"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aναλυση: Το «επίτευγμα» των εξαγορών και συγχωνεύσεων οδηγεί στην επόμενη φούσκα

ΜΑΤΤΗΕW LYNN BLOOMBERG

Μήπως αναρωτιέστε ποια θα είναι η επόμενη «φούσκα», που θα διαλυθεί στην αγορά, ύστερα από όσα έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια; Γιατί δεν σκέπτεσθε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων;

Ολες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι οι παγκόσμιες αγορές οδηγούνται στο επόμενο μεγάλο επίτευγμα, ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η αμερικανική Kraft Foods προσεγγίζει τη βρετανική Cadbury, η εταιρεία εξόρυξης Xstrata έχει προτείνει συνένωση στην Anglo American και η γνωστή αμερικανική κατασκευάστρια υπολογιστών Dell πριν από λίγο καιρό εξαγόρασε την Perot Systems.
Διαμορφώνεται ευοίωνο περιβάλλον για μελλοντικές κινήσεις το προσεχές εξάμηνο. Αυτή, λοιπόν, θα αποδειχθεί μία καλή εποχή για τραπεζίτες και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Οι επενδυτικές τράπεζες θα καρπωθούν εκατομμύρια σε προμήθεια για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου μπορούν να σωρεύουν περιουσίες, αγοράζοντας και πουλώντας τις μετοχές των εταιρειών «στόχων».
Εν κατακλείδι, η εικόνα των διεθνών κεφαλαιαγορών τελικώς θα τρωθεί. Το τελευταίο, όμως, που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή, είναι μία ακόμα «φούσκα». Η εικόνα τραπεζιτών και χρηματιστών που κάνουν περιουσίες, όταν οι καθημερινοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους θα επιδεινώσει την ήδη κακή εντύπωση για τον κλάδο.

«Η διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών ανανεώνεται», επισημαίνει σε αναφορά της προς τους επενδυτές η Credit Suisse.
Πρώτον, σε αντίξοο οικονομικό κλίμα οι συγχωνεύσεις αποτελούν έναν από τους λίγους τρόπους ενίσχυσης των κερδών. Μπορείς να αγοράσεις μία εταιρεία, να εξορθολογίσεις τη λειτουργία της, να μειώσεις το κόστος και να απολύσεις προσωπικό. Εάν μπορείς επίσης να περιορίσεις τον ανταγωνισμό στην αγορά, μπορείς και να αυξήσεις λίγο τις τιμές. Πρόκειται για δύσκολη δουλειά, αλλά είναι ευκολότερη από το να κατακτήσεις νέες αγορές, ή να λανσάρεις νέα προϊόντα, σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης, με τους περισσότερους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν στενότητα ρευστού. Τα επόμενα χρόνια ίσως να αποδειχθούν ο καλύτερος τρόπος για τους διευθύνοντες συμβούλους να διατηρήσουν την ανοδική πορεία των κερδών και να δικαιολογήσουν τα μπόνους τους.
Δεύτερον, υπάρχουν ορισμένες εφάπαξ ευκαιρίες εκεί έξω. Εάν επιδιώκεις μία μεγάλη και στρατηγικής σημασίας συμφωνία για πολλά χρόνια, αλλά διστάζεις λόγω κόστους, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Εάν δεν σχεδιάζεις να συνάψεις τώρα αυτή τη συμφωνία, που θα μεταμορφώσει την επιχείρησή σου, όταν τα χρηματιστήρια απέχουν πολύ από τα επίπεδα ρεκόρ τους, τότε μάλλον δεν θα την κάνεις ποτέ.
Τρίτον, η χρηματοδότηση είναι φθηνή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κεφάλαια και πιθανώς δεν έχει και νόημα να ζητήσεις από τους τραπεζίτες σου να σε βοηθήσουν με μερικά δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, εάν ο ισολογισμός σου βρίσκεται σε μία λογικά καλή κατάσταση και μπορείς να προσεγγίσεις τις ομολογιακές αγορές για χρήματα, τότε μπορείς να χρηματοδοτήσεις μία μεγάλη συμφωνία χωρίς κόστος, αφού τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.


Από τη στιγμή που η εταιρεία-στόχος είναι κερδοφόρος, μπορείς να χρηματοδοτήσεις την εξαγορά της από τις ταμειακές ροές και ακόμα και να εμφανίσεις κέρδη, αφού το κόστος του χρήματος είναι τόσο χαμηλό. Τελικώς, μπορεί και να αγοράσεις μία ολόκληρη εταιρεία δωρεάν - και αυτό αποτελεί μία πρόκληση, στην οποία δύσκολα αντιστέκεται κανείς

Δεν υπάρχουν σχόλια: