Η Αθήνα, 11η παγκοσμίως στις πόλεις με τα ακριβότερα διαμερίσματα
Μπορεί η αγορά ακινήτων να περνά τη χειρότερη περίοδο της Μεταπολίτευσης, οι αγοραπωλησίες να έχουν υποχωρήσει δραματικά και οι τιμές να είναι μειωμένες έως και 30% σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν ωστόσο κάποιες... εστίες αντίστασης. Η Ελλάδα, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μπορεί να είναι «περήφανη» διότι συγκαταλέγεται στην καλύτερη 12άδα παγκοσμίως σε ότι αφορά τα ακριβότερα σπίτια που υπάρχουν.
Τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα του γνωστού κτηματομεσιτικού δικτύου Global Property Guide, δείχνουν ότι οι τιμές στην Αθήνα αυξάνονται, τουλάχιστον για τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε προνομιούχες περιοχές και πωλούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία μελέτη που καταγράφει τις τιμές πώλησης για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο των πόλεων, σε πολυτελή κατασκευή τύπου loft, στην Αθήνα για να αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο σπίτι θα πρέπει να καταβάλει 8.941 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο. Συνολικά δηλαδή πρέπει να πληρώσει περίπου 1,1 εκατ. δολάρια, λίγο πάνω από 900 χιλ. ευρώ δηλαδή.
Φυσικά πρόκειται για μια μέση τιμή στην κατηγορία των πολύ ακριβών σπιτιών διότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην πρωτεύουσα όπου έχουν καταγραφεί μεγαλύτερα ποσά, όπως π.χ. στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, στο Κολωνάκι, στη Φιλοθέη. Αν οριζόταν ως τιμής της έρευνας ένα ποσό πάνω από 12 .000 ευρώ το τ.μ. τότε η ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης που περιλαμβάνει 90 χώρες παγκοσμίως. Είναι μάλιστα πέμπτη ακριβότερη πόλη της Ευρώπης μετά το Μονακό, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Γενεύη.
Αφήνει δε πίσω της πόλεις όπως η Αιώνια Πόλη, Ρώμη, το Τορόντο, το Σίδνεϊ, η Κοπεγχάγη, η Μαδρίτη. Σε σύγκριση με περσινά στοιχεία η τιμή της Αθήνας έχει ανέβει κατά 550 δολ./τ.μ. (πέρυσι 8.404 δολάρια/τ.μ.). Στο ερώτημα γιατί η ελληνική πρωτεύουσα είναι από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου αν και είναι σε χαμηλή θέση ως προς την ποιότητα ζωής (75η σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Mercer), η απάντηση είναι δύσκολη.
Είτε φταίει ότι δεν υπάρχουν πολλά σπίτια στις συγκεκριμένες περιοχές που να απευθύνονται στα υψηλά βαλάντια, είτε η «φούσκα» των προηγούμενων ετών δεν λέει να ξεφουσκώσει.
Ηρώδου Αττικού
Πάντως, η τιμή των 8.941 δολαρίων/τ.μ. είναι? λογική όταν πρόκειται για σπίτι στην Ηρώδου Αττικού, με θέα στον Εθνικό Κήπο και γείτονες τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, έχουν ακουστεί και ποσά εξωφρενικά, όπως αγορά διαμερίσματος με τιμή πάνω από 33 χιλ. ευρώ το τ.μ.
Λογική είναι η τιμή και για το Κολωνάκι, αν και στην περιοχή του Λυκαβηττού οι αξίες των σπιτιών έχουν ξεφύγει. Τέλος στη γνωστή, λόγω Ακη Τσοχατζόπουλου, περιοχή της οδού Δ. Αρεοπαγίτου η αξία των σπιτιών ξεκινά από 8.000 ευρώ το μέτρο και φτάνει στα ύψη. Στο ερώτημα κάποιου που έχει πολλά χρήματα και θέλει να τα επενδύσει στο καλύτερο μέρος του κόσμου, πού να αγοράσει ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. η απάντηση είναι στο Μονακό.
Πρωτιά για ακόμη μια χρονιά για το περίφημο πριγκιπάτο στο οποίο η αξία των σπιτιών ανέρχεται σε 48.145 δολάρια/τ.μ. (πέρυσι 47.578 δολάρια). Ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση το Λονδίνο με 19.471 δολάρια/τ.μ. (πέρυσι 20.756 δολάρια), περίπου 1.000 δολάρια φθηνότερα λόγω της μεγάλης στεγαστικής κρίσης στη Βρετανία. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Νέα Υόρκη όπου τα περίφημα διαμερίσματα του Μανχάταν κοστίζουν 16.216 δολάρια ή περίπου 13.500 ευρώ/τ.μ.
Πέφτει η Μόσχα
Στην τέταρτη θέση, πολύ πεσμένη είναι η πρωτεύουσα της Ρωσίας. Πέρυσι ήταν στη δεύτερη θέση με τιμή πώλησης 20.853 δολάρια/τ.μ. ενώ φέτος η Μόσχα έχει πέσει 4.800 δολάρια/τ.μ. Τέλος την πρώτη πεντάδα κλείνει το Χονγκ Κονγκ με 15.424 δολάρια/τ.μ. Για όσους έχουν χρήματα διαθέσιμα και θέλουν τα βρουν τα φθηνότερα μέρη του κόσμου, θα πρέπει να πάρουν και τα ανάλογα ρίσκα.
Η πιο φθηνή πόλη παγκοσμίως είναι η Ntar es Salaam στην Τανζανία με τιμή πώλησης 700 δολ./τ.μ. Δηλαδή κάποιος με 84.000 δολάρια ή 70.000 ευρώ αγοράζει στην καλύτερη περιοχή της Τανζανίας. Το Κάϊρο με 856 δολάρια, η Λίμα του Περού με 944 δολάρια, το Κιότο στο Εκουαδόρ με 973 δολάρια και το Αμάν της Ιορδανίας με 1.138 δολάρια είναι οι πέντε πιο φθηνές περιοχές για αγορά σπιτιού.
Οι αποδόσεις των ενοικιών
Θα απαιτηθούν 40 χρόνια για να γίνει απόσβεση
Σαράντα χρόνια θα χρειαστούν για να πάρει τα λεφτά του πίσω ένας αγοραστής διαμερίσματος 120 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ενοικιάζει για να έχει σταθερό εισόδημα. Η υψηλή τιμή κτίσης και το σχετικά χαμηλό ενοίκιο αποτελούν τις βασικές αιτίες της μεγάλης περιόδου που απαιτείται για να γίνει απόσβεση.
Στην ελληνική πρωτεύουσα το κόστος αγοράς είναι 8.941 δολάρια και το μηνιαίο μίσθωμα 2.217 δολάρια, δηλαδή το ετήσιο εισόδημα φτάνει τα 26.604 δολάρια. Αρα θα χρειαστούν τέσσερις δεκαετίες ή 480 μηνιαία ενοίκια, προκειμένου να έχει βγάλει το σπίτι αυτό τα αρχικά λεφτά του. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα είναι στην 4η θέση της σχετικής λίστας μετά το Μονακό (68 χρόνια), την St. Lucia στην Καραϊβική με 52 χρόνια και την Ανδόρα με 42 χρόνια. Ο λόγος της τιμής ενός ακινήτου ως προς το ενοίκιο, όσο υψηλότερος είναι, δείχνει ότι τιμή αγοράς είναι μεγάλη και τα μισθώματα χαμηλά. Πρόκειται δηλαδή για μια υπερτιμημένη αγορά, όπου ο ιδιοκτήτης και μισθωτής είναι χαμένος.
Στην Αθήνα, το ενοίκιο για ένα σπίτι 120 τ.μ. σε ακριβή περιοχή (στο κέντρο π.χ.) φτάνει τα 2.217 δολ. το μήνα ή περίπου 1.800 ευρώ. Αν φαίνεται υψηλό το μίσθωμα, είναι διότι πρόκειται για το λεγόμενο κόστος «κατάληψης» στο οποίο περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα όπως τα κοινόχρηστα. Φυσικά, στο Κολωνάκι και στον Εθνικό Κήπο έχουν καταγραφεί και μεγαλύτερα ενοίκια για προνομιούχα σπίτια. Το πιο ακριβό νοίκι πληρώνουν οι κάτοικοι στα νησιά των Βερμούδων με 8.418 δολ.και μόλις 18 χρόνια για την απόσβεση. Ακολουθεί το Τόκιο με 7.854 δολ. και επίσης 18 χρόνια, το Μονακό με 7.129 δολ.
Φθηνά ενοίκια
Φυσικά στην Τανζανία υπάρχει το μικρότερο ενοίκιο για σπίτι 120 τ.μ., μόλις 500 δολάρια και 12 χρόνια για την απόσβεση. Ακολουθεί η St. Lucia με 742 δολάρια και το Κάιρο με 753 δολάρια το μήνα και μόλις 14 χρόνια απόσβεσης. Τέλος, αναφορικά με τις αποδόσεις των ακινήτων, η Αθήνα είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια κάτω από 2% και συγκεκριμένα 2,48%. Επομένως δεν είναι καθόλου ελκυστική για επενδύσεις στην κατοικία.
Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα έχει από τις φτωχότερες αποδόσεις παγκοσμίως, καθώς ξεπερνά μόνο το Μονακό (1,48%), την Ανδρόρα (2,36%), τη St. Lucia (1,91%). Οι καλύτερες αποδόσεις σε όλο τον πλανήτη καταγράφονται στην Τζακάρτα (12,34%), στη Λίμα του Περού (12,13%), στον Παναμά (10,10%) και στα Σκόπια, τα οποία έχουν απόδοση 9,91%, διότι η αγορά ανέρχεται σε 1.403 δολάρια, το ενοίκιο σε 1.391 δολ. και ο χρόνος απόσβεσης σε μόλις 10 χρόνια.
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου