"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Δώρο» της CIA ο Οτζαλάν

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Η CIA παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει στο νέο του ντοκιμαντέρ και στο βιβλίο «Τελευταίο πραξικόπημα - 28 Φεβρουαρίου» ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, δίνοντας σημαντικές λεπτομέρειες για τη μεταφορά του κούρδου ηγέτη από την ελληνική πρεσβεία της Κένυας στην Τουρκία.

«Ο Οτζαλάν έμεινε 13 ημέρες στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και ό,τι έγινε, έγινε εκεί», αναφέρει ο Αλί Μπιράντ. Αρχικά η ΜΙΤ δεν είχε καταφέρει να βρει πού κρυβόταν ο αρχηγός του PKK. Ζήτησε τη βοήθεια των Ισραηλινών, αλλά δεν πήρε απάντηση. Ο Οτζαλάν είχε χαθεί στην Κένυα και η ΜΙΤ βρισκόταν στο σκοτάδι.

Ξαφνικά στις 4 Φεβρουαρίου 1999 ο προϊστάμενος της CIA στην Αγκυρα ζήτησε συνάντηση με τον αρχηγό της ΜΙΤ Σενγκάλ Ατάσαγουν. Οταν έφτασε, είχε στα χέρια του ένα χαρτί χωρίς υπογραφή και τίτλο. «Η Ουάσιγκτον πήρε την απόφασή της. Θα σας βοηθήσουμε να συλλάβετε τον Οτζαλάν», είπε δίνοντας το χαρτί στον Ατάσαγουν. Εκεί έγραφε τι τύπου αεροσκάφος θα ενοικίαζαν μέχρι και τι είδους χειροπέδες θα έπαιρναν οι Τούρκοι. Από τη στιγμή που ο Οτζαλάν θα έμπαινε στο αεροσκάφος θα λάμβαναν εικόνες με κάμερα, ενώ κατά τη διαδρομή έπρεπε να υπάρχει γιατρός στο αεροσκάφος. Δεν ξέχασαν να δώσουν οδηγίες ούτε για τα φάρμακα που έπρεπε να έχουν στο αεροσκάφος.

Για να προσφέρουν αυτή τη βοήθεια οι Αμερικανοί έθεταν έναν όρο στο τέλος του χαρτιού. Ο Λευκός Οίκος ζητούσε να μην συμβεί κανένα «ατύχημα» στον Οτζαλάν, να μην εκτελεστεί και να δικαστεί με «δίκαιη δίκη». «Δέχεστε;», ρώτησε ο προϊστάμενος της CIA τον Ατάσαγουν. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ είπε ότι πρέπει να δει τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο. «Θα με περιμένετε;», ρώτησε τον προϊστάμενο της CIA. «Περιμένω», του απάντησε. Υστερα από δύο ώρες, ο Ατάσαγουν επέστρεψε και έδωσε το χέρι στον προϊστάμενο της CIA.

Το ίδιο βράδυ έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Αγκυρας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποφασίστηκε να αφήσουν την επιχείρηση στη ΜΙΤ, η οποία θα έπαιρνε τον Οτζαλάν, θα τον πήγαινε στην Τουρκία και θα τον παρέδιδε στον Στρατό. Στη σύσκεψη εκείνη συζήτησαν και για το μέρος, όπου θα τον φυλάκιζαν. Συμφώνησαν να είναι το νησί Ιμραλί. Στη συνέχεια ενοικιάστηκε αεροσκάφος για 250.000 δολάρια. Εκτός από τους πιλότους θα επιβιβάζονταν και έξι στελέχη της ΜΙΤ, γιατρός, κάποιος που θα γνώριζε ξένες γλώσσες και τρεις σωματοφύλακες.

Το αεροσκάφος της ΜΙΤ παρέμεινε στην Αττάλεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε ήρθε το τηλεφώνημα που ανέμεναν. Εφυγε αμέσως, προσγειώθηκε στην Ουγκάντα για ανεφοδιασμό και συνέχισε για το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, όπου περίμενε για πέντε ώρες, μέχρι οι Αμερικανοί να κινητοποιήσουν τις μυστικές υπηρεσίες της Κένυας. «Η Αθήνα ούτε μπορούσε ούτε ήθελε να αντισταθεί», αναφέρει ο τούρκος δημοσιογράφος.

Ο έλληνας πρεσβευτής είπε στον Οτζαλάν ότι είχε καλά νέα: θα τον μετέφεραν στην Ολλανδία. «Η CIA δεν υπήρχε, δεν φάνηκαν ποτέ. Εκεί γύρω υπήρχαν μόνο Κενυάτες», λέει στο βιβλίο ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος.«Οι Κενυάτες ήρθαν στην πρεσβεία μας λέγοντας: "Υπάρχει αεροσκάφος, πρέπει ο άνθρωπος αυτός να επιβιβαστεί, δεν μπορείτε να τον κρατάτε εδώ". Τον επιβίβασαν μόνο του στο αυτοκίνητο, ο οδηγός ήταν Κενυάτης,που δούλευε για την πρεσβεία. Ακολουθούσαν μέλη της αντιπροσωπείας. Μόλις μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου, το αυτοκίνητο του Οτζαλάν που βρισκόταν μπροστά αποσπάστηκε από την αυτοκινητοπομπή και επιταχύνοντας, χάθηκε από τους υπολοίπους».

Σύμφωνα με τον Αλί Μπιράντ, ο Οτζαλάν περπατούσε προς το αεροσκάφος έχοντας στο ένα χέρι τη βαλίτσα και στο άλλο το κομπολόι χωρίς να υποψιάζεται τίποτα. Είχε την πεποίθηση ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. Μόλις μπήκε έπεσαν τρία άτομα πάνω του και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Κατάλαβε τότε ότι η περιπετειώδης διαδρομή του, που είχε αρχίσει από τη Συρία πριν από τέσσερις μήνες, είχε φτάσει στο τέλος της. 

Το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου χτύπησε το τηλέφωνο του αρχηγού της ΜΙΤ: «Πήραμε το πακέτο και ξεκινάμε»,του είπαν. «Μόλις φτάσετε στον εναέριο χώρο μας, ξαναπάρτε»,απάντησε. Πράγματι. Στις τρεις τα ξημερώματα ο Ατάσαγουν ξύπνησε τον Μπουλέντ Ετζεβίτ:«Το πακέτο έφτασε, κ. πρωθυπουργέ μου». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: