"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Το τέταρτο «καμπανάκι» της Αποκάλυψης



Η ιδέα και μόνο ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειασθούν και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, προκαλεί τρόμο.


Οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο που προβάλλει πάλι στον ορίζοντα, ενώ η κυβέρνηση και τα πιθανά «θύματα» προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό και να διώξουν τα κακά πνεύματα, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνονται πλήρως ότι πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη που εάν «περάσει» δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο στο διάβα του.


Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις πιο ιστορικές ελληνικές τράπεζες, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης της Εθνικής Τράπεζας, κόβει την ανάσα με τις δηλώσεις του στους «Financial Times».


«Δεν θέλω να δω και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας», δηλώνει στην έγκυρη εφημερίδα.


Και ο συντάκτης της εφημερίδας περιγράφει γλαφυρά και με έντονα χρώματα τις αποτυχημένες τρεις προηγούμενες απόπειρες.


«Κάθε φορά -σημειώνει στο άρθρο του- που ο επικεφαλής της Εθνικής σηκώνει το βλέμμα από το γραφείο του, βλέπει μια συλλογή από τρία καμπανάκια, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα επώδυνο επεισόδιο στην πρόσφατη ιστορία της τράπεζάς του».


Και εξηγεί ότι τα «καμπανάκια» αυτά δίνονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάθε φορά που μια εταιρεία εκδίδει νέες μετοχές.


Όμως σ’ αυτή την περίπτωση το τέταρτο «καμπανάκι» θα λειτουργήσει περίπου σαν τον τέταρτο άγγελο της Αποκάλυψης του Ιωάννη που σάλπισε το σκοτείνιασμα του ήλιου.


Και οι τραπεζίτες το γνωρίζουν αυτό και τρέμουν μήπως συμβεί.


Το ξέρουν ακόμη και οι όποιοι καταθέτες απέμειναν σ’ αυτούς τους δύστηνους καιρούς και γι’ αυτό προνόησαν για παν ενδεχόμενο να χωρίσουν τις αποταμιεύσεις σχεδόν σε δεκαχίλιαρα, σε όσο το δυνατόν πιο πολλές τράπεζες και σε όσο πιο πολλά βιβλιάρια καταθέσεων.


Γιατί μετά την τέταρτη κεφαλαιοποίηση τίποτε δεν θα υπάρχει όπως ήταν. Το περιβόητο bail in θα σαρώσει τα πάντα.


Οι καταθέσεις από ένα ύψος και πάνω θα χρησιμοποιηθούν αναγκαστικά για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πίστη, το κύριο συστατικό της τραπεζικής υπόστασης, θα έχει κλονισθεί ανεπανόρθωτα και τα όποια πιστωτικά ιδρύματα μείνουν θα φυτοζωούν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα θυμίζουν τα έργα και ημέρες ενός αρχαίου αργυραμοιβού.


Και επειδή οι τράπεζες είναι το κλειδί για την ύπαρξη μιας οικονομίας που θα λειτουργεί έστω και στοιχειωδώς, το πρώτιστο καθήκον επιβάλλει να αποτραπεί η έλευση του τέταρτου αγγέλου.


Για να συμβεί αυτό, δεν αρκεί μόνο η τιμωρία των τραπεζών για τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος.


Σήμερα απαιτούνται σκληρά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Αλλιώς...

 θα έρθει ο θρίαμβος των στρατηγικών κακοπληρωτών και η δικαίωση όσων ιδεολογικά θεωρούν τις τράπεζες σαν εργαλείο του διαβόλου  


Αλλά τότε τα πάντα θα γίνουν πιο σκοτεινά. Η μεγάλη νύχτα θα καλύψει την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: