"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


INTERNET και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πώς να παραμείνετε οnline αν το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλοκαριστούν στη χώρα σας

Γράφει το LIFO TEAM


Για τους ακτιβιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων, αποτελεί σημαντικό ορόσημο του 2016 η έκδοση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση και την προστασία της ελευθερίας των χρηστών στο διαδίκτυο. 


Ωστόσο, κατά τους πρώτους 10 μήνες της περασμένης χρονιάς, σε χώρες όλου του κόσμου σημειώθηκαν 51 παρεμβάσεις στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Για τους Αφρικανούς, το 2016 ολοκληρώθηκε ως το «το έτος της διακοπής της λειτουργίας Διαδικτύου» με τουλάχιστον 11 κυβερνητικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών ή σε περιστατικά διαμαρτυριών.  


Το 2017, η απειλή παραμένει μεγάλη ως προς τις διακοπές του διαδικτύου, εκτός από την επιτήρηση και την παρακολούθηση των online δραστηριοτήτων. Ο Deji Olukotun, ο διευθυντής του φορέα «Access Now» λέει ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελευθερία στο διαδίκτυο. Αυτές περιλαμβάνουν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της διακοπής λειτουργίας διαδικτυου που στοχεύει σε μικρότερες ομάδες ανθρώπων και τοποθεσίες, παράλληλα με την ανάπτυξη των τεχνολογιών που δεν παρέχουν πραγματική πρόσβαση στο πλήρες και ανοιχτό διαδίκτυο για τους νέους χρήστες.  


Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που συνήθως κατευθύνουν εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν ορισμένες ιστοσελίδες ή να κλείσουν τηλεφωνικά δίκτυα και πρόσβαση στο διαδίκτυο.  


Αυτά είναι σύμφωνα με το Quartz μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να παρακάμψει τις παρεμβάσεις αυτές: 


 1. Μάθετε ποια εργαλεία παράκαμψης ή διακομιστές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Υπάρχουν πολλά εργαλεία παράκαμψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγει κανείς τη λογοκρισία και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανώνυμα. Αυτά περιλαμβάνουν το Psiphon, ένας open source διακομιστής μεσολάβησης που βοηθά τους χρήστες να παρακάμψουν τα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου. Υπάρχει επίσης το Tor, το οποίο εμποδίζει ουσιαστικά τον εντοπισμό θέσης ή κατασκοπείας της περιήγησης σας και είναι διαθέσιμο για Windows, Mac, Linux και Android. Το Guardian Project έχει επίσης μια σειρά από εφαρμογές όπως το Orbot που μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο ανώνυμα, να στείλετε μηνύματα και να κρυπτογραφήσετε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Το Tails αποτελεί επίσης ένα λειτουργικό σύστημα που σας διευκολύνει με χρήση σε οποιονδήποτε υπολογιστή, επιτρέποντάς σας να παρακάμψετε τη λογοκρισία και χρησιμοποιεί εργαλεία κρυπτογράφησης αρχείων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Lantern χρησιμοποιεί δίκτυα peer-to-peer διευκολύνοντας χρήστες σε περιοχές χωρίς λογοκρισία να μοιραστούν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο και servers με εκείνους που δεν έχουν αφιλτράριστο επίπεδο πρόσβασης. Το δίκτυο peer χρησιμοποιείται επίσης μέσω FireChat, μια εκτός πλέγματος εφαρμογή μηνυμάτων που επέτρεψε στους χρήστες να συνομιλήσουν μέσω Bluetooth ή ασύρματα κατά τη διάρκεια διακοπών στο Ιράκ, το Ιράν, και το Χονγκ Κονγκ. Προσοχή όμως: οι κυβερνήσεις μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένη τεχνολογία για να μπλοκάρουν αυτές τις θέσεις ή θεσπίζουν ποινές φυλάκισης για τη χρήση τους. Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2016 έδειξε ότι η αιθιοπική κυβέρνηση είχε μπλοκάρει τις εφαρμογές Tor και Psiphon κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την περασμενη χρονιά. 


2. Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια των VPN σας:

Πολλοί χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, ή VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο), για να την ασφαλή πρόσβαση σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή μέσω του διαδικτύου. Για παράδειγμα, τα VPNs αποτελούσαν τα κορυφαία 12 apps σε downloads κατά τη διάρκεια των εκλογών της Ουγκάντα τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα VPNs μπορούν ωστόσο να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ασφάλεια και την προστασία των επιμέρους δικτύων πριν από τη χρήση.  


Το Access Now συνιστά τη χρήση του «That One Privacy Site» ως πηγή σύγκρισης διαφορετικών εικονικών δικτύων


3. Θυμηθείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας:


Προσπαθώντας να παρακάμψει κανείς ένα επίσημο μπλοκάρισμα για να συνδεθεί στο διαδίκτυο είναι κάτι δύσκολο, αλλά όλα ξεκινούν από την απλή ουσία. Για παράδειγμα, διασφαλίζει ότι όλες οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί παραδίδονται μέσω HTTPS. Αυτό επιτρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στην αρχική ιστοσελίδα και όχι μια τροποποιημένη εκδοχή της. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την επέκταση HTTPS Everywhere στο πρόγραμμα περιήγησής σας η οποία υποστηρίζεται από το Electronic Frontier Foundation και το Tor Project. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε είναι το λογισμικό anti-virus, έτσι ώστε να εντοπίσετε και να καταργήσετε το κακόβουλο λογισμικό από τον φορητό υπολογιστή σας. «Κάτι τόσο απλό και τόσο βασικό όπως ένα anti-virus είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό», αναφέρει ο Ephraim Muchemi, εκπαιδευτής στην ψηφιακή ασφάλεια για την μη κερδοσκοπική International Research and Exchange Board με έδρα στις ΗΠΑ. 


4. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς 

Για τους δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολούνται με μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πού να αναζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση διακοπής πρόσβασης. Το Access Now, για παράδειγμα, λειτουργεί μια 24ωρη γραμμή υποστήριξης Ψηφιακής Ασφάλειας η οποία μπορεί να συμβουλεύει τους χρήστες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης. Η ανάγνωση του φυλλαδίου οδηγιών Ψηφιακής Ασφάλειας είναι κάτι χρήσιμο και βασικό για αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: