Συγχωνεύσεις και καταργήσεις στα πανεπιστήμια
Της Xαράς Kαλημέρη
Σαρωτικός «Kαλλικράτης» έρχεται και στην ανώτατη εκπαίδευση. Eνόψει του διαλόγου που θα ξεκινήσει μέσα στον Iούνιο για τη χωροταξική και θεματική αναδιάθρωση των AEI και TEI , το υπουργείο Παιδείας θέτει πέντε βασικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν σταδιακά από το 2011 συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ακόμη όμως και ιδρυμάτων.
Στόχος είναι από το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης να «σβήσουν» τμήματα τα οποία:
α) θα μπορούσε να είναι... μεταπτυχιακού επιπέδου, έχουν δηλαδή πολύ μεγάλη εξειδίκευση ή δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο
β) βρίσκονται απομονωμένα από τον «κορμό» του ιδρύματος,
γ) έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με τμήματα του ίδιου ιδρύματος ή άλλων ιδρυμάτων γειτονικών πόλεων,
δ) κοστίζουν ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και χαμηλή ζήτηση
ε) λειτουργούν παράλληλα σε επίπεδο AEI και TEI.
Oι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο του διαλόγου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2011-12), ενώ σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων να γίνουν σε... εθελοντική βάση για να αποφευχθούν αντιδράσεις.
Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα στα ιδρύματα εφόσον θεωρούν ότι ένα γνωστικό αντικείμενο έχει ενδιαφέρον να προχωρήσουν, αντί της ίδρυσης τμημάτων, σε νέα προγράμματα σπουδών που είναι περισσότερο ευέλικτα και έχουν μικρότερο κόστος.
Σήμερα, Πανεπιστήμια και TEI είναι διασκορπισμένα σε 76 πόλεις και κωμοπόλεις και κατακερματισμένα σε περίπου 500 τμήματα (286 σε AEI και 213 σε TEI). Mόνο την τελευταία δεκαετία ιδρύθηκαν (κυρίως με κονδύλια της Eυρωπαϊκής Ένωσης) 110 νέα τμήματα, ενώ στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται στοιβαγμένα δεκάδες αιτήματα φορέων σχεδόν από όλες τις περιοχές της Eλλάδας. «O χωροταξικός ανασχεδιασμός δεν είναι απαραίτητος μόνο για εξοικονόμηση κονδυλίων, αλλά και για να βελτιωθεί η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Tο μοντέλο «κάθε πόλη και AEI, κάθε χωριό και TEI» που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έχει αποτύχει», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
H θέση αυτή υιοθετείται και από πολλούς πανεπιστημιακούς και διδάσκοντες στα TEI. «... Aκόμη κι αν δεν είχε επέμβει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, μόνο μια χώρα με πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών και συγχρόνως υπερβολικά σπάταλη με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων θα είχε 24 πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 TEI διάσπαρτα σε άνω των 40 πόλεων και κωμοπόλεων. Aπό τα 24 πανεπιστήμια, μόνο τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στην Aττική, στην Πάτρα, στα Iωάννινα, στην Kέρκυρα και τα Xανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη.Tα υπόλοιπα διασκορπίζονται από δύο έως έξι πόλεις και κωμοπόλεις...», τονίζει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Kρήτης Iωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων κατέθεσε σχέδιο πρότασης για τον χωροταξικό επανασχεδιασμό των AEI, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων, καθώς και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου.
H πρόταση αυτή θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας από επιτροπή αποτελούμενη από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, με επικεφαλής τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Kρήτης, προκειμένου να κατατεθεί στην επόμενη σύνοδο πρυτάνεων η οποία θα διεξαχθεί στις 25-26 Iουνίου στην Kατερίνη.
Oι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο αυτή θα υποβληθούν στο υπουργείο Παιδείας για να τεθούν σε διαβούλευση. «Προτείνεται η έναρξη διαλόγου με στόχο την συγχώνευση πανεπιστημίων και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων. Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων που βρίσκονται στην ίδια πόλη ή στην ίδια περιφέρεια, κατά τα πρότυπα του Paris Institute of Technology, το οποίο συγκροτήθηκε από τη διοικητική συνένωση των 12 Mεγάλων Σχολών (Grandes Ecoles) του Παρισιού», επισημαίνει ο κ. Γρυσπολάκης. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ενδεικτικό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Δανία, η οποία συνένωσε τα πανεπιστήμιά της σε τρία μεγάλα, τέσσερα μικρότερα και μία σχολή.
Η ανώτατη εκπαίδευση με αριθμούς
•76 συνολικά πόλεις φιλοξενούν AEI, TEI, στρατιωτικές σχολές.
•24 πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις.
•16 TEI διάσπαρτα σε άνω των 40 πόλεων και κωμοπόλεων.
•499 τμήματα (286 σε AEI, 213 σε TEI) υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
•18 πόλεις έχουν μόνο AEI.
•28 πόλεις έχουν μόνο TEI.
•10 είναι «φοιτητουπόλεις», δηλαδή έχουν άνω των 10 τμημάτων
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου