυμναστές, θεολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, απόφοιτοι γαλλικής, ιταλικής και γερμανικής φιλολογίας) ανήκουν στις ομάδες υψηλού εργασιακού κινδύνου.

Οι... περγαμηνές
Από τις πιο... ακραίες περιπτώσεις ετεροαπασχόλησης είναι σίγουρα η Αντα Καλογήρου, που εργάζεται ως συμβασιούχος στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Αποφοίτησα από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής της Αθήνας. Συνέχισα για έναν χρόνο τις σπουδές μου στη Σορβόννη, στον τομέα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Ακολούθησε δεύτερος κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ όπου και ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή.
Τέσσερα χρόνια δούλεψα σαν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ. Μετά τόλμησα το μεγάλο βήμα του γυρισμού χωρίς να έχω εξασφαλίσει δουλειά. Δίδαξα για ένα εξάμηνο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο με βάση το Π.Δ. 407/ 1980 (συμβασιούχος) και επιχείρησα 3 φορές, χωρίς επιτυχία, να διεκδικήσω θέση σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την επαγγελματική ενασχόληση με την αρχαιολογία και έπειτα από διάφορες επίπονες προσπάθειες βρέθηκα με σύμβαση στο τμήμα διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», συμπληρώνει η κ. Καλογήρου.

Σε βενζινάδικο στη λεωφόρο Μαραθώνος, συναντήσαμε τη Σαββίνα Δρουγούτη, η οποία έχει πτυχίο της σχολής Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ Αθήνας. «Εκανα 6 μήνες πρακτική εξάσκηση στον ΟΚΑΝΑ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των εξαρτημένων. Πήρα μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά ως άγαμη και άτεκνη, δεν είχα μόρια. Δούλεψα ως σερβιτόρα σε ξενοδοχείο και τώρα εργάζομαι για τον βασικό μισθό σε βενζινάδικο»

Ερευνα
Σχέση σπουδών και επαγγέλματος
Ειδική έρευνα με στόχο να αναδειχθούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας και η διασύνδεση των σπουδών με το επαγγελματικό αντικείμενο, πραγματοποίησε η εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού Adecco, με δείγμα 420 άνδρες και γυναίκες, μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη, ηλικίας από 31 ετών και άνω.

Οπως εξηγεί η Χριστίνα Δακτυλίδου, στέλεχος της συγκεκριμένης εταιρείας, το 56% από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι ερεύνησαν την αγορά εργασίας πριν επιλέξουν κλάδο σπουδών, ενώ το 73% βάσισε την επιλογή του στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.

Το 39% των ερωτηθέντων βρίσκεται ενεργά στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 7 χρόνια. Η πλειονότητα του δείγματος είχε ολοκληρώσει σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το 37% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 31% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 25% απόφοιτοι ΤΕΙ και κολεγίων, ενώ το 2% κατείχε διδακτορικό.

Θερίζει η ανεργία
Οι στατιστικές έρευνες των πανεπιστημίων είναι ενδεικτικές για την υψηλή ανεργία των πτυχιούχων.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας: Εργάζεται μόλις το 60% των πτυχιούχων και από αυτούς περίπου το 42% απασχολείται σε άσχετους με τις σπουδές του κλάδους.

Δημοκρίτειο Θράκης: Μόνο το 18% των αποφοίτων Ιστορίας απασχολείται σε σχετική εργασία. Το 30% των νέων αποφοίτων των Φυσικών και Μαθηματικών Τμημάτων παραμένουν άνεργοι ή υποαπασχολούνται για περισσότερα από δύο χρόνια.

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Το 20% των πτυχιούχων κοινωνιολογίας είναι άνεργοι. Απ’ όσους εργάζονται, το 70% δήλωσε ότι το επάγγελμά του έχει από καμία έως ελάχιστη σχέση με τις σπουδές του.

Κώστας Περεζούς
«Εκρυβα το διδακτορικό...»
Ο Κώστας Περεζούς, αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών Αγγλικού Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακά σε άλλο βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και στη συνέχεια διδακτορικό στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

«Παράλληλα με το διδακτορικό, εργάστηκα για 6 μήνες ως ωρομίσθιος ερευνητής και άλλα 2 χρόνια ως μεταφραστής επιστημονικών κειμένων. Εστειλα στη συνέχεια βιογραφικά οπουδήποτε υπήρχε κάτι σχετικό», μας λέει.

«Τα ΙΕΚ που απάντησαν, θεωρούσαν ότι είχα υπερβολικά πολλά προσόντα και με παρέπεμπαν στα κολέγια. Αναγκάστηκα να στραφώ στην ανειδίκευτη εργασία, ενώ στις αιτήσεις που υπέβαλα δεν ανέφερα το διδακτορικό προκειμένου να μην απορριφθώ. Πήγα σε συνεντεύξεις για υπάλληλος γραφείου αλλά ήμουν μεγάλος σε ηλικία και χωρίς σχετική προϋπηρεσία.

Τελικά με πήραν σε ιδιωτική εταιρεία όπου αμειβόμουν ως ανειδίκευτος με τον βασικό. Μετά μπήκα στο ταμείο ανεργίας, ενώ παράλληλα έστελνα αιτήσεις σε όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας για μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών μου. Από τον περασμένο Οκτώβριο εργάζομαι τελικά ως έκτακτος καθηγητής σε περιφερειακό ΤΕΙ».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: