ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Ορφανά» στο Κτηματολόγιο δέκα χιλιάδες ακίνητα στη ΒΑ Αττική
ΤΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ
Περίπου σε 10.000 ανέρχονται τα δικαιώματα σε ακίνητα που δεν μπορούν να εντοπιστούν στην ΒΑ Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αναρτήσεις των στοιχείων που πραγματοποίησε το Κτηματολόγιο στις περιοχές αυτές οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία κτηματογράφησης. Μόνο στο Μαραθώνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανεντόπιστα ακίνητα (πρόκειται για αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί αλλά δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν ή δεν έχουν πάει οι ιδιοκτήτες τους να τα εντοπίσουν ή έχουν καταπατηθεί) ανέρχονται σε 3.000. Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι τις 17 Απριλίου να εντοπίσουν το «χαμένο» ακίνητό τους και τους όμορους ιδιοκτήτες. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει με την έκδοση εξαρτημένου τοπογραφικού που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν επιπλέον με 800-1.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή το νέο Μνημόνιο ανοίγει το δρόμο και πάλι για την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου ενώ άμεσα θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη όλοι οι δικαιούχοι που έχουν έως τώρα κτηματογραφηθεί. Συγκεκριμένα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει η Κτηματολόγιο Α.Ε. να εισπράξει τα τέλη Κτηματολογίου από όλους όσους κτηματογραφήθηκαν στα πρώτα τρία πιλοτικά προγράμματα του έργου στο τέλος της δεκαετίας του '90 (το διάστημα 1995-1999). Πρόκειται για περίπου 6 εκατομμύρια δικαιώματα που αοφορύν σε 8,5 εκατ. στρέμματα σε 340 περιοχές της χώρας. Ολοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα συν 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε βοηθητικό χώρο (γκαράζ, αποθήκη κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι με την είσπραξη αυτών των κτηματοσήμων θα εισρεύσουν στα ταμεία της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» περίπου 160-180 εκατ. ευρώ.
ΚΤΗΜΑΤΟΣΗΜΟ...
Επιπλέον, θα πρέπει μέσα στο 2013 να ανοίξουν όλα τα οριστικά γραφεία Κτηματολογίου στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν το 2008, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν το αναλογικό σκέλος του κτηματοσήμου το οποίο ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας με αφορολόγητο 20.000 ευρώ. Πρόκειται για 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις πρωτεύουσες των παλιών νομών, συνολικής έκτασης 3,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Με βάση το νέο Μνημόνιο εξάλλου, θα πρέπει άμεσα η Κτηματολόγιο Α.Ε. να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κτηματογράφηση και του υπόλοιπου της χώρας. Η προκήρυξη των κτηματογραφήσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ακόμη αυστηρά ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να κλείσουν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, να αντικατασταθούν από τα Γραφεία Κτηματολογίου και να ψηφιοποιηθεί όλο το αρχείο των υποθηκοφυλακείων. Πρόκειται για ένα αρχείο ηλικίας 180 ετών για το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεσμεύτηκαν με τα ΚΠΣ ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, ουδέποτε το έργο έγινε.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η τρόικα, πάντως, επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο, κι αυτό είναι κάτι που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με πρότυπο το ολλανδικό Κτηματολόγιο, κλιμάκιο του οποίου ήρθε για παροχή τεχνογνωσίας πριν από δύο μήνες στην Αθήνα. Η τρόικα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο έργο κι αυτό φάνηκε κι από παλιότερες εκτενείς δηλώσεις τις ίδιας της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος από τις προγραμματικές του δηλώσεις έδειξε προς την κατεύθυνση αυτή.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου