"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΜΑΡΟΚΟ: Σάλος για τον νόμο που επιτρέπει στον βιαστή να νυμφεύεται το θύμα του

Πιέσεις στην κυβέρνηση του Μαρόκου ασκούν ακτιβιστές, προκειμένου να καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει στους βιαστές να νυμφεύονται τα θύματά τους για να αποφύγουν τη φυλακή.

Αφορμή η αυτοκτονία της 16χρονης Αμίνα Φιλάλι, η οποία κατάπιε ποντικοφάρμακο όταν ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον βιαστή της τον οποίο είχε υποχρεωθεί να παντρευτεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο σύζυγος της Αμίνα εξοργίστηκε τόσο πολύ όταν εκείνη ήπιε το δηλητήριο που την έσυρε από τα μαλλιά στον δρόμο, όπου και πέθανε μετά από λίγο.

Οπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κοπέλα είχε διαμαρτυρηθεί στην οικογένειά της για την κακομεταχείριση που υφίστατο στα χέρια του βιαστή της αλλά εκείνοι την αποκήρυξαν και μάλιστα την παρότρυναν να θέσει τέλος στη ζωή της.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού ξεκίνησε μία διαδικτυακή εκστρατεία για την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ θύτη και θύματος βιασμού, ενώ δημιουργήθηκε και μία ομάδα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook με το όνομα «Είμαστε όλοι Αμίνα Φιλάλι».

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών υποστηρίζουν ότι σκοπός αυτού του νόμου είναι να νομιμοποιήσει την παραδοσιακή πρακτική του να νυμφεύεται ο βιαστής το θύμα του προκειμένου να περισωθεί η τιμή της οικογένειας της γυναίκας.

«Το άρθρο 475 είναι ντροπή για τη διεθνή εικόνα εκσυγχρονισμού και δημοκρατίας του Μαρόκου» δήλωσε στο βρετανικό BBC η Φουζία Ασούλι, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών, προσθέτοντας ότι στο Μαρόκο «ο νόμος προστατεύει τη δημόσια ηθική αλλά όχι την προσωπική».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC σε ορισμένες συντηρητικές περιοχές της χώρας θεωρείται απαράδεκτο για μία γυναίκα να χάσει την παρθενία της πριν από τον γάμο και η ντροπή είναι της ίδιας και της οικογένειάς της ακόμη και σε περίπτωση βιασμού.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στο Μαρόκο είναι τα 18 χρόνια, εκτός και αν συντρέχουν «ειδικές συνθήκες» όπως στην περίπτωση της 16χρονης Αμίνα.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: