"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το "κατηγορώ" της κοινωνίας




Για την τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική, ουδείς μέχρι τώρα έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη. Ωστόσο, όσο κι αν προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του μακάβριου απολογισμού και η συνδρομή των πληγέντων, ώστε να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη επόμενη ημέρα, εντούτοις, ένα βαθύ "κατηγορώ" αναδύεται μέσα από την ελληνική κοινωνία για τις ολιγωρίες, την έλλειψη οργάνωσης, τις εγκληματικές αμέλειες, αλλά και τις συνθήκες και τις παραβάσεις που διαχρονικά οδήγησαν σε αυτή την εθνική συμφορά. 


Αυτό το "κατηγορώ" απευθύνεται, κυρίως, προς...



... τον πρωθυπουργό, που δεν έχει βρει ακόμη ούτε μία λέξη για να εκφράσει μια "συγγνώμη" προς τα θύματα, τους πληγέντες και τις οικογένειές τους. Και που συνεχίζει να καλύπτει τις βαριές ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων. 



... τους αρμόδιους υπουργούς, που όχι μόνο απέτυχαν να προστατεύσουν τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών, αλλά είχαν και το θράσος να κάνουν διαπιστώσεις και αναλύσεις πάνω από τα αποκαΐδια, χωρίς να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη. Αντιθέτως, εξόργισαν την κοινωνία, προσπαθώντας να πείσουν ότι όλα ήταν "καλώς καμωμένα". 



... τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων άλλοι ήταν άφαντοι την κρίσιμη ώρα και συνολικά αποδείχθηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν μιαν ακραία, έστω, κατάσταση, χωρίς να μπορούν να εφαρμόσουν ούτε ένα στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. 



... τους επιχειρησιακούς υπεύθυνους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής –προφανώς όχι τους ηρωικούς πυροσβέστες που έδιναν τη μάχη επιτόπου–, γιατί απέτυχαν παταγωδώς να συνεκτιμήσουν έγκαιρα και πριν ακόμη η φωτιά φτάσει στις κατοικημένες περιοχές το μέγεθος και την επικινδυνότητά της, τα οποία υποτίμησαν παρά τις δεδομένες μετεωρολογικές συνθήκες που είχαν θέσει –υποτίθεται– σε καθεστώς υψηλής ετοιμότητας όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Αντί να χαράξουν τη στρατηγική της μάχης, έστω κι αν αυτή θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδηθεί. 


... όλους εκείνους τους...

 επίορκους δημόσιους λειτουργούς και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους –κυρίως εκείνους–, που με την ανοχή, τη συμμετοχή ή την ανευθυνότητά τους, ανά περίπτωση, επέτρεψαν διαχρονικά και διακομματικά να τραφεί και να θεριέψει το τέρας της άναρχης δόμησης και της καταπάτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: