Ιλιάδα - Όμηρος
Ολίγον ενδιαφέρει τους πολιτικούς μια βλαπτική κίνηση για τη χώρα, εφόσον εξυπηρετεί το κόμμα και τις μωροφιλοδοξίες τους. Θέλουν να δείξουν ότι ασκούν καταλυτική επιρροή, ότι την εξουσιάζουν. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή της Κεντρικής Αφρικής, το γεγονός αλλαγής στρατιωτικής ηγεσίας θα περνούσε στα «ψιλά» των εφημερίδων, γιατί εκεί η διαδικασία αυτή αποτελεί ρουτίνα προβλεπόμενη από τους νόμους.
Στα καθ' ημάς, την ένδοξη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι κρίσεις αποτελούν γεγονός γιατί γίνονται κατά το κέφι της πολιτικής ηγεσίας, η οποία ενεργεί χωρίς να υπολογίζει ποτέ τις επιπτώσεις. Οι αλλαγές στην κορυφή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, όπως οι εξοπλισμοί εξυπηρετούν τις μίζες. Οι αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας δεν εξυπηρετούν εθνική ή επιχειρησιακή ανάγκη. Αντίθετα, έπρεπε να αναβληθούν σε αυτήν τη συγκυρία, που:
• Οι απομακρυνθέντες ήσαν άριστοι και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους.
• Η χώρα, και ειδικά οι ΕΔ, έχει γονατίσει από την εξοντωτική λιτότητα, έχει απογυμνωθεί από σημαντικό ποσοστό της εθνικής κυριαρχίας.
• Το φρόνημα των στελεχών έχει πατώσει και δεν υπάρχουν πιστώσεις για καύσιμα, ανταλλακτικά, υλικά νοσοκομείων.
• Οι ΠΥ των ΓΕ θα επιφορτισθούν ακόμη περισσότερο από τις μετακινήσεις, μεταθέσεις κ.λπ.
Όλα τα’χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε.
Ας μην παραλείψω να αναφέρω ότι, οπωσδήποτε, η επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας, της κορυφής, είναι προνόμιο της κυβέρνησης. Και πλέον ου. Ο χειρισμός πιο κάτω είναι θέμα Αρχηγού. Ούτε του υπουργού, ούτε των εγκάθετων των κομμάτων, όπως και αν ονομάζονται.
Συστηματική υπονόμευση και απαξίωση
Οι πολιτικοί, από το 1974 και εντεύθεν, με δικαιολογία την επάρατο, κάνουν ό,τι μπορούν για να απαξιώσουν κι ευτελίσουν τους αξιωματικούς. Εκδικούνται την απώλεια εσόδων της επταετίας, η οποία έβλαψε κι αυτή σημαντικά τη χώρα. Οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι στελέχη, στην πλειονότητά τους υψηλής στάθμης, μόρφωσης και εμπειριών διοίκησης, με σπουδές στο εξωτερικό και γνώση ξένων γλωσσών. Έχουν το δικαίωμα να απαιτούν σεβασμό και ύπαρξη νόμων που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των διαδικασιών επιλογής και αξιολόγησης. Τέτοιους νόμους διαθέτουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Εδώ και ενταύθα, οι πολιτικοί τους αρνούνται. Και όχι μόνο αυτό. Οι κυβερνήσεις τοποθετούν στις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου ανθρωπάρια ή υπανθρωπάρια μειωμένου κύρους, ενίοτε και εγνωσμένους λωποδύτες, που συμπεριφέρονται στους αξιωματικούς, λόγω κόμπλεξ, ως πραίτωρες! Σπάνιες οι εξαιρέσεις! Αυτοί καλούνται να κάνουν προαγωγές-αποστρατείες! Οϊμέ… Τα τελευταία γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Δεν θα φτάσω στην ακραία εκδοχή του τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγού Κ. Ζιαζιά, που δηλώνει ότι «οι κρίσεις στις ΕΔ δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο τυχάρπαστων και κομματικών φορέων…». Αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Δεν αποφεύγω να σχολιάσω ότι ένας άπειρος πολιτικός, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στην α' 120άδα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Π. Μπεγλίτης, διορισθείς από τον ολέθριο Παπανδρέου ως υπουργός Άμυνας, δεν δίστασε να ξηλώσει μεμιάς 18 ανωτάτους, τον ανθό των στρατιωτικών ηγετών της χώρας, χωρίς λόγο. Ούτε ο Κλαούζεβιτς ή ο Ζούκοφ να ήταν.
Τα πρόσφατα
• Μέσα σε 15 μήνες έχουν αλλάξει στον θώκο του Α/ΓΕΣ 4 πρόσωπα (Φράγκος, Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος). Παγκόσμιο ρεκόρ… πλάκας. (Το γεγονός καταγράφεται οσονούπω στο βιβλίο Γκίνες.) Πώς θα βλέπουν οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ τον νέο άξιο Αρχηγό, κ. Τσέλιο; Πόσο προσωρινό; 4 Αρχηγοί σε 15 μήνες! Μήπως βρισκόμαστε στην εποχή του Μεσοπολέμου, με τα συνεχή πραξικοπήματα; Όχι. Είμαστε στην ένδοξη εποχή των ΣαμαροΜπενιΦώτηδων!
• Ο αποχωρών Α/ΓΕΣ, κ. Γκίνης, έζησε ένα επεισόδιο «σπάνιας ομορφιάς», ελληνικότατο, το πρωί της 5.2. Εισήλθε στο γραφείο του ο υπασπιστής, ενώ συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ στη Βουλή, και του είπε: «Κύριε Αρχηγέ, αποστρατεύεσθε. Το είπε το ραδιόφωνο…». Ειρήσθω εν παρόδω, ότι τον κ. Γκίνη έχρισε Αρχηγό η ΝΔ και ο νυν υπουργός και ύστερα από 7 μήνες επιτυχούς θητείας τον κατάργησαν! Σκέτη ιλαροτραγωδία και κρετινισμός!
• Τα περί του ναυάρχου κ. Κοσ. Χρηστίδη είναι γνωστά. Μίλησε εφαρμόζων τη ρήση του Σολωμού εθνικό είναι το αληθινό. Έπρεπε να τιμωρηθεί…
• Άλλη φαιδρότητα είχαμε με την περίπτωση Αποστολάκη, του οποίου κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες. Το ότι υπήρξε υπασπιστής των ολέθριων ΑκοΓιάννων δεν είναι και καταδικαστέο. Πού και πού βρισκόταν και κάποιος αξιόλογος στο περιβάλλον τους. Η ΝΔ (Μεϊμαράκης) τον αποστρατεύει, ο κ. Βενιζέλος τον επαναφέρει και σήμερα (ως ασήμαντος, εκβιάζων, εταίρος του 5% της «τρόικας») επιμένει να του δοθεί η αρχηγία. Τον ναύαρχο υποστήριζε κορυφαίος παράγων του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού και επιχειρηματικός μεγαλοπαράγοντας. Δεν φτάνει αυτό. Ο Μπένι επιμένει στην αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ, κ. Κωσταράκου, γιατί ο τελευταίος πρόβαλε αντίθετη γνώμη για το θέμα του γένους των υποψήφιων αξιωματικών. Δημοκρατικότατος ο κ. αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
• Ενώ οι κυβερνώντες, άπαντες, κόπτονται υποκριτικά για τον περιορισμό του υδροκεφαλισμού στην κορυφή, αυξάνουν τους αντιστράτηγους από 10 σε 12! Για να βολευτούν όλοι! Οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν διαθέτουν άνω των 6 αντιστράτηγων! Ενώ η μεγάλη και όλβιος Ελλάς…
• Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε εισήγηση παραμονής των Αρχηγών, η οποία ανετράπη από τα σκοτεινά παράκεντρα!
• Ο κ. Φ. Κουβέλης, απογοητευτικά «ολίγος», άφησε τα παλαιοκομματικά παράσιτα να χορέψουν. Τι ωραία θα ήταν εάν εμιμείτο τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη, όταν επί συγκυβέρνησης ΝΔ - Αριστεράς, το '89, απαγόρευσε να «βάλουν χέρι» στο Στράτευμα. Άλλος ο Χαρίλαος…
Αφού προηγήθηκαν όλα αυτά, συνήλθε το θλιβερό ΚΥΣΕΑ.
Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει...
Σημ.: Η τουρκική κορβέτα BAFRA έκανε κρουαζιέρα στις Κυκλάδες αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο που τα ξεπούλησαν τα «καλά παιδιά» .Των οικίων υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε, θα έλεγε ο κυρ Αίσωπος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου