"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: To μυστήριο της έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού σε παγκόσμιο επίπεδο

Του Dexter Roberts / Bloomberg - BusinessWeek

Θέλετε να βρείτε δουλειά; Κανένα πρόβλημα αν έχετε εκπαίδευση τεχνικού και ψάχνετε για δουλειά στην Κίνα ή τη Βραζιλία. Το ίδιο ισχύει για τους εκπροσώπους πωλήσεων, για τους οποίους υπάρχει φοβερή ζήτηση στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Στην Ιαπωνία, οι μηχανικοί δεν μένουν άεργοι. Εν τω μεταξύ, στην Ιρλανδία, ζητούνται εργαζόμενοι στην πληροφορική. Στην Ολλανδία, ζητούνται εργάτες. Ακόμα και με την ανεργία να σημειώνει ιστορικό υψηλό του 8,1% στις ΗΠΑ, αν είστε υδραυλικός, οξυγονοκολλητής ή ηλεκτρολόγος δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Υπάρχει αφθονία ζήτησης για τις ικανότητές σας.

Και ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί ανησυχούν για το πρόβλημα της παγκόσμιας ανεργίας, οι άνθρωποι με τα κατάλληλα βιογραφικά έχουν τεράστια ζήτηση. Αυτό έχει οδηγήσει σε έλλειψη ικανού προσωπικού σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου από την εταιρεία ManpowerGroup (MAN), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης στον κόσμο.

Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο από τις 38.000 επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν από τη Manpower νωρίτερα φέτος σε 41 χώρες και περιοχές ανέφεραν ότι αδυνατούσαν να βρουν τους εργαζομένους που χρειάζονταν. Αυτό αντιστοιχεί σε 4 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο το 2009, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό βρίσκεται ακόμη πολύ πιο κάτω από το 41% των επιχειρήσεων που ανέφερε ελλείψεις το 2007, δηλαδή πριν από την κρίση.

«Οι εταιρείες έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες στο ποιους χρειάζονται και πότε τους χρειάζονται. Στο σύγχρονο κόσμο, ισχύει η αρχή «άπλωσε το χώρο εργασίας σου λίγο περισσότερο και [μόνο] τόσο άρχισε να προσλαμβάνεις προσωπικό», λέει ο Jeff Joerres, πρόεδρος και CEO της ManpowerGroup. «Ακόμα και αν είχαμε μια εύρωστη ανάκαμψη, δεν νομίζω ότι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει. Οι εταιρείες πήραν πάρα πολλά μαθήματα για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αν κάνεις διαφορετικά».

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι, ο μεγαλύτερος αριθμός των εργοδοτών ανέφερε ελλείψεις στην Ασία, όπου οι οικονομίες απεδείχθησαν σχετικά ανθεκτικές έως σήμερα. Περίπου το 45% των ερωτηθέντων εργοδοτών εκεί ανέφεραν δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλων προσώπων για πρόσληψη. Το ποσοστό είναι ίδιο με αυτό του 2011 και κατά 17 μονάδες ανώτερο του συνολικού από τη διεξαγωγή της πρώτης έρευνας το 2006. Στην Αμερική, το 41% αντιμετώπισαν προκλήσεις στην εξεύρεση των κατάλληλων υπαλλήλων, περισσότεροι δηλαδή από το 37% πέρυσι και το 34% το 2010.

Στην Ευρώπη, καθώς και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μόνο το ένα τέταρτο των εργοδοτών ανέφεραν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ποσοστό παρόμοιο με αυτό της περσινής χρονιάς και όχι πολύ διαφορετικό από τα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζει την ακόμη αβέβαιη φύση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και η αιτία που οι εταιρείες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις; 


Το μεγαλύτερο μέρος, ή αλλιώς το 33%, δήλωσαν ότι απλά δεν μπορούσαν να βρουν το προσωπικό που χρειάζονταν. Ένα βασικό θέμα ήταν η έλλειψη προσόντων, όπως οι γνώσεις πληροφορικής ή η γνώση μιας ξένης γλώσσας. Ανεπαρκής επαγγελματική εμπειρία, ανεπάρκεια σε δευτερεύουσες δεξιότητες, ή αυτό που η έρευνα ονομάζει «απασχολησιμότητα» – εννοώντας χαρακτηριστικά, όπως τα κίνητρα και τις διαπροσωπικές δεξιότητες, να θέλει κανείς περισσότερα χρήματα ή να μην θέλει να εργαστεί με μερική απασχόληση -ήταν  επίσης παράγοντες που επηρεάζουν, κατά φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας.

Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την έλλειψη προσόντων, εκτός εάν αλλάξουν τα εκπαιδευτικά συστήματα, υποστηρίζει ο Joerres, που λέει ότι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων -δηλαδή το χάσμα μεταξύ των ικανοτήτων όσων αναζητούν εργασία και αυτών που χρειάζονται οι εργοδότες. Ένας τρόπος για να διορθωθεί αυτό είναι να αυξηθούν μαζικά σε μέγεθος αλλά και πλήθος οι εμπορικές σχολές, συμβουλεύει.

«Η ηθική ανταμοιβή του να φοιτάς και να ολοκληρώνεις ένα πρόγραμμα επαγγελματικής τεχνικής κατάρτισης έχει χάσει την αξία της. Όσοι θα είχαν πάει σε μία τέτοια σχολή προτιμούν τώρα την τετραετή φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο επειδή οι γονείς και η κοινωνία τους λένε ότι αυτό πρέπει να κάνουν», λέει ο Joerres. «Δεν υπάρχουν αρκετοί οξυγονοκολλητές, υδραυλικοί και σχεδιαστές. Παρατηρούμε ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς. Και το εκκρεμές θέλει αρκετό χρόνο για να ταλαντευτεί πάλι πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: