"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Αλλαξε ο Μηλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς



Πρώτον, αποδέχθηκε τη θέση, δεύτερον, έκανε μια δήλωση που εκτός από αόριστη ήταν τραγικά κοινότοπη και, τρίτον, όταν προσπάθησε να τα διορθώσει, τα έκανε χειρότερα


Ο Γιάννης Μηλιός, ο παθιασμένος μαρξιστής οικονομολόγος που ήταν ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά έγινε αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος ένα διορισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  


Παράλογο; 


 Για τους περισσότερους ναι, εκείνος θα το καταλάβει λίγο αργότερα. Το ίδιο και το Φεστιβάλ.


Ηταν Μάρτιος του ’15 όταν ο Γιάννης Μηλιός, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές και ένα από τα ονόματα-φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αποχαιρετούσε την «ενεργό δράση» με ένα tweet: «Τμήμα οικονομικής πολιτικής, αποχαιρετισμός. Με ευγνωμοσύνη για την εκτίμηση, τη συντροφικότητα, την εμπιστοσύνη». Ηταν η αρχή ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, το οποίο πέρασε από διάφορα στάδια, όχι πάντα βελούδινα.


Η κόντρα του με τον Βαρουφάκη, η αρθρογραφία κατά του τρίτου Μνημονίου, ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης του από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αυτά για τα οποία δικαιώθηκε από πολλούς, οι οποίοι ακόμα και αν διαφωνούσαν με τις σκληροπυρηνικές θέσεις του, που φλέρταραν με την έξοδο από την ευρωζώνη, του αναγνώριζαν τουλάχιστον μια έντιμη, προσωπική στάση. Μέχρι που είπε το «ναι» στη Λυδία Κονιόρδου και άρχισαν στην οδό Μπουμπουλίνας να ψάχνουν τι λέει ο Μαρξ για τον πολιτισμό.


Η υπαναχώρηση του Γιάννη Μηλιού, όμως, ούτε με τον Μαρξ έχει να κάνει ούτε με τον Βαρουφάκη ούτε με τον Λαπαβίτσα. Ούτε καν με τον ίδιο τον Τσίπρα, παρόλο που του έδωσε το δικαίωμα να περηφανεύεται ότι «γονάτισε» έναν (πρώην) σύντροφο που τόλμησε να φύγει. Εχει να κάνει...
 με τον ίδιο.



Αλήθεια, πιστεύει ότι όλα αυτά που δεν μπορούσε να ανεχτεί στην οικονομία, θα τα καταπιεί στον πολιτισμό; 


Οτι οι όψιμες κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αγγίξουν το Φεστιβάλ; Ή μήπως νομίζει πως το οφίτσιο που ανέλαβε δεν έχει και αντίτιμο;


 Το λυπηρό είναι ότι το ξέρει.


Για αυτό και επανήλθε χθες, μπροστά στα εκατοντάδες αρνητικά μηνύματα που έλαβε, και σχεδόν απολογούμενος έγραψε: «Η άποψή μου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπωθεί δημόσια και παραμένει η ίδια». 


Ωραία, κάποια στιγμή να την εξηγήσει και σε εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: