"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Χερ Σόιμπλε «Νοτ του χολντ άουαρ γουίνγκς»

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ





Το 1996 στην Βουλή εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων. Τριακόσιοι μαθητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο Ελληνισμό κάτω από το στοργικό βλέμμα του Απόστολου Κακλαμάνη συνεδριάζουν τον Ιούλιο στην Βουλή για να αποδείξουν ότι οι νέες γενιές μπορούν να παπαρολογούν το ίδιο καλά με τις παλαιότερες.


Ο λόγος είναι ότι οι μεγάλοι απαιτούν από τον έφηβο να είναι ευαίσθητος και ο έφηβος δεν έχει πρόβλημα να τους υποχρεώσει.  


Αν οι μεγάλοι θέλουν τον έφηβο να υποφέρει για τις αδικίες που βλέπει γύρω του, να ποθεί την παγκόσμια ειρήνη και να θέλει να φτιάξει έναν διαφορετικό κόσμο, όταν μεγαλώσει ο έφηβος άνετα μπαίνει στον ρόλο. Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής και βγάζοντας λόγους κατά της καταναλωτικής κοινωνίας και των πολέμων. Σαν η μόνη του επιθυμία να είναι να ζήσει στην έρημο του Σινά με νερό και ακρίδες σαν τον Αγιο Αντώνιο και όχι να πάρει ένα Play Station 4 και να λειώσει παίζοντας Black Ops.


Κάτι ανάμεσα σε κληροδότημα της εποχής που το ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει Γραμματεία Νέας Γενιάς και έτοιμο πρόγραμμα για το κανάλι της Βουλής, η Βουλή των Εφήβων επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας. Χωρίς να διανοηθεί κάποιος ότι οι ομιλίες της θα μπορούσαν να γίνουν πολιτικός λόγος. Μέχρι να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας την πρωθυπουργία.
 

Η φράση «Είμαστε έτοιμοι για την ανάκαμψη αρκεί κάποιοι να μη μας κρατούν τα φτερά μας» που είπε στην ομιλία του στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας είναι βγαλμένη μέσα από τις καλύτερες στιγμές της Βουλής των Εφήβων. Ο μόνος που δεν θα μπορούσε να το πει είναι ένας ενήλικος, σοβαρός πολιτικός.


Μπορεί κάποιος να σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Εθνάρχη και όχι τον Ακάματο, να λέει «Μην μου κρατάτε τα φτερά»;  


Τον Κώστα Σημίτη να φωνάζει «Αφήστε με να πετάξω»; 


Τον Χαρίλαο Φλωράκη να ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και να λέει «Το ΚΚΕ διαμαρτύρεται γιατί του κρατάνε τα φτερά»;  


Πώς θα αντιδράσουν τα μέλη του Eurogroup εάν ερωτηθεί ο Τσακαλώτος τι ζήτησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κρήτη και απαντήσει «Νοτ του χολντ άουαρ γουίνγκς»; 


Υποθέτω γελώντας. 


Έχοντας εξαντλήσει τα σκισίματα των μνημονίων και τις καταργήσεις του ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας περνάει στην φάση των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών διανθισμένη με εφηβική ευαισθησία και καλλιέπεια: 


Για την στασιμότητα στις επενδύσεις φταίει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ. Για τα μαδημένα φτερά οι Γερμανοί. Σαν όταν κατέβαινε στις εκλογές να είχε πει ότι για να πετύχει χρειάζεται την συνεργασία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Σόιμπλε.


Η αλήθεια είναι τον Ιανουάριο του '15 δεν εκλέχτηκε κυβέρνηση αλλά η Βουλή των Εφήβων. Σιτεμένη αλλά με την ίδια σχέση με την πραγματικότητα.  


Αυτή η Βουλή των Εφήβων πρέπει να διαπραγματευτεί με βετεράνους ευρωπαίους πολιτικούς ζητώντας τους να την αφήσουν να ανοίξει τα φτερά της


Κάτι που θα πρέπει να κάνουν. Μέχρι να πετάξει. Και να χαθεί στον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: