"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αυξήθηκαν κατά 20% οι άποροι Ελληνες

Της Ελενας Kαρανατση

Οδός Σοφοκλέους 66. Στον διάδρομο του «κοινωνικού παντοπωλείου» του δήμου της Αθήνας, ένα μικρό κορίτσι ρωτάει τη μητέρα του αν μπορεί να προσθέσει μία σοκολάτα στο καρότσι που έχει ήδη γεμίσει με τρόφιμα, απορρυπαντικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν είναι το τυπικό σούπερ μάρκετ, αλλά το παντοπωλείο που χρησιμοποιούν 200 οικογένειες της Αθήνας με ελάχιστα εισοδήματα. Το παντοπωλείο λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) και παρέχει δωρεάν 2.000 προϊόντα.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει δραματικά το ποσοστό εκείνων που απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του δήμου. «Τελευταία μειώνονται οι αλλοδαποί, ενώ αυξήθηκαν κατά 18 - 20% οι Ελληνες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της σίτισης, του κοινωνικού παντοπωλείου, του φαρμακείου, της “αθηναϊκής αγοράς”», επισημαίνει  ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Λευτέρης Σκιαδάς, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΥΑΔΑ, τον Μάιο του 2010, σε δείγμα 947 οικογενειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τo 67% των ατόμων που επισκέπτονται το «κοινωνικό παντοπωλείο» είναι γυναίκες, 46 - 60 ετών (44%) και 61 - 75 ετών (27%). Η συντριπτική πλειονότητα είναι Ελληνες (86,7%) και το 63,9% αυτών άνεργοι. Το 61% είχε μηδενικό εκκαθαριστικό (άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι) και το 22% εισόδημα έως 6.000 ευρώ ετησίως. Οι 614 από τις 947 οικογένειες μένουν σε ενοίκιο, 299 φιλοξενούνται και μόλις 31 έχουν δικό τους σπίτι. Το 66% αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα κ. ά.), ενώ ένα 26% εμφανίζει ψυχικές διαταραχές (κυρίως κατάθλιψη).

Οι δικαιούχοι επιλέγονται από την κοινωνική υπηρεσία του ΚΥΑΔΑ βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων για ένα εξάμηνο και ορισμένο ποσό αγορών ανά μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Μετά τη λήξη του εξαμήνου είτε αντικαθίστανται από άλλες άπορες οικογένειες είτε συνεχίζουν.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: