"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΣΟΒΙΕΤΑΡΑΔΙΚΟ: Eμπρός γενναίοι μου επενδυτές



Το κωμικό, το παιδαριώδες και το γελοίο είναι έννοιες κοντινές μεταξύ τους. Το τι εισπράττουμε βέβαια, ο καθένας μας από τον δημόσιο διάλογο μας καθιστά συνυπεύθυνους στην ενημέρωση και στην διαμόρφωση αντίληψης για την πραγματικότητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ και τον επίσημο φορέα ενημέρωσης που είναι το κεντρικό πρακτορείο της χώρας.

 
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων γιόρτασε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, με κάποιον «άγνωστο» συντάκτη της είδησης να επικαλείται ούτε λίγο ούτε πολύ σκηνή από το Braveheart. Η είδηση αναφέρει πως οι επενδυτές μοιάζουν με σκηνή από τη γνωστή ταινία, που οι «πολεμιστές κρατούν την υπομονή και τη δίψα τους για επίθεση στο πεδίο της μάχης μέχρι ο εχθρός να φθάσει πολύ κοντά τους».

 
Πιο συγκεκριμένα, βλέπει τους επενδυτές «κολλημένους στα monitors των χρηματιστηρίων όπου ετοιμάζουν με προσοχή τις επενδυτικές επιλογές για το Σεπτέμβριο»… και εκτιμά ότι μέσα σε όλα αυτά «η Ελλάδα διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να γίνει ένας πιθανός επενδυτικός στόχος στο πεδίο των μαχών»!

 
Αυτός που εμπνεύστηκε την όμορφη ιστορία δεν έχει καθόλου άδικο με τον παραλληλισμό. Οι συνθήκες στην ελληνική αγορά είναι πράγματι πολεμικές. Και παραμένουν μία συνεχής πρόκληση για Έλληνες και ξένους επενδυτές.  


Επιπλέον, κατά το ήμισυ του συμβολισμού, υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας ως προς την διάθεση πολλών κεφαλαιούχων να ασχοληθούν με την ελληνική περίπτωση. Όμως, όχι με αυτή την κυβέρνηση και όχι με ένα καθεστώς εμμονικού κρατισμού στις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ειδικά, όταν καταλαβαίνουν πως θα ακολουθήσει μία προεκλογική περίοδος παροχολογίας και στασιμότητας εξαιτίας της ανασφάλειας της αγοράς.

 
Το ΑΠΕ ακολουθεί κατά γράμμα, την λογική πολιτικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται στο «εν δυνάμει» χρησιμοποιώντας μια επιθυμητή αλήθεια για να επιδιώξει ένα μεγαλύτερο ψέμα.

 
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; 


Ότι δέκα χρόνια κρίσης της οικονομίας είναι πολλά.

 
Όπως και μία τόσο παρατεταμένη αφλογιστία στο χρηματιστήριο υπερβολική για μία οικονομία που απολαμβάνει τα προνόμια του ευρώ. Κατά συνέπεια, μέσα και έξω από την χώρα περιμένει πολύς κόσμος για να επανεκινήσει την δοκιμαζόμενη αγορά.

 
Όχι όμως με αυτή την φορολογία, αυτό το αμυντικό έως εχθρικό κλίμα από το κράτος και με τις ιδιωτικοποιήσεις να παραμένουν ακόμα ένα ημιτελές σχέδιο που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τις επικείμενες εκλογές.

 
Οι επενδυτές επομένως, θα περιμένουν πολύ ακόμα για να ριχθούν στην μάχη, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες που θα τους εξασφαλίσουν ανάλογες συνθήκες με τον υπόλοιπο κόσμο των αγορών.

 
Σε μία χώρα λοιπόν, που...


 οι λέξεις χρησιμοποιούνται στον δημόσιο διάλογο ως φετίχ και σημεία πολιτικής προπαγάνδας, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει η επίκληση των επενδυτών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 
Αυτοί υπάρχουν στο σενάριο του Braveheart. Την αγορά της χώρας που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουμε ακόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: