"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ: Τα ματωμένα ράσα και το 1821


Χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο δεν θα πετύχαινε η μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1821. Ορισμένοι προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών αρνούνται τον ρόλο των επισκόπων και μιλούν μόνο για τον «κατώτερο κλήρο». Κάνουν λάθος και από πλευράς ορολογίας και από ιστορικής απόψεως. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανώτερος κλήρος είναι οι επίσκοποι, οι πρεσβύτεροι (ιερείς) και οι διάκονοι, ενώ στον κατώτερο κλήρο ανήκουν ο υποδιάκονος και ο αναγνώστης, οι οποίοι είναι λαϊκοί.
 
Ο Γάλλος πρόξενος Πουκεβίλ γράφει ότι 100 Πατριάρχες και επίσκοποι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Αγώνος. Ογδόντα κινήματα έκαναν οι Ελληνες πριν από το 1821 και στα περισσότερα πρωτοστατούσαν επίσκοποι. Θυμίζω ότι από το 1680 έως το 1700 η Ανατολική Στερεά ήταν ελεύθερη μετά την εξέγερση δύο επισκόπων, του Θηβών Ιεροθέου και του Σαλώνων Φιλοθέου.

Το 1821 βάφεται με το αίμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και του Πατριάρχη Κυρίλλου ΣΤ', του από Ανδριανουπόλεως. Εκτός από τον επίσκοπο της Πάτρας Γερμανό, που ευλόγησε το λάβαρο στην Αγία Λαύρα και στην Πάτρα, ο Σαλώνων Ησαΐας κηρύσσει την επανάσταση στη Φωκίδα. Στην Πάτμο έρχεται γι’ αυτόν τον σκοπό ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Παγκώστας και υψώνει και αυτός λάβαρο επαναστατικό. Από τότε δεν ξαναγύρισε στον θρόνο του.

Οι περισσότεροι επίσκοποι της Πελοποννήσου κλείστηκαν στη φυλακή του πασά της Τριπολιτσάς από τις αρχές Μαρτίου 1821 και μόνο δύο βρέθηκαν ζωντανοί όταν μπήκαν οι Ελληνες έπειτα από 6,5 μήνες. Αυτή τη θυσία των ποιμένων ας μην τη λησμονούμε.

Στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Οι Τούρκοι το πληροφορήθηκαν και στις 9 Ιουλίου 1821 έγινε η μεγάλη σφαγή στη Λευκωσία. Θανατώθηκε ο Κυπριανός και όλοι οι επίσκοποι και οι αρχιμανδρίτες του νησιού μαζί με τους προκρίτους.

Πολλοί άλλοι επίσκοποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα όπως ο Ελους Ανθιμος, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Ταλαντίου Νεόφυτος. Και στη μεγαλειώδη Εξοδο του Μεσολογγίου ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, βοηθός του μητροπολίτη Αρτης Πορφυρίου, θυσιάζεται ανατινάζοντας τον ανεμόμυλο.

Οσοι έζησαν την εποχή εκείνη το ομολογούν: Επίσκοποι, ιερείς, απλοί μοναχοί, όλοι έδωσαν το «παρών». Την ελευθερία μας την οφείλουμε πρωτίστως στα Ματωμένα Ράσα

4 σχόλια:

RODERIKOS είπε...

Και μετά κύριε Χολέβα, εμμισθη πέννα του παπαδαριού, ξύπνισες !!!!

Τα παραμυθάκια σου στα κατηχητικά!
Ο κόσμος έχει ξυπνήσει !!!!

κωστας είπε...

αν περίμενε η χώρα να σωθεί από τον κλήρο ακόμη σκλαβωμένη θα ήταν.
όσο για το παρμυθάκι για την αγία λαύρα και την δήθεν ευλογία της επανάστασης από τον γερμανό κόφτο πια ρε χολέβα έχεις καταντήσει γραφικός.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό ραντάρ,

Είμαι ο Ανώνυμος που έγραψε ότι βορειότερα της ΙΡΛανδίας είναι το παράδειγμα της ΙΣΛανδίας. Αλλουνού παπά "ευαγγέλια". Θα συμφωνήσω μαζί σου για την "πουτάνα την ζωή"...

Αυτές οι κοτσάνες με το παπαδαριό στο '21 τι στο καλό τις δημοσιεύεις; Εθνικόν είναι το Αληθές: Ο ίδιος ο Π.Π. Γερμανός στα απομνημονεύματά του, δεν αναφέρει πουθενά να είναι την 25η Μαρτίου στην Αγία Λαύρα με το λάβαρο (φτιαγμένο 50 χρόνια μετά)... Κλάμα στα Καλάβρυτα τους πήρανε την πατέντα.

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ είπε...

Οι ρασοφόροι του '21 ουδεμίαν σχέση είχαν με τους ρασοφόρους του σήμερα

Συμφωνώ απόλυτα πως ο όρος "παπαδαριό" είναι ο πιό επιεικής για να χαρακτηρίσει την σημερνη πλειοψηφία των ξεφτιλισμένων που μασκαρεύουν την ξεφτίλα τους με ράσο

Συμφωνώ επίσης για το ΒΑΣΙΜΟ της ένστασης ως προς την έναρξη της επανάστασης την 25η Μαρτίου στην Αγία Λαυρα (υπάρχει και σχετικό άρθρο σήμερα γι αυτο)

ΟΜΩΣ

Η συμβολή των τότε παπάδων στον αγώνα ήταν υπαρκτή και αναμφισβητητη και δεν πρέπει να την επισκιάζει η σημερινή ξεφτίλα της εκκλησίας

ΔΕΙΤΕ και το video της ανάρτησης στις 23:00 όπου μιλούν διακεκριμένοι επιστήμονες και θα καταλάβετε πολύ περισσότερα