ΡΩΣΙΑ: Ρίχνει τίτλους τέλους για το διάσημο πυραυλικό σύστημα S-300 και ω
Του Aχιλλεα Πατσουκα
Τίτλους τέλους για το διάσημο πυραυλικό σύστημα S-300 ετοιμάζεται να ρίξει η Ρωσία, η οποία αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε μερικά από τα ισχυρά της χαρτιά, που σκοπεύει σύντομα να προσθέσει στο οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, έως το 2014 πρόκειται να σταματήσει η παραγωγή των S-300, οι οποίοι αποτελούν και το διασημότερο εξαγώγιμο όπλο της Ρωσίας.
Εκτός από τη χώρα μας που έχει αναπτύξει στην Κρήτη τους συγκεκριμένους πυραύλους, S-300 διαθέτουν η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα, η Συρία και η Κίνα, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα από τη Ρωσία προκειμένου να προχωρήσει και αυτή στην παραγωγή τους, αλλά με διαφορετικό όνομα.
Αιτία για το χειρόφρενο στην παραγωγή των S-300 στάθηκε η αισθητή μείωση της ζήτησής τους, γεγονός που καθιστά την παραγωγή τους εξαιρετικά ασύμφορη.
Το Ιράν ήταν ανάμεσα στους τελευταίους εν δυνάμει αγοραστές, έχοντας παραγγείλει στη Μόσχα πέντε συστοιχίες αξίας 8 εκατ. δολ. Η επιβολή εμπάργκο όπλων, όμως, προς την Τεχεράνη σταμάτησε «στο παρά πέντε» την παράδοσή τους.
Με τους S-300 να αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν, το μέλλον της ρωσικής πυραυλικής αεράμυνας ονομάζεται Vityaz. Το νέο πυραυλικό σύστημα προβλέπεται εντός των προσεχών τριών ετών να αντικαταστήσει τους S-300. Οι καινούργιοι πύραυλοι θα διαθέτουν πιο εξελιγμένο ραντάρ και εκτοξευτήρα 16 πυραύλων, αριθμό τριπλάσιο από τον αντίστοιχο των S-300. Το Vityaz θα συμπληρώσει τα συστήματα αεράμυνας Morfey, το οποίο θα συναποτελείται από S-400 και S-500 με στόχο τη μελλοντική διαφύλαξη του διαστημικού δικτύου αεράμυνας. Η εμβέλεια των στόχων που θα καλύπτουν οι S-400 και S-500 θα ξεκινούν από τα 5 χλμ. και θα φτάνουν τα 400 χλμ., σε ύψος από τα 5 μέτρα έως και το κοντινό διάστημα. Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές, οι S-400 και οι S-500 είναι πολύ ευπροσάρμοστα αντιπυραυλικά συστήματα, ικανά να αναχαιτίζουν όχι μόνο πυραύλους Κρουζ και αεροπορικές επιθέσεις, όπως όλα τα κλασικά αμυντικά συστήματα, αλλά και να πλήττουν βαλλιστικούς πυραύλους και να χτυπούν θαλάσσιους και επιφανειακούς στόχους.
Οι S-400 που διαθέτουν τρεις διαφορετικούς τύπους έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται σε διάφορες βάσεις της Ρωσίας, ενώ από το 2016 που θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι S-500, αυτόματα και με χρονικό όριο το 2050, θα αποτελέσουν το νέο σύστημα αεράμυνας της Μόσχας και άλλων ρωσικών πόλεων στρατηγικής σημασίας.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Διεθνή Αεροδιαστημική Εκθεση MAKS2011, όπου παρακολούθησε εναέρια επίδειξη του νέου καταδιωκτικού πέμπτης γενιάς Sukhoi T50 RAK FA, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος τους αμερικανικού F22 Raptor.
«Η επόμενη γενιά των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων που θα αντικαταστήσουν τα συστήματα S-500, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το 2016, δεν θα είναι εδάφους αλλά αέρος. Ηδη αναπτύσσονται και δοκιμάζονται», δήλωσε ο συμπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Αμυνας Αέρος και Διαστήματος, Ιγκορ Ασουρμπέιλι.
Αρχικά εκτιμάτο ότι οι S-500 θα «συμμετείχαν» και αυτοί στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, όμως η Ουάσιγκτον ποτέ δεν έδειξε αρκετό ενδιαφέρον για το σχέδιο αυτό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΡΩΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου