Βγαίνουν λάδι για το «Σάμινα»
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ: Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την πολύνεκρη τραγωδία, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για λάθος αδίκημα και με εσφαλμένη χρήση των ποινικών διατάξεων
Toυ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Σε... ναυάγιο και της Δικαιοσύνης εξελίχθηκε τελικά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα». Η αυλαία της υπόθεσης, όσον αφορά το ποινικό της σκέλος, «έπεσε» μόλις χθες, με την εκπληκτική όσο και απογοητευτική διαπίστωση, 10 ολόκληρα χρόνια μετά το ναυάγιο, ότι οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για λάθος αδίκημα και με εσφαλμένη χρήση των ποινικών διατάξεων.
Αποτέλεσμα της χθεσινής διαπίστωσης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι να «εξαφανιστεί» το μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβλήθηκε στον πλοίαρχο του «Σάμινα», Β. Γιαννακή, και να μειωθεί η ποινή του κατά 6,5 χρόνια λόγω και της παραγραφής (αφού η υπόθεση κράτησε 10 χρόνια).
Χθες, η Ολομέλεια ΑΠ κήρυξε την οριστική παύση της εναντίον του ποινικής δίωξης για τις κατηγορίες των ανθρωποκτονιών από αμέλεια 80 ανθρώπων «σβήνοντας» συνολική ποινή 6,5 χρόνων και κρίνοντας έγκυρη μόνο την ποινή των 5,5 χρόνων που έχει προ πολλού εκτίσει (αποφυλακίστηκε το περασμένο φθινόπωρο) και η οποία επιβλήθηκε για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και της μη αυτοπρόσωπης διεύθυνσης πλοίου...
Το γεγονός ότι ο πλοίαρχος εξέτισε ποινή μεγαλύτερη από αυτή που νόμιμα του αντιστοιχούσε (σύμφωνα με τον ΑΠ), του δίνει το δικαίωμα να στραφεί κατά του Δημοσίου και να αξιώσει αποζημίωση, ενώ αντίστοιχη ευνοϊκή μεταχείριση θα μπορούσαν να έχουν και άλλοι καταδικασμένοι στην ίδια υπόθεση, εφόσον είχαν την πρόνοια να επισημάνουν το ίδιο νομικό σφάλμα. Δεν αποκλείεται, πάντως, το λάθος αυτό να εκμεταλλευθούν κατηγορούμενοι για το πολύνεκρο τροχαίο των Τεμπών, όπου σκοτώθηκαν πολλοί μαθητές, αν και μειοψηφία της ολομέλειας ακολούθησε μια διαφορετική νομική «φόρμουλα», σε μία προσπάθεια να διασώσει τα προσχήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Μετά τους πολύνεκρους σεισμούς και το ναυάγιο του «Σάμινα», θεσπίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ειδικές διατάξεις που θα εξασφάλιζαν -υποτίθεται- την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Οι δηλώσεις για το «μαχαίρι που θα φθάσει στο κόκαλο» και τις βαρύτατες ποινές δεν επαληθεύθηκαν όμως ποτέ στην πράξη, ενώ και οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις ήταν σαφώς μικρότερες από εκείνες με τις οποίες θα περίμενε κανείς ότι θα αξιολογείτο η ζωή.
Διαδικασίες
Επειτα από μακρόσυρτες διαδικασίες (αν και η ανάκριση έγινε κατευθείαν από εφέτη - ανακριτή για γρήγορη παραπομπή), η υπόθεση πέρασε δύο φορές και από τον ΑΠ (για τις γνωστές νομικές συγκρούσεις γύρω από τον ενδεχόμενο δόλο των κατηγορουμένων) χωρίς κανείς να επισημάνει ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να διώκονται με λάθος διατάξεις.
Ο πρώτος σχετικός υπαινιγμός έγινε προ 2ετίας από μερίδα του ποινικού τμήματος ΑΠ. Τότε η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια και ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Αθ. Κονταξής, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να είχαν δικαστεί (και καταδικαστεί) μόνο για διατάραξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών από την οποία επήλθε θάνατος 80 ανθρώπων (η ποινή μπορούσε να φθάσει μέχρι και ισόβια), αλλά όχι και για κάθε ανθρωποκτονία από αμέλεια (ή σωματική βλάβη) ξεχωριστά.
Στη χθεσινή απόφαση μειοψήφησαν, ζητώντας να μην ανατραπεί η καταδίκη, οι αρεοπαγίτες Ι. Σίδερης, Γ. Γεωργέλλης, Κ. Φράγκος, Β. Φράγγος, Δ. Τίγγας.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου