"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα Ελληνες , με ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ

Πριν από 2016 χρόνια ο Υιός του Θεού ενσαρκώθηκε στον κόσμο μας για να απαλλάξει τους ανθρώπους από το βάρος της αμαρτίας και να στείλει το χαρμόσυνο και σωτήριο μήνυμα της αγάπης.  


Με τον Χριστό στο πλευρό μας η ζωή δεν είναι φόρτος ούτε αγγαρεία αλλά γιορτή εκστατική. Η σχέση μαζί Του περνά πρώτα από τη σχέση με τον συνάνθρωπο - την οικογένεια, τους φίλους, τους γνωστούς και αγνώστους, και τους εχθρούς. Δίχως σχέση αρμονική, αγαπητική με τους ανθρώπους δεν είναι εφικτή η σύναψη σχέσης με τον Θεό. Δεν μπορείς να αγαπήσεις τον Δημιουργό απορρίπτοντας τα δημιουργήματά Του.

 
Αυτά ας τα έχουμε κατά νου τούτες τις άγιες ημέρες. Η έκταση της σκέψης προς τον Κύριο, τον γεννηθέντα Χριστό, είναι η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για τον σωστό εορτασμό των Χριστουγέννων. Αφήνοντας τον νου μας να ταξιδέψει έως τον έσω εαυτό μας, όπου κατοικεί η χάρις του Κυρίου, θα ανακαλύψουμε τον τρόπο για να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της θλίψεως και των στεναγμών, των μεριμνών για την επιβίωση σ’ έναν κόσμο που δείχνει ολοένα και πιο αφιλόξενος, πιο άχρωμος, πιο εχθρικός προς τους ανθρώπους.

 
Η αποξένωση που νιώθουν οι πολίτες, ειδικά όσοι ανήκουν στον λεγόμενο δυτικό πολιτισμό, για όλα όσα τους φαίνονταν μέχρι πρότινος οικεία οφείλεται στη μετατροπή των κοινωνιών σε αθροίσματα οικονομικά και μπερδεμένα κουβάρια γεμάτα συγκρούσεις, μίσος, εγωισμό και απελπισία. Ολα αυτά τα νοσηρά πηγάζουν από το έλλειμμα πίστεως. Η Δύση γύρισε την πλάτη της στον Χριστό και πελαγοδρομεί. Πριόνισε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν και νιώθει έντρομη να γκρεμίζεται στην άβυσσο.

 
Ο Χριστός πάντα είναι παρών και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, να αγκαλιάσει όσους Τον χρειάζονται, να συγχωρήσει όσους πραγματικά θέλουν να αλλάξουν ρότα και να πετάξουν τον λερό μανδύα της αλαζονείας και της φιλαυτίας.

 
Η ευθύνη είναι δική μας. Να αναγνωρίσουμε την ταυτότητά μας, να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να μη διστάσουμε στιγμή να ζήσουμε εντός της Εκκλησίας του Χριστού, με τον τρόπο που ορίζει η διδασκαλία Του. Χριστούγεννα δεν είναι κατανάλωση αλλά προσευχή, εκκλησιασμός, αγάπη προς τον πλησίον.

 
Εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε καλά ότι αυτό που μας κράτησε ζωντανούς, ενσυνείδητους και ακμαίους τη μακρόχρονη περίοδο του εγκλεισμού μας στον οθωμανικό τάφο ήταν...
 η πίστη μας στον Χριστό. 


Εμείς κάναμε την προσπάθεια που έπρεπε κι Εκείνος διέσωσε τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις, την εθνική και τη θρησκευτική ιδιοπροσωπία μας.

 
Να μην ντρεπόμαστε να κάνουμε ομολογία πίστεως σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ευκαιρία. 


Καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα σε όλους!


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: