"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ:Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Με καταγραφή των εξελίξεων στην «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία, με παράθεση συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δυο πλευρών στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος και χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες για τη μη επίτευξη προόδου, αλλά και με φανερή προσπάθεια υποβάθμισης του οδικού χάρτη για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, που ο ίδιος είχε θέσει τον περασμένο Ιανουάριο με σχετική δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα στο Κυπριακό, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι λόγω της «μεγάλης απόστασης» που χωρίζει τις δυο πλευρές και την έλλειψη ουσιαστικών συγκλίσεων στα ζητήματα του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας, είναι εμφανής η προσπάθεια του Γ.Γ. να απομακρυνθεί από τον «οδικό χάρτη» που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο, με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

Όπως εκτιμάται, ο κ. Ντάουνερ, στην έκθεσή του προς τον Μπαν Κι-μουν, στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή αρχές του επόμενου, θα προτείνει κατά κάποιο τρόπο τη συνέχιση της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως πιθανό να εξαρτηθεί από την τουρκική στάση, επειδή η 'Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου θα σταματήσει η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κρατάει ίσες αποστάσεις, απευθύνοντας έκκληση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στο νησί να προχωρήσουν σε «αποφασιστικές ενέργειες» για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Η έκθεση θεωρείται «περιγραφική και ισορροπημένη» για τα όσα έχουν διαδραματιστεί από τον περασμένο Ιούλιο και με αναφορές από την αρχή της παρούσας διαδικασίας, τόσο για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Λευκωσία, καθώς και για τα αποτελέσματα των κοινών συναντήσεων του Γ.Γ. με τους Χριστόφια και Έρογλου.

Στην έκθεσή του, η οποία δόθηκε στα μέλη του ΣΑ και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών, ο Μπαν Κι-μουν, υπογραμμίζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, ειδικά μετά τις δυο συναντήσεις στο «Γκρίντρι». Αναφερόμενος στην «παρούσα κατάσταση», μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «παραμένει αδιέξοδο» στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας και πως οι δυο πλευρές «αποδέχθηκαν» την προσέγγιση ότι ένας «συμφωνηθείς αριθμός ατόμων» (δηλαδή έποικοι) θα γίνουν πολίτες της ενιαίας Κύπρου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συνολική διευθέτηση.

Όσο αφορά το περιουσιακό, σημειώνει την «ανταλλαγή στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη κοινής αντίληψης βασισμένης στις χωριστές τους προτάσεις», όπως σημειώνει, προσθέτοντας ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως η πλήρης συμφωνία στο περιουσιακό εξαρτάται από την εδαφική διευθέτηση και ότι συμφωνούν όπως οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην περίοδο που οδηγεί στην πολυμερή διάσκεψη».

Αναφορά κάνει και στην προοπτική ενσωμάτωσης της λύσης στο δίκιο της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές υπέβαλαν προτάσεις, όμως, «καμία πλευρά δεν βρήκε τις προτάσεις της άλλης ικανοποιητικές», σημειώνει χαρακτηριστικά. Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό οι εσωτερικές πτυχές «έχουν συμφωνηθεί», ενώ οι πτυχές που θεωρούνται εξωτερικές «μπορούν να επιλυθούν μόνο με συζητήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Ο Γ.Γ. καλεί τους δυο ηγέτες να προβούν σε «αποφασιστικές ενέργειες» που θα πιστοποιούν ότι «μια συμφωνία είναι εντός των δυνατοτήτων τους» και παράλληλα «να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν». Ειδικά σημειώνει ότι θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το παρόν αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας και να προχωρήσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα στα ζητήματα του περιουσιακού και της ιθαγένειας.

Σε ένα άλλο σημείο της έκθεσής του προς το ΣΑ, ο Γ.Γ. αναφέρει ότι «τώρα, είναι η ώρα για μια συμφωνία. Οι εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες μεταβάλλονται ασταμάτητα. Το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν είναι απεριόριστο και υπάρχουν λίγα που συνηγορούν ότι το μέλλον θα φέρει ευνοϊκότερες καταστάσεις για διευθέτηση. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πεπεισμένα πως αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από αμφότερες τις πλευρές, μία διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες του ειδικού μου συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ και της ομάδας του ότι θα υποστηρίξουν παρόμοιο αποτέλεσμα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: