"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αφού ο ίδιος το θέλει, ας του καταλογισθεί

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ


Προς μεγάλη λύπη μου, καθώς είναι γνωστός ο θαυμασμός μου για το πρόσωπό του, διαπιστώνω ότι ο Ν. Τόσκας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα έξυπνος. 


 Εξηγούμαι, ώστε να μην παρεξηγηθώ: εννοώ ότι δεν είναι τερατωδώς έξυπνος· δεν είναι αυτό που λέμε «τζίνιους». Οι υποψίες που υπήρχαν βασίζονταν κυρίως στην επιλογή του να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο με όρους οι οποίοι θα τον έκαναν αντιπαθή στους πάντες: και στους πολίτες που περιμένουν από την αστυνομία να αντιμετωπίσει τους αναρχικούς των Αθηνών, αλλά και στους ίδιους τους αναρχικούς, που όσο και αν τους προστατεύει ο κ. Τόσκας δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τη συμπάθειά τους. Επίσης, βασίζονταν και στη διαδρομή που είχε ακολουθήσει ως στρατιωτικός προσκολλημένος στο ΠΑΣΟΚ. (Ο Ευ. Βενιζέλος τον θυμάται στον προθάλαμο του Π. Μπεγλίτη και το έχει πει μέσα στη Βουλή…) Η πείρα διδάσκει ότι, συνήθως, είναι οι λιγότερο ικανοί στρατιωτικοί εκείνοι που προστρέχουν στην προστασία κομμάτων.



Εν πάση περιπτώσει, με την πρόσφατη συνέντευξη ο υπουργός δεν αφήνει αμφιβολίες ως προς την ευφυΐα του.  


Κατ’ αρχάς, λέγοντας ότι δεν θα γίνει «πολιτικάντης ή πολιτικός καριέρας» δεν προσβάλλει τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ως επί το πλείστον πολιτικοί καριέρας ή πολιτικάντηδες;  


Μάλλον δεν θα το σκέφθηκε – δεν θα είχε τον χρόνο.



Επειτα, δηλώνει το εξής –μετά συγχωρήσεως– κουλό: 

«η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταλογιστεί». Εννοεί, βέβαια, να του καταλογισθεί.  


Αλλά γιατί να καταλογισθεί και όχι να αναγνωρισθεί;  


Είναι δυνατόν κοτζάμ Τόσκας υπουργός να μην γνωρίζει τη σημασιολογική διαφορά ανάμεσα στο ένα ρήμα και το άλλο;  


Αν τη γνωρίζει, τότε, αναφερόμενος σε καταλογισμό και όχι σε αναγνώριση, μιλά προφανώς για λογαριασμό των αναρχικών.  


Είναι, δηλαδή, η φράση του μια μορφή αυτοκριτικής από την πλευρά του προστάτη των αναρχικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: