"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


UNESCO: Αναγνώρισε την Παλαιστίνη! Εκνευρισμός σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο υΠΕΞ των Παλαιστινίων Ριάντ αλ Μάλκι (αριστερά) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO στο Παρίσι έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου (δεξιά) δήλωσε πως η απόφαση αποτελεί πλήγμα στην προοπτική ειρήνευσης

Της ΜΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Η πρώτη επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από όργανο του ΟΗΕ επιτεύχθηκε χθες στη γενική Συνέλευση της UNESCO στο Παρίσι παρά τις εντονότατες αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 52 αποχές, η Γενική Συνέλευση αποδέχθηκε το αίτημα των Παλαιστινίων για την πλήρη ένταξή τους στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Για "νίκη του δικαίου, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας" κάνει λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς, την ώρα που το Ισραήλ υποστηρίζει πως η απόφαση αποτελεί πλήγμα στην προοπτική ειρήνευσης και προειδοποιεί πως "δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια".

Η απόφαση της UNESCO είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική, διαμηνύουν οι ΗΠΑ.

Η νίκη που καταγράφουν οι Παλαιστίνιοι στο πλαίσιο του αγώνα για διεθνή αναγνώριση σημειώνεται έναν μήνα αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται εντός του μήνα και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο - στην UNESCO οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάλογο δικαίωμα. Οι Παλαιστίνιοι επέλεξαν αυτό το όργανο του ΟΗΕ ως ταχύτερη δίοδο για να εξασφαλίσουν κρατική οντότητα από τη διεθνή κοινότητα. Στην ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία.

Καταψήφισαν
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία και ο Καναδάς ψήφισαν κατά, ενώ η Ιταλία και η Βρετανία απείχαν.

"Η σημερινή απόφαση της UNESCO να δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος αποτελεί μια ιστορική στιγμή, που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι.

Ο Σάμπρι Σαϊντάμ, σύμβουλος του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε από την πλευρά του ότι η απόφαση της UNESCO είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς εκείνους που διστάζουν και εκείνους που αντιτίθενται στο παλαιστινιακό αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

MEΤΡΑ ΚΑΤΑ UNESCO
Κόβουν τη χρηματοδότηση οι ΗΠΑ
Η απόφαση της UNESCO είναι "πρόωρη και αντιπαραγωγική", διαμηνύει η Ουάσιγκτον και ανακοινώνει ότι σταματά τη χρηματοδότηση της UNESCO - η χρηματοδότηση των ΗΠΑ καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή μετά την ένταξη της Παλαιστίνης στον διεθνή οργανισμό και ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν τον οργανισμό με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί τον Νοέμβριο.

Τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν για τη διπλωματική νίκη τους, το Ισραήλ μιλά για πλήγμα στην προοπτική ειρήνευσης. "Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ", δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από το βήμα της Κνεσέτ. Μετά την απόφαση της UNESCO, θα είναι πιθανόν πιο δύσκολη τώρα η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει το Βερολίνο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: