TOYΡΚΙΑ: Θα χαλιναγωγηθεί η "φούσκα" της οικονομίας της;
Του Κώστα Ράπτη
Υπάρχουν και χώρες όπου τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης προκαλούν ανακούφιση: όπως στη γειτονική μας Τουρκία, όπου η φούσκα της εγχώριας κατανάλωσης, τροφοδοτημένη από τη φθηνή πίστωση, έχει ήδη οδηγήσει σε ανισορροπίες τέτοιες, ώστε να καθίστανται αναγκαίες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.
«Το 2100 ο ρυθμός ανάπτυξης πλησίασε το 9%. Για το 2011 αναμένουμε περίπου 7% σε ετήσια βάση. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ανάπτυξη είναι υγιής» τόνισε μιλώντας τη Δευτέρα σε οικονομικό φόρουμ στο Κουβέιτ ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Mehmet Yorukoglu.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα θεμελιώδη της τουρκικής οικονομίας (παραγωγικότητα, δημόσια οικονομικά, κατάσταση τραπεζικού συστήματος) είναι υγιή, ωστόσο οι ανισορροπίες ως προς τη ζήτηση μεταξύ της Τουρκίας και των κυριότερων εμπορικών της εταίρων δημιουργούν ρίσκα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν με δημιουργική χρήση των μακροοικονομικών εργαλείων (π.χ. απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών). Μάλιστα στρέφοντας τη ματιά του στον διεθνή ορίζοντα υποστήριξε ότι ακόμη και αν η κρίση χρέους αντιμετωπισθεί επιτυχώς οι παράγοντες που προκαλούν αστάθεια (και προκάλεσαν την κρίση του 2008) θα εξακολουθήσουν να είναι παρόντες, στον βαθμό που μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών υφίσταται χάσμα τόσο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης όσο και ως προς τις πληθωριστικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξηση το overnight επιτόκιό της από το 9% στο 12,5% προκειμένου να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη διολίσθηση της λίρας – καθώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών φθάνει το ανησυχητικό 9,4% του ΑΕΠ. Κατά την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε από το 96,4% τον Ιούνιο στο 91,7% τον Αύγουστο λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.
Σύμφωνα πάντως με την Turkey Real Estate Overview της Jones Lang LaSalle, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, που κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξε ο υψηλότερος στον κόσμο φθάνοντας στο 8.9%, αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2012 στο 5% και να παραμείνει σε αντίστοιχα επίπεδα μέχρι το 2015, ενώ το ΔΝΤ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει από το 10,3% φέτος στο 7,2% του χρόνου.
Στο πεδίο της απασχόλησης, η ανεργία υποχώρησε τον Ιούνιο στο 9,2%, έναντι 10,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των χωρών οι οποίες δημιούργησαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας την προηγούμενη τριετία. Προφανώς απέχουμε αρκετά από την εποχή που η Τουρκία εξήγαγε εργατικό δυναμικό – όπως υπενθυμίζει η σημερινή επίσκεψη του Tayyip Erdogan στο Βερολίνο για να τιμηθεί η συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της τουρκο-γερμανικής συμφωνίας για την υποδοχή Τούρκων gastarbeiter στη Γερμανία…
CAPITAL.GR
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ,
CAPITAL
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου