"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα

Του Γιώργου Κράλογλου

Μέχρι χθες στους Κύπριους  έφταιγε το Εurogroup. Τώρα που τα έκαναν χειρότερα και οδηγούνται στα τρισχειρότερα θα τους φταίνε και  οι πολιτικοί και οι... κλητήρες των Τραπεζών. Η επόμενη, συντομότατη, κρίση θα είναι πολιτική. Πρόκειται για την εικόνα της Ελλάδας της μεταπολίτευσης που απλώς μεταφέρει τα «σκηνικά» της στην Κύπρο. 

Προβληματίστηκα χθες  διαβάζοντας στα γραπτά αξιολογότατου  σχολιαστή (στο άρθρο του συναδέλφου κ. Θ. Μαυρίδη) την εξής εκπληκτική επισήμανση: 

«...ούτε  οι Οθωμανοί δεν κατάφεραν τόση ζημιά στον ελληνισμό από κείνη που καταφέραμε μόνοι μας. Βιαστήκαμε να αποδείξουμε ότι δεν φταίει τελικά για όλα τα δεινά της φυλής ο περιβόητος τουρκικός ζυγός».
 
Σας προκαλώ να σταθείτε και εσείς στην επισήμανση και να αναλογισθείτε μαζί μου πόση ζημιά έχουμε προκαλέσει και προκαλούμε στην πατρίδα μας και στον ελληνισμό πρώτοι εμείς στην Ελλάδα.

Και ακόμη  πως μπορεί να  εξηγηθεί το φαινόμενο να ακολουθούν ακριβώς τον ίδιο δρόμο της φρικτής ζημιάς και οι Έλληνες της Κύπρου.

Τι άλλο μπορεί να φταίει εκτός από εμάς τους ίδιους;

Ας παρακολουθήσουμε μαζί την ιστορία.


Στην Ελλάδα το 1980  ο Ανδρέας Παπανδρέου δούλευε ακόμη και τους οπαδούς του με το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, ενώ στήριζε την πολιτική του στα λεφτά της τότε ΕΟΚ και έτρεμε το φυλλοκάρδι του μήπως και μας πάρουν στα σοβαρά οι Ευρωπαίοι και μας κόψουν τις παροχές.

Στην Κύπρο το 2011 ο  κ. Χριστόφιας φώναζε την Τρόικα γιατί εκτός από την τραπεζική φούσκα είχε  προκαλέσει και δημοσιονομικό πρόβλημα. Με κλάματα προετοιμάζει τους Κυπρίους για τα δεινά που τους περιμένουν και εξαφανίζεται από το πολιτικό προσκήνιο.

Στην Ελλάδα από το 1981 έως το 2004 χτίζουμε  τον σοσιαλισμό του καραγκιόζη και διαλύουμε οικονομικά το σύμπαν αγνοώντας  τις επιτηρήσεις και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα καμπανάκια των κερδοσκόπων και των αρπακτικών των γνωστών ξένων οίκων.

Στην Κύπρο από το 2011 μέχρι το 2013  η Κεντρική Τράπεζα αγνοεί την υποχρέωσή της για παρέμβαση στο σύστημα και στο παιχνίδι με τους Ρώσους καταθέτες που είχε εκνευρίσει μέχρι και τον Πούτιν αφού έχανε φόρους.

Στην Ελλάδα  το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου δουλεύει τους Έλληνες με το «...λεφτά υπάρχουν»  παίρνοντας την εξουσία με μοναδική αποστολή να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ και στους (από τότε) κυρίαρχους της Ευρώπης τους Γερμανούς για να μας σώσει... από την κατάρρευση. Ανοίγει τον δρόμο για μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας και εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω τους την «διχασμένη» Ελλάδα σε...«μνημονιακούς» και... «αντιμνημονιακούς».

Στην  Κύπρο το 2013 καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να δουλεύουν άλλο την Ευρώπη και απλώνουν το χέρι για δανεικά. Οι Ρώσοι τους πουλάνε γιατί τους βλέπουν μόνο ως...θυρίδες Τράπεζας και όχι ως κράτος. Και οι δανειστές βρίσκουν την ευκαιρία να διαλύσουν το σύστημα-καζίνο που το θεωρούσαν δομημένη οικονομία... Οι Κύπριοι απαντούν με «βροντερό ΟΧΙ» και κλείνονται στα σπίτια τους όπως  εμείς στην κατοχή.

Στην Ελλάδα μετά από μία ημέρα  οι μονίμως αναζητούντες ιδεολογία Ανεξάρτητοι  Έλληνες βρίσκουν ευκαιρία να προσκολληθούν και στον ΣΥΡΙΖΑ κρεμάνε τις σημαίες του ΟΧΙ και  ουρλιάζουν υστερικά για τον κυπριακό «ηρωισμό».

Στην Κύπρο μετά από μία εβδομάδα βγαίνουν από τα σπίτια και από την Βουλή για να δουν ποιος τους πήρε στα σοβαρά αλλά  (όπως είπε Κύπριος βουλευτής σε τηλεοπτική εκπομπή του συναδέλφου κ. Γ. Τράγκα) «...ο κ. Αναστασιάδης πήγε στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος και γύρισε ως μπαρμπέρης...». Υπογράφουν μια τρισχειρότερη συμφωνία τα απόνερα της οποίας θα φτάσουν μέχρι και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή βάζουν και την Τουρκία στο παιχνίδι  παίρνοντας θέση στο πόκερ του φυσικού αερίου.

Στην Ελλάδα  ενώ  η αντιπολίτευση μας πίεζε να πιστέψουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τον... ηρωικό δρόμο που χάραξε η Κύπρος, μετά από μια εβδομάδα έγιναν γαργάρα όλα τα ηρωικά και τρέχουν όλοι τώρα να σώσουν τους κρατικούς υπαλλήλους. Γιατί μετά το Κυπριακό φιάσκο η Τρόικα  αναμένεται με περισσότερο άγριες διαθέσεις... Και ας μην ξεχνάμε ότι ζητούν απολύσεις κοντά στις 40.000 και χαράτσια στα ακίνητα από το 2014.

Στην Κύπρο  μιλούν τώρα για κατάρρευση  της οικονομίας ανεξάρτητα από τα δανεικά που θα πάρουν και τα μνημόνια που θα υπογράψουν. Γνωρίζουν ακόμη ότι οι Ρώσοι θα βολευτούν ακόμη καλύτερα όσο οι Κύπριοι έχουν πλέον και δημοσιονομικό πρόβλημα. Φορέσανε και κελεμπίες αγνοώντας  ότι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά... με τα φυσικά αέρια και τα πετρέλαια.

Στην Ελλάδα αντί να πιέσουμε την κυβέρνηση να ανοίξει πραγματικά την αγορά και τα σύνορα στους επενδυτές για να λύσει το πρόβλημα των 2.000.000 ανέργων του 2014 την «βολεύουμε» με τις παιδαριώδεις γκρίνιες για τους κακούς Ευρωπαίους και τους προτεστάντες.

Λυπάμαι μάλιστα που τέτοιου είδους γκρίνιες διαβάζω  από εξαίρετους σχολιαστές-αναλυτές και αναλύτριες οι οποίοι περιορίζονται μόνο στην (ορθά εντοπισμένη) ευρωπαϊκή αγριότητα  βγάζοντας όμως και τον ελληνισμό λάδι και ότι οι πολιτικοί του τον οδήγησαν ακόμη και  σε  κρίση ταυτότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: