Η δικτατορία του μηδενισμού
Tου Aποστολου Λακασα
Είναι λογικό να υπάρχει η δυσπιστία για τις μεθόδους του κομματικού κράτους, αλλά μήπως τελικά αυτή η δυσπιστία αποτελεί ιδιότυπο άλλοθι να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας;
Το τελευταίο διάστημα οι ομοσπονδίες των καθηγητών (ΟΛΜΕ) και των δασκάλων (ΔΟΕ) δείχνουν ότι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες των καθηγητών για την κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση, και συνεχίζουν να παίζουν το τροπάρι της στείρας αντιπολίτευσης και του άκρατου λαϊκισμού. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αρνητική θέση τους για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, που πρόκειται να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Θεωρούν, δηλαδή, ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν πρέπει να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, διότι είναι μία διαδικασία που επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες των προβλημάτων των σχολείων στους εκπαιδευτικούς από τον κύριο υπαίτιο, που είναι το κράτος.
Δεκτό! Από καταβολής του ελληνικού κράτους οι αποφάσεις είχαν έντονα κομματική στόχευση, με αποτέλεσμα πλέον να είναι έντονη η αμφισβήτηση εάν η (όποια) αξιολόγηση μπορεί να γίνει αξιοκρατικά. Πρόκειται για μια πεποίθηση, που είναι απόλυτα λογικό να έχει ο μέσος πολίτης, και άρα και ο εκπαιδευτικός. Μεταξύ άλλων «θα πρέπει να αξιολογηθεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της κεντρικής διοίκησης και ο βαθμός που επηρεάζονται αυτές από πελατειακές εξυπηρετήσεις (μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί, επιλογή στελεχών)» αναφέρει ο φιλόλογος κ. Σεραφείμ Κωνσταντίνου, διατυπώνοντας τις εύλογες επιφυλάξεις του.
Ομως, είναι απολύτως υποκριτική η στάση των συνδικαλιστών, διότι και αυτοί εξέθρεψαν το κομματικό κράτος. Δεν είναι εκείνοι, οι οποίοι σε κάθε περίοδο εκλογής στελεχών εκπαίδευσης (που έχουν βασικό ρόλο στη διενέργεια της αξιολόγησης) προσπαθούν να έχουν λόγο στις κρίσεις; Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων δεν προχωρούν πολλές φορές σε αταίριαστες, φαινομενικά, συμμαχίες ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα «εκλεγούν οι δικοί μας εδώ, οι δικοί σας εκεί»;
Οι συνδικαλιστές εδώ και καιρό έχουν απαξιωθεί ως φορείς ουσιαστικού, επιστημονικού λόγου για την πορεία των κλάδων που εκπροσωπούν. «Η δημόσια παιδεία δεν αντέχει, δεν έχουμε πίστωση χρόνου, τον καταναλώσαμε» αναφέρει σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Καθηγητών Λέσβου κ. Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, και της ζητά να προχωρήσει σε τομές με αξιοκρατία, διαφάνεια, σοβαρότητα.
Η Ενωση στη Λέσβο αποστασιοποιήθηκε από την πρόταση της της ΟΛΜΕ οι καθηγητές να μη συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, και πρότεινε στα μέλη της «να αποφασίσουν ελεύθερα και δημοκρατικά». Καίριος ο λόγος της ΕΛΜΕ Λέσβου. Καιρός είναι να βρει μιμητές κόντρα στη δικτατορία του μηδενισμού των συνδικαλιστών.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΛΑΚΑΣΑΣ,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου