"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


INTERNET και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Είστε κολλημένοι με το Facebook; Δεν φταίτε εσείς αλλά τα γονίδιά σας!

Σερφάρετε όλη μέρα στο Internet; Περνάτε ατελείωτες ώρες στο Facebook, το Twitter το Instagram και τα social media γενικότερα; Μήπως χαλάτε τα χρήματά σας στον ηλεκτρονικό τζόγο; 


Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά αφού σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους πρόκειται για εξαρτήσεις που πιθανώς οφείλονται στα γονίδιά σας!


Ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή συμπεριφοριστικής γενετικής Ρόμπερτ Πλόμιν ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά δειγματοληπτικά στοιχεία για τη χρήση των online μέσων από περίπου 8.500 ζεύγη 16χρονων διδύμων, τόσο πανομοιότυπων ή μονοζυγωτικών (δηλαδή με 100% κοινά γονίδια), όσο και μη πανομοιότυπων διδύμων (που μοιράζονται μόνο το 50% των γονιδίων).


Συσχετίζοντας τον χρόνο που κάθε δίδυμος περνούσε σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και τυχερών παιγνιδιών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα γονίδια (η κληρονομικότητα) ευθυνόταν για πάνω από το ένα τρίτο των ατομικών διαφορών στη χρήση του διαδικτύου.


Στη σχετική ανακοίνωση του King’s College η μεγαλύτερη επιρροή του γενετικού παράγοντα εκτιμήθηκε στον διαδικτυακό τζόγο (39%) και η μικρότερη στη χρήση του Facebook (24%), ενώ κάπου ανάμεσα βρίσκονται οι ψυχαγωγικές ιστοσελίδες (37%) και οι εκπαιδευτικές (34%).


Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε μεν μια σχέση ανάμεσα στα γονίδια και στην online δραστηριότητα, αλλά...
 δεν είναι ακόμη σε θέση να θεμελιώσει μια πραγματική σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα σε αυτά τα δύο.  


Συνεπώς χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι όντως τα γονίδια έχουν «λόγο» στη χρήση του Internet, ποια συγκεκριμένα γονίδια είναι αυτά και μέσω ποιου μηχανισμού ασκούν την (υποθετική) επιρροή τους. Από την άλλη, η νέα μελέτη δίνει ενδείξεις ότι το DNA με κάποιο τρόπο παίζει ένα ρόλο (και) στο… online κόλλημα!  


Μέχρι σήμερα η online εξάρτηση αντιμετωπίζεται με όρους ψυχοπαθολογίας. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή και γενετικών παραγόντων θα πρέπει οι ειδικοί να σχεδιάσουν νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: