Kι όμως τα DRONES (Μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη) δολοφονουν και αμάχους (C.I.A. Is Disputed on Civilian Toll in Drone Strikes)
Στις 6 Μαΐου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA εκτόξευσε έναν αριθμό πυραύλων εναντίον ενός φορτηγού που μετέφερε εννέα μαχητές και βόμβες κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Σκοτώθηκαν και οι εννέα, θύματα μεταξύ των αμάχων δεν υπήρξαν, η επιτυχία της επιχείρησης ήταν απόλυτη.
Ή, τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά. Γιατί υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, που προκύπτει από έρευνα βρετανών και πακιστανών δημοσιογράφων. Σύμφωνα με αυτήν, οι πύραυλοι έπληξαν μια θρησκευτική σχολή, ένα εστιατόριο και ένα σπίτι, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους. Από αυτούς οι έξι ήταν άμαχοι.
Η επιλογή της χρησιμοποίησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα αμφισβητείται όλο και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε ζητήματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν υποστήριξε τον περασμένο Ιούνιο ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχει υπάρξει ούτε μία «παράπλευρη απώλεια» από τα drones λόγω της ακρίβειας με την οποία χρησιμοποιούνται. Οπως επισημαίνει η Σάρα Χολεβίνσκι, διευθύντρια της Επιτροπής για τα Αθώα Θύματα των Πολέμων, η τεχνολογία αυτή έχει γίνει πολύ ελκυστική για τις δυτικές κυβερνήσεις και αναμένεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Αλλά ο ισχυρισμός των μηδενικών άμαχων θυμάτων αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη τόσο από την ίδια όσο και από άλλους ανεξάρτητους αναλυτές. Μια νέα έκθεση του Βρετανικού Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν σκοτωθεί μόνο στο Πακιστάν τουλάχιστον 45 άμαχοι από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η επίσημη εκδοχή αμφισβητείται ακόμα και από υποστηρικτές του προγράμματος των drones, όπως ο Μπιλ Ρότζιο, διευθυντής του Long War Journal. «Οι Ταλιμπάν δεν πηγαίνουν σε στρατιωτικές βάσεις για να κατασκευάσουν βόμβες ή να εκπαιδευθούν», τονίζει. «Γύρω τους υπάρχουν οικογένειες και γείτονες. Πιστεύω πως οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τις επιθέσεις λαμβάνουν μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Οι απώλειες αυτές μπορεί να είναι 20%. Μπορεί να είναι και 5%. Ο ισχυρισμός όμως ότι δεν υπάρχουν απώλειες είναι παράλογος».
Αν εκφράζονται επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και της CIA, ανάλογες επιφυλάξεις διατυπώνονται και για τις καταγγελίες της άλλης πλευράς. Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Βόρειο Βαζιριστάν, όπου σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επικίνδυνο και πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον. Πολλοί από τους πληροφοριοδότες τους έχουν τους δικούς τους στόχους: οι ντόπιοι μαχητές χρησιμοποιούν τους θανάτους αμάχων ως όπλο για τη στρατολόγηση ανθρώπων, ενώ οι πακιστανοί αξιωματούχοι που καταγγέλλουν την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας τους από τα drones αποσκοπούν στην υποστήριξη της κοινής γνώμης.
«Το Βαζιριστάν είναι μια μαύρη τρύπα της ενημέρωσης», παραδέχεται ο Μίρζα Σάζντα Ακμπάρ, πακιστανός δικηγόρος που έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της CIA για λογαριασμό πολιτών που λένε ότι έχουν χάσει συγγενείς τους στις επιθέσεις.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, επιμένουν: από το 2001 η χρήση του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.000 μαχητών και 50 αμάχων. Η αναλογία, εφόσον είναι ακριβής, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή.
Ετικέτες
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΠΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΠΑΚΙΣΤΑΝ,
ΠΟΛΕΜΟΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου