"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ρωσικό σκάφος κινδυνεύει να πέσει στη Γη σαν ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Αγώνα δρόμου δίνουν οι Ρώσοι μηχανικοί για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής Phobos-Grunt, που εκτοξεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης με προορισμό τον μικρό δορυφόρο του Αρη, Φόβο. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό του ταξίδι και παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Εάν η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos δεν καταφέρει να δώσει άμεσα μια λύση, καθώς οι μπαταρίες του Phobos-Grunt έχουν διάρκεια ζωής τριών ημερών, το φορτωμένο με τοξικά καύσιμα σκάφος θα γίνει μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα, που μπορεί να συντριβεί στον πλανήτη μας με άγνωστες συνέπειες. 

"Περίπου επτά τόνοι τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, οι οποίοι θα πάγωναν πριν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, θα το καθιστούσαν τον πιο τοξικό δορυφόρο που έχει πέσει ποτέ στη Γη", επεσήμανε ο Τζέιμς Ομπεργκ, βετεράνος της NASA, που τόνισε επίσης ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας εδάφους - Διαστήματος. Η Μόσχα αναγκάστηκε, δε, να καταφύγει στη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων στη Νότιο Αμερική, που ήταν οι πρώτοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το σκάφος έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.

O πύραυλος Zenit, που μετέφερε το σκάφος, εκτοξεύτηκε στις 22.16 ώρα Ελλάδας την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Εντεκα λεπτά αργότερα, όταν είχε πια φτάσει σε χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πυραυλοφορέα για να αρχίσει την κύρια φάση του ταξιδιού. Ομως οι δύο προσπάθειες πυροδότησης των κινητήρων του απέτυχαν, πιθανώς λόγω λανθασμένου προσανατολισμού του σκάφους.

Το Phobos-Grunt είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια και επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον Φόβο τον Φεβρουάριο του 2013. Στόχος ήταν η συλλογή εξωγήινου εδάφους (που στα ρωσικά λέγεται grunt), το οποίο θα εκτινασσόταν μέσα σε ειδική κάψουλα και θα επέστρεφε στη Γη το 2014.

Οι Ρώσοι ήλπιζαν ότι η συγκεκριμένη διαστημική αποστολή θα έβαζε τέλος στην... κατάρα του Κόκκινου Πλανήτη. Η Μόσχα έχει επιχειρήσει να κάνει 16 αποστολές στον Αρη από τη δεκαετία του 1960 και καμιά τους δεν έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το Phobos-Grunt κατασκευάστηκε από τη ρωσική NPO Lavochkin, που είχε αναλάβει την κατασκευή και των σκαφών στις τρεις πιο πρόσφατες αποστολές, τα οποία ουδέποτε έφτασαν στον προορισμό τους.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: