Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥΣίγουρα δεν συμβαίνει συχνά: το έργο ενός Ελληνα καλλιτέχνη να εκτίθεται σε ένα τόσο ιστορικό και κεντρικό σημείο του Βερολίνου.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θαυμάζουν από την περασμένη Δευτέρα το έργο-εγκατάσταση της Καλλιόπης Λαιμού, που στήθηκε μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Μέρος των εκδηλώσεων για την επέτειο των είκοσι ετών από την πτώση του Τείχους, μια δουλειά που στηρίχθηκε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το έργο «Στο σταυροδρόμι», στην κυριολεξία σε μια πόλη-σταυροδρόμι της Ευρώπης όπως το Βερολίνο, είναι μια κατασκευή που εντυπωσιάζει με το μέγεθός της, αλλά και τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί. Πρόκειται για έναν τεράστιο σταυρό ύψους 13 μέτρων, κατασκευασμένο από εννέα τουρκικά καΐκια και βάρκες, που χρησιμοποιήθηκαν από Τούρκους δουλεμπόρους για να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στην πατρίδα μας και κατ' επέκταση στην Ευρώπη. Είναι το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας εγκαταστάσεων, οι οποίες ήδη εκτέθηκαν στην Ελευσίνα και την Κωνσταντινούπολη.
Η Καλλιόπη Λαιμού γεννήθηκε στις Οινούσσες, το νησί που κοιτά τις τουρκικές ακτές, πάνω στα θαλάσσια σύνορά μας. Ζει όμως και σπούδασε στο Λονδίνο. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, με τα χιλιάδες θύματά της κάθε χρόνο, ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, είναι το κεντρικό θέμα των έργων της Καλλιόπης Λαιμού και το θέτει για άλλη μια φορά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στο κέντρο του Βερολίνου. Η ίδια -όπως λέει- θέλει να βάλει το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο επίκεντρο των κοινωνιών μας, να στρέψει την κοινή γνώμη σε ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε χρόνο και πιο έντονο αλλά παράλληλα, με τις εγκαταστάσεις της, επιθυμεί να στείλει και ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους αυτούς.
Ο σταυρός συμβολικός, το «σταυροδρόμι», το πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση, από μια χώρα σε μια άλλη, από το σκοτάδι στο φως ή από τη ζωή στον θάνατο. «Τα πλοία αυτά χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά από Τούρκους δουλεμπόρους και για μένα είναι η σκηνή στην οποία εκτυλίσσεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια τραγωδία με ιστορικές διαστάσεις, όπως το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Τα πλοία αυτά είναι για μένα ιερά», σημειώνει η Καλλιόπη Λαιμού, «είναι όμως και ο μετανάστης που κρύβουμε όλοι μέσα μας», προσθέτει και τα λόγια της αυτά δημοσιεύθηκαν με εντυπωσιακά θετικές κριτικές σε όλες τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες.
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση θα παραμείνει μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, για να τη θαυμάσουν εκατομμύρια Γερμανοί και ξένοι τουρίστες που περνούν από το «σταυροδρόμι» της ιστορικής αυτής πλατείας του Βερολίνου, όπου πριν από είκοσι χρόνια η Ιστορία έκανε ένα σαρωτικό πέρασμα. Περισσότερα για το έργο της Καλλιόπης Λαιμού, καθώς και χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εγκατάστασης, μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα http://www.kalliopilemos.com/ ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου