"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ο Γκιουλ πέταξε το μπαλάκι σε Ερντογάν για τις προεδρικές

Η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον Αύγουστο ξεκίνησε, όπως ήταν και αναμενόμενο, πριν καλά καλά... στεγνώσει το μελάνι για τις δημοτικές της περασμένης Κυριακής και την άνοιξε ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Κουβέιτ, δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα πρέπει να καταλήξει στον υποψήφιο που θα προτείνει για τις προεδρικές εκλογές μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

«Είπα ότι θα το συζητήσουμε, όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες. Αφού ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές και οι προεδρικές είναι τον Αύγουστο, έφτασε η ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Γκιουλ επαναφέρουν στο προσκήνιο το ερώτημα που ταλανίζει τη γείτονα εδώ και καιρό, αν δηλαδή ο Ταγίπ Ερντογάν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί έως τις 27 Αυγούστου και θα εκλεγεί διά της κάλπης -για πρώτη φορά- σε δύο γύρους. 

Ο Γκιουλ έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία για μια δεύτερη πενταετή θητεία, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το αν θα το πράξει κι αυτό γιατί περιμένει τις αποφάσεις του Ερντογάν.

Αν ο πρωθυπουργός δηλώσει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Γκιουλ δεν θα θέσει υποψηφιότητα, καθώς δεν επιθυμεί να κοντραριστεί με τον φίλο του και συνιδρυτή του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.

Ολα τα βλέμματα και κυρίως του Γκιουλ είναι επομένως στραμμένα στον... σουλτάνο, του οποίου η αυτοπεποίθηση έχει φτάσει στον ουρανό μετά το 45% των δημοτικών εκλογών.

Πριν από τις εκλογές και εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το περασμένο καλοκαίρι, υπήρχε η αντίληψη ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διεκδικήσει τελικά την προεδρία για την οποία απαιτείται το 50% των ψήφων συν μία. Θα έμενε στην πρωθυπουργία, αλλάζοντας απλώς τον κανονισμό του κόμματος που απαγορεύει περισσότερες από τρεις συνεχόμενες πρωθυπουργικές θητείες.

Τώρα η εικόνα είναι διαφορετική
Ο Ερντογάν θα μπορούσε ακόμα και να κάνει δημοψήφισμα που θα διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου και να προχωρήσει σε κάποια συμφωνία με το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), καθώς χρειάζεται την ψήφο των Κούρδων για να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσοστό.

Θα μπορούσε βέβαια απλώς να υποστηρίξει τον Γκιουλ ή ακόμα και να τον «αδειάσει» προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μαζί με τις προεδρικές. Σε αυτήν την περίπτωση ο Γκιουλ δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, αφού είναι πρόεδρος. Αντιθέτως, ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος έχοντας για πρωθυπουργό μια λιγότερο ισχυρή προσωπικότητα.

Ωστόσο, το τελευταίο σενάριο δεν μοιάζει πολύ πιθανό, καθώς ο Ερντογάν είναι συνήθως πιστός στους συντρόφους του.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η επιτροπή τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε πως αίρει τον αποκλεισμό του Twitter, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι το μέτρο αυτό συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και διέταξε την άμεση άρση του αποκλεισμού.

ΠΕΡΒΙΝ ΜΠΟΥΛΝΤΑΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
Η κουρδική υποστήριξη σε υποψήφιο της κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υπενθύμισε χτες η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Περβίν Μπουλντάν, προσθέτοντας πως οι Κούρδοι περιμένουν να δουν συγκεκριμένα βήματα από την κυβέρνηση.

«Πιστεύω πως η απόφασή μας να στηρίξουμε τον Ερντογάν (αν θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές) είναι συνυφασμένη με τις συνομιλίες για ειρήνευση. Αν δούμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα ικανοποιούν τις κουρδικές απαιτήσεις, τότε το BDP και το φιλοκουρδικό HDP (το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) θα εξετάσουν τη θέση τους», δήλωσε.

Οι Κούρδοι, που κράτησαν τα ποσοστά τους με μικρή άνοδο στις περιοχές τους, όπου παρουσία πλέον έχουν μόνο το κουρδικό κίνημα και το ΑΚΡ, αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα εν όψει των προεδρικών εκλογών, τον οποίο και θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Μπουλντάν.
 
Εξάλλου, η αντιπρόεδρος του BDP φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση πήρε ψήφους από τους Κούρδους επειδή δημιούργησε την εντύπωση ότι θα δώσει ανταλλάγματα, οπότε αν δεν το πράξει, τότε η «κουρδική ψήφος δεν θα πρέπει να θεωρείται παιχνιδάκι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: