"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Ισως το φυσικό αέριο να μην είναι αρκετό για την σωτηρία της...

Reuters

Μία από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες ως εναλλακτικές προτάσεις της Κύπρου στο «κούρεμα» καταθέσεων ήταν η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης, με αντίκρισμα τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Breakingviews, το φυσικό αέριο που υπολογίζεται μέχρι σήμερα ότι έχει βρεθεί, δεν αξίζει αρκετά ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 εκατ. ευρώ της Κύπρου. 

Από τις γεωτρήσεις που έχουν γίνει στα ανοιχτά της Κύπρου, υπολογίζεται ότι τα υποθαλάσσια κοιτάσματα περιέχουν περίπου 196 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μεγάλο κοίτασμα, το οποίο, όμως, δεν αξίζει τίποτα όσο παραμένει εγκλωβισμένο κάτω από τον βυθό. Η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή ενός σταθμού LNG για την άντληση του φυσικού αερίου. Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης εξαρτάται από το τελικό μέγεθός της και την οριστική διαμόρφωση τιμών, με βάση τις διεθνείς πρακτικές. Με βάση τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για το κόστος κατασκευής και την τιμή του φυσικού αερίου, μια εγκατάσταση LNG δυναμικότητος 18 εκατ. κ.μ. ανά έτος –αρκετά μεγάλη για να καλύψει περίπου το 1/4 των τωρινών ετήσιων αναγκών σε φυσικό αέριο της Γερμανίας– θα άξιζε περίπου 7,8 δισ. δολάρια σήμερα.  

Αυτό θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό, αλλά, υπολογίζοντας μια εγκατάσταση με χρόνο ζωής 25 - 30 χρόνια, η Κύπρος και οι εταίροι της στο πρότζεκτ θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα τουλάχιστον 450 δισ. κ.μ., ώστε να διακαιολογείται η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου σταθμού. Δηλαδή, κοιτάσματα υπερδιπλάσια αυτού που έχει βρεθεί έως σήμερα. 
 
Χωρίς τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων, μια μικρότερη εγκατάσταση των 5 δισ. κ.μ. ανά έτος θα ήταν βιώσιμη, αλλά η αξία της θα είναι μικρότερη των 2 δισ. δολ. Με βάση, όμως, τις τρέχουσες τιμές και το κόστος κατασκευής, πιθανόν ένας σταθμός LNG αυτής της δυναμικότητας να μην αξίζει να κατασκευαστεί. Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο μπορεί να μην είναι αρκετό για να σώσει την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: