"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πληρώνουμε πολύ περισσότερα για τις εισαγωγές κρέατος, απ όσα για τις εισαγωγές καυσίμων!

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Στην «παράταση» με την προοπτική της συμμόρφωσης παίζουν διαρκώς 30 σφαγεία στη χώρα μας, που λειτουργούν με απλή έγκριση των πρώην νομαρχιών, αφού δεν τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κι όμως, πολλαπλά θα ήταν τα οφέλη αν υπήρχε στοιχειώδης στρατηγική στον κλάδο των σφαγείων, αφού η χώρα μας πληρώνει ιλιγγιώδη ποσά για τις εισαγωγές κρέατος, πολύ περισσότερα απ' όσα πληρώνει για τις εισαγωγές καυσίμων!

Μόνο για βόειο κρέας και αγελαδινό γάλα η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 30% των εισαγωγών μας! Το 85%-90% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αργεντινή κ.α., ενώ εισάγουμε το 40% του χοιρινού κρέατος από Δανία, Ολλανδία, Γερμανία...

Τα κρεατοσφαγεία και τα πτηνοσφαγεία στη χώρα μας ανέρχονται σε 167 -και είναι μάλλον τα περισσότερα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.-, ικανά να τροφοδοτήσουν με κρέας όλη την Κοινότητα, αν και τα περισσότερα δεν είναι οικονομικά βιώσιμα.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και μερικά σφαγεία που κατηγορήθηκαν ότι ήταν μπλεγμένα σε κυκλώματα παράνομων ελληνοποιήσεων, με τη βοήθεια επίορκων κτηνιάτρων. Ωστόσο, με τους συστηματικούς ελέγχους του ΕΛΟΓΑΚ και την πρόσφατη ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων, δεν ακούστηκαν εσχάτως νέα κρούσματα, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη φάση της παραγωγικής διαδικασίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των ελληνικών σφαγείων, σε ό,τι αφορά τους κανόνες ευζωίας των ζώων και υγιεινής για τους καταναλωτές. Αλλαγές προς το καλύτερο έγιναν και στα υπολείμματα που βρομίζουν το περιβάλλον. Ορισμένα σφαγεία έκλεισαν, άνοιξαν νέα με πιο σύγχρονες προδιαγραφές και πολλά από τα παλαιά σφαγεία συμμορφώθηκαν.

Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνα που λειτουργούν με απλή έγκριση των πρώην νομαρχιών και χωρίς κωδικό από την Ε.Ε., διότι δεν τηρούν όσα προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία. Πρόκειται κυρίως για τοπικά σφαγεία, τα οποία δουλεύουν ευκαιριακά, όταν κι όποτε υπάρχουν ζώα που προορίζονται για σφαγή. Το παράλογο είναι πως τα 18 από τα 30 σφαγεία που λειτουργούν «στην παράταση» και δεν συμμορφώνονται είναι δημοτικά. Παραβάσεις σ' αυτά έχουν καταγραφεί για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων:

* Προϋποθέσεις ευζωίας των ζώων και ορθής σφαγής

* Κανόνες στη διαχείριση αποβλήτων και ταφής των ζώων.

* Ελλείψεις παραστατικών στα σφάγια, τα σκουλαρίκια και το μητρώο ζώων.

Το νομικό πλαίσιο για τη σφαγή ζώων στην Ελλάδα είναι δαιδαλώδες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, λείπουν τ' απαραίτητα υλικά ανάλυσης των δοκιμών για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τα οποία εφόσον θέλουν προμηθεύονται μόνοι τους οι ιδιοκτήτες των ζώων ή οι σφαγείς και τα δίνουν στα κτηνιατρικά εργαστήρια.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο είναι βασική παράμετρος που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Υπάρχουν περιοχές όπου το κλείσιμο ενός σφαγείου, με τις όποιες ελλείψεις, θα σήμαινε ότι οι Ελληνες καταναλωτές θα έπρεπε να πληρώσουν διπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές στο κρέας, λόγω των μεταφορικών, ή να βρεθούν στη δυσχερή θέση να καταναλώσουν κρέας που σφάζεται ακόμη και πάνω σε κούτσουρα στην ύπαιθρο, επειδή το μοναδικό σφαγείο σφραγίστηκε ή δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, το ενδεχόμενο σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να λειτουργήσουν σφαγεία-κινητές μονάδες.

Παρ' όλα αυτά η «μπάλα» χάνεται λόγω της συναρμοδιότητας μεταξύ των υπουργείων. Ενώ τα σφαγεία τελούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαδικασία σφαγής μέχρι τον κρεοπώλη και τον καταναλωτή καταλήγει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι έλεγχοι κρέατος στο εστιατόριο ανήκουν στον ΕΦΕΤ, που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας! Στο ζήτημα της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος δημιουργούνται τρία νέα δεδομένα:

- Η νέα αγορανομική διάταξη για τα σφαγεία από το υπουργείο Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις (Κεφάλαιο 12,άρθρα 162-186).

- Τα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα, που «άνοιξαν» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων σφαγείων.

- Ο ευρωπαϊκός κανονισμός με τον οποίο προβλέπεται ν' αναγράφονται υποχρεωτικά σ' όλα τα κρέατα: χώρα προέλευσης, τόπος εκτροφής και σφαγής, πέραν των βοοειδών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων έχουν περιθώριο από τον ερχόμενο Νοέμβριο ώς τη λήξη του 2014 να εναρμονιστούν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεσπίσει αυστηρούς όρους για τη σφαγή των ζώων, για λόγους ευζωίας των ιδίων, υγιεινής και προστασίας των καταναλωτών. Καθώς τα συμφέροντα γύρω από το κρέας είναι ισχυρά, τυχόν μη προσαρμογή στις αυστηρές κοινοτικές οδηγίες θα σήμαινε αυτομάτως ότι η χώρα μας ξαναμπαίνει στη δίνη του κυκλώνα από φιλοζωικές οργανώσεις και οργανώσεις καταναλωτών, βάζοντας υποψηφιότητα για νέα πρόστιμα.

Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, βέβαια, οι πιο αναπτυγμένες χώρες βρίσκουν εύσχημους τρόπους να πιέζουν διαρκώς μικρότερα κράτη, όπως η Ελλάδα, για την προώθηση γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων, που αφορούν παραγωγή, βιομηχανία και εμπορία κρέατος.

Καταγγελίες
Τα σφαγεία υπάγονται στην υψηλή εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα παράνομα σφαγεία εξετάζονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, οι οποίες γνωμοδοτούν σχετικά.

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα, καταγγελίες για δύο σφαγεία, ένα στην Κρύα Βρύση Πέλλας, το οποίο ήταν ήδη σφραγισμένο αλλά ζητούσε αύξηση της δυναμικότητας, και άλλο ένα στον Εχίνο Ξάνθης, το οποίο εξυπηρετεί τη μειονότητα και πιθανολογείται πως θα πάρει τελικά κωδικό.

Οι καταγγελίες για το σφαγείο στην Κρύα Βρύση έγιναν ενώ είχε ήδη ανασταλεί η λειτουργία του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά τελικώς εγκρίθηκε η αύξηση της δυναμικότητάς του, δηλαδή ο όγκος της ημερήσιας σφαγής ζώων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν καταγγελίες πως δεν διαθέτει υγειονομικό σφαγείο και ψυγείο για τα κατασχόμενα και ύποπτα σφάγια ούτε γραμμή κρεοσκοπίας για τα βοοειδή.

Οι καταγγέλλοντες έλεγαν ότι σφάζει διαρκώς παραπάνω απ' όσο επιτρέπει η άδειά του, επειδή «έχει μπάρμπα στην Κορώνη», ενώ άφηναν υπονοούμενα για παλαιότερη εμπλοκή του σε κύκλωμα ελληνοποιήσεων.

Ορισμένοι, ωστόσο, επιμένουν ότι πρόκειται απλώς για ανυπόστατες κατηγορίες, αφού ο έλεγχος από πλευράς ΕΛΟΓΑΚ δεν έδειξε κάτι, και δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα, πέρα από την υπέρβαση δυναμικότητας, η οποία είναι από τις συνηθισμένες παραβάσεις, που όντως έχει αντίκτυπο στους ανταγωνιστές. Σε κάθε περίπτωση έχει διαταχθεί έρευνα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: