"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Νεα τροπολογία «αξίας» 25 εκατ. υπέρ κομμάτων

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Στην εξαιρετικά δυσχερή για την εθνική οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών τρέχουσα συγκυρία, οι κομματικές ηγεσίες πιέζουν για περαιτέρω ενίσχυση των ταμείων τους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού: φέρονται να ασκούν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση και στο υπ. Οικονομικών προκειμένου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ακόμα και σήμερα, να αποκτήσουν μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας πρόσβαση στα εκατ. της κρατικής επιχορήγησης.

Συγκεκριμένα, προσβλέπουν στα χρήματα της 4ης δόσης για το ποσό που δικαιούνται για το προηγούμενο έτος, καθώς και σε εκείνα της πρώτης δόσης για το 2012. Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς αν τους δοθούν τώρα και οι δύο δόσεις, τα χρήματα θα ανέλθουν περίπου στα 25 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζουν σε μια ρύθμιση μέσω τροπολογίας, θεωρώντας ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα άμεσα και πριν από τις εκλογές: Σημειώνεται πως το ύψος που δικαιούται κάθε κόμμα συναρτάται άμεσα από το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές 2009, και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τα ποσοστά τους μετά την προσεχή αναμέτρηση - άρα και τα χρήματα που θα δικαιούνται. 

Η παράμετρος αυτή αφορά τα δύο «μεγάλα κόμματα» και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ για έναν επιπρόσθετο λόγο: 
Οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι εδώ και καιρό, φέρονται απρόθυμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού, γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται ως «απειλή» για την επιτυχή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. υπενθυμίζεται ότι μόλις προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, τα υπάρχοντα κόμματα με τη σημερινή ισχύ τους θα θελήσουν να μοιραστούν και τα χρήματα της έκτακτης εκλογικής επιχορήγησης, πάλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Το όλο θέμα έχει παρουσιάσει εμπλοκή εκτός των άλλων και εξαιτίας του γεγονότος ότι «υποθηκεύοντας» μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις έχουν προβεί σε υπερδανεισμό από τις τράπεζες.  

Υπό αυτό το πρίσμα και προκειμένου να υπάρχει «όφελος για όλους», οι σκέψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συγκλίνουν στο να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση με το ακόλουθο περιεχόμενο: 

1) Το 60% των επιχορηγήσεων θα παρακρατείται και θα καταβάλλεται από το Δημόσιο στις τράπεζες ώς την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου. 

2) (Θα τονίζεται ότι) Η συμφωνία αυτή επ’ ουδενί δεν θα αποτελεί εγγύηση ανάληψης του δανείου από το Δημόσιο. 

3) Θα προβλέπεται απαγόρευση της σύναψης νέων δανείων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση μέχρι τα κόμματα που υπαχθούν στη ρύθμιση αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ανάλογου περιεχομένου πρόταση είχε διατυπώσει προσφάτως στην Επιτροπή Θεσμών ο κ. Αν. Γιαννίτσης, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα είχε για το ζήτημα αυτό το οικονομικό επιτελείο. 

Στη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν κρίνει σκόπιμο να «υπενθυμίσουν» ότι τα κόμματα δεν είχαν λάβει την τέταρτη δόση της επιχορήγησης για το 2011, ο κ. Γιαννίτσης σε παρέμβασή του τόνιζε: «Η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης ως βασικής πηγής εσόδων για τα πολιτικά κόμματα πρέπει σήμερα να λάβει σοβαρά υπόψη της τη διαμορφωθείσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση και βεβαίως τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Ιδιαίτερα πρέπει να λάβει υπόψη ότι κάθε κοινωνική ομάδα έχει υποστεί σοβαρές θυσίες λόγω των δημοσιονομικών και άλλων ανισορροπιών και το ερώτημα αν τα κόμματα θα εξαιρεθούν από αντίστοιχη θυσία είναι ένα ανοικτό ερώτημα».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: