"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ευρωκαταδίκη για Ιμβρο και casus belli


«Κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία έβγαλε ακόμη μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, με αφορμή την έγκριση της Εκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2012 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
   
 Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά η Ε.Ε. αφ' ενός προτρέπει την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της χώρας μας, αφ' ετέρου υποδεικνύει στην Αγκυρα ότι υποχρεούται να επικυρώσει, και μάλιστα σύντομα, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, αναδεικνύεται μέσω αυτού του κειμένου η σημασία της διατήρησης του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ιμβρου και της Τενέδου, που μπορεί εν μέρει να εξασφαλιστεί με τη λειτουργία σχολείου για την ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θέτει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, με την ταυτόχρονη αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που αφορούν την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πηγών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Υπενθυμίζεται ότι όταν δημοσιοποιήθηκε το συγκεκριμένο κείμενο, στα τέλη του 2012, η Τουρκία, απορρίπτοντας τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την κατηγόρησε για «προκατάληψη» και «φανατισμό» και συνέταξε τη δική της «έκθεση προόδου», σημειώνοντας ότι έχει επιτελέσει αξιοζήλευτη πρόοδο σε «ζητήματα-κλειδιά», όπως στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ενδεχομένως και το μήνυμα που απέστειλε προ ημερών ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, από τη Μόσχα, ότι κάθε χριστιανός ορθόδοξος που κατά το παρελθόν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία μπορεί σήμερα να επιστρέψει, καθώς «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε Δημοκρατία που προστατεύει κάθε διαφορετική ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομιά».

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν, τέλος, από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατίθεται να «ανοίξει» κεφάλαια για τα οποία η Κύπρος έχει προβάλει τις ενστάσεις της, καθώς και για το ότι στο τελικό κείμενο της έκθεσης δεν γίνεται αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: