"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΕΡΒΙΑ: Στο κατώφλι της ΕΕ χωρίς όρους Κοσόβου

Η Σερβία δεν ήταν ποτέ εγγύτερα στον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μρκιτς, σημειώνοντας ότι στις συνομιλίες με ξένους αξιωματούχους κανένας δεν του ανέφερε ρητά ότι βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι μια συμφωνία για τους σερβικούς δήμους στο Κόσοβο.

“Σε πολυάριθμες συναντήσεις που είχα, και επίσημες και ανεπίσημες, κανένας δεν ανέφερε ρητά ότι αυτή είναι βασική προϋπόθεση. Το μόνο, στο οποίο επιμένουν είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέοι όροι. Είμαι πεπεισμένος ότι κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν υλοποιούμε αυτό που υποσχόμαστε. Αντιθέτως, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε την καλή πρόθεση μας και την πολιτική συνεργασία που επιδεικνύουμε καθημερινά” είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

“Δεν είμαι εδώ για να μετρήσω αν η πρόοδος είναι επαρκής για θετική απόφαση όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά μπορώ να πω ότι είναι πολύ ορατή και ότι όλοι τη χαιρετίζουν” ανέφερε ο κ. Μρκιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Βέτσερνιε Νόβοστι” του Βελιγραδίου.

“Σε σύγκριση με προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν από επτά μήνες, οι πιθανότητες να λάβουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων είναι πολύ μεγαλύτερες” τόνισε.
Σε ερώτηση μέχρι πού είναι η Σερβία έτοιμη να υποχωρήσει στο αίτημα για συγκρότηση ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, ο κ. Μρκιτς απάντησε ότι είναι σημαντικό η ένωση να έχει σοβαρές αρμοδιότητες.

“Κάτω από αυτό, όπως έχουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να πάμε. Εκτός των άλλων ο χώρος ελιγμών είναι καθορισμένος και οριοθετημένος από το ψήφισμα της Σερβικής Βουλής και την πλατφόρμα του προέδρου της Σερβίας” διευκρίνισε ο κ. Μρκιτς.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της σερβικής ηγεσίας την επόμενη περίοδο που θα είναι καθοριστική για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τόνισε ότι “τους επόμενους μήνες αναμένεται μάχη, στην οποία θα αποδείξουμε ότι έχουμε επιτύχει ορατή πρόοδο στην εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί – στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: