"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Καταβάλει προσπάθειες για «αναγέννηση του τουρκο-οθωμανικού γεωπολιτικού χώρου» -- Ανήσυχη η Βουλγαρία. --

Ανησυχία προκαλούν στη Βουλγαρία οι προσπάθειες της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της «ιστορικής δικαίωσης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέρει ο Βούλγαρος ιστορικός, Γκεόργκι Μάρκοφ,«δικαίωση» την οποία ορισμένοι κύκλοι στην Άγκυρα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ως ιδιόμορφη πολιτική και ιδεολογική αφορμή για τις διεκδικήσεις τους αναφορικά με τον υποτιθέμενο «ρόλο της Τουρκίας σαν περιφερειακή μεγάλη δύναμη», με την «αναγέννηση του τουρκοοθωμανικού γεωπολιτικού χώρου».

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Γκεόργκι Μάρκοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, γνωστοί διανοούμενοι, πολιτικά κόμματα και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για «ορισμένα φαινόμενα πολιτικής αφέλειας και απειρίας της πολιτικής τάξης στη Σόφια».

Φαινόμενα τα οποία, κατά την εκτίμηση του κορυφαίου Βούλγαρου ιστορικού, η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για την κατοχύρωση των θέσεων της στις διαπραγματεύσεις για τα ανοιχτά προβλήματα εις βάρους των εθνικών συμφερόντων της Βουλγαρίας.

Ο κ. Μάρκοφ χαρακτήρισε «σοβαρό πολιτικό λάθος», την πρόσφατη διακήρυξη, δια της οποίας το βουλγαρικό κοινοβούλιο όχι μόνο ζήτησε για πολλοστή φορά συγνώμη από την Τουρκία για την εκστρατεία αλλαγής των ονομάτων των Τουρκόφωνων της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς κατά τη… δεκαετία του ογδόντα του περασμένου αιώνα (έπειτα από πολυάριθμες δηλώσεις διάφορων πολιτικών παραγόντων της Βουλγαρίας στο ίδιο πνεύμα κατά τις επαφές με Τούρκους ομολόγους τους στα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως υπενθύμισε ο κ. Μάρκοφ), αλλά και συμπεριέλαβε στο επίσημο αυτό κείμενο και σύγκριση των τότε θλιβερών ιστορικών εξελίξεων στη Βουλγαρία με την «εθνική εκκαθάριση» στη διάρκεια των εμφύλιων πολεμικών συρράξεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1990 και μετά.

Πρόκειται για απολύτως ανιστόρητη και λανθασμένη ερμηνεία των πολύπλοκων εξελίξεων στη Βουλγαρία, δια της οποίας ορισμένα μέλη της πολιτικής ελίτ της Βουλγαρίας έδειξαν στις 11 Ιανουαρίου φέτος, ότι δεν γνωρίζουν, ούτε ενδιαφέρονται για τα διδάγματα της ιστορίας, τόνισε ο κορυφαίος Βούλγαρος ιστορικός.

«Η Βουλγαρία ποτέ δεν έχει λάβει καμία συγνώμη όχι μόνο για όλα τα δεινά του βουλγαρικού λαού στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά έστω και για την εκδίωξη 1,5 εκατομμυρίου ατόμων με βουλγαρική εθνική συνείδηση από την Ανατολική Θράκη και άλλες περιοχές της Τουρκίας στις αρχές του 20 αιώνα», είπε.

Από τον πληθυσμό αυτό έχουν απομείνει στις μέρες μας σε όλη την επικράτεια της σύγχρονης Τουρκίας μόλις είκοσι χιλιάδες άτομα, περίπου. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ιστορικό, μαζί με την αρμενική γενοκτονία, η τραγική μοίρα των Βούλγαρων και των άλλων χριστιανών στην Τουρκία εντός του 20ου αιώνα είναι αφορμή συλλογισμού για το που ακριβώς μπορούν να αναζητούνται οι ρίζες της πολιτικής που επιδιώκει την «εθνική εκκαθάριση» των μειονοτήτων στα Βαλκάνια.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: