"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θεραπείες με τα πρώτα δόντια

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Στα νεογιλά δόντια βρίσκεται η θεραπεία για μια σειρά από σοβαρά νοσήματα.

Τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται από τον οδοντικό πολφό έχουν δράση κατά καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστικών παθήσεων, παθήσεων του εντέρου, αλλά και σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Συμβάλλουν, επίσης, στην επούλωση εγκαυμάτων και στην ανάπλαση του περιοδοντικού ιστού.

"Τουλάχιστον 43 γνωστές διεθνείς κλινικές μελέτες με βλαστοκύτταρα κατά σοβαρών παθήσεων είναι ήδη σε εξέλιξη" σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής κ. Κοκκώνα Κουζή. Τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού σημειώνει ανήκουν στην κατηγορία των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων.

Λόγω της νεαρής τους ηλικίας, παρουσιάζουν υψηλότερη ικανότητα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης σε σύγκριση με άλλα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από ιστούς ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστών ή το λίπος. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ο έντονος κυτταρικός πολλαπλασιασμός και η μεγάλη ικανότητά τους να μεταναστεύουν στην περιοχή που πάσχει, ανεξάρτητα εάν χορηγηθούν τοπικά ή ενδοφλέβια.

Σύμφωνα με την κ. Κουζή, τα βλαστοκύτταρα, υπό κατάλληλες συνθήκες, μπορούν χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παθήσεων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες. Η αλλαγή των νεογιλών δοντιών αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για συλλογή τους.

Τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι διαφορετικά από εκείνα που συλλέγονται κατά τη γέννηση από το αίμα του ομφάλιου λώρου, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι κι αυτά θα αποτελέσουν πολύτιμη πρώτη ύλη θεραπείας.

Με τις σημερινές εφαρμογές, ένας στους τρεις ηλικιωμένους χρονίως πάσχοντες ασθενείς θα μπορούσε να θεραπευθεί αν είχε φυλάξει κατά τη γέννησή του τα βλαστοκύτταρα. Η γέννηση είναι μια μοναδική ευκαιρία, αλλά αν έχει χαθεί αυτή η ευκαιρία, μπορεί κανείς σήμερα και πάλι να φυλάξει βλαστοκύτταρα.

Η ύπαρξη βλαστικών κυττάρων στον οδοντικό πολφό έγινε γνωστή μόλις το 2000. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε πολλούς γονείς που έχασαν την ευκαιρία να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους τη στιγμή της γέννησης, από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, να ζητήσουν σε δεύτερη φάση τη φύλαξη αυτού του πολύτιμου υλικού.

Η διαδικασία που απαιτείται για τη συλλογή
Τα βλαστοκύτταρα συλλέγονται από ειδικό και με συγκεκριμένη διαδικασία, στη φάση της αντικατάστασης των νεογιλών από μόνιμα δόντια. Απαιτείται συνεννόηση με ειδικό γιατρό, ώστε να μη χαθούν τα βλαστοκύτταρα. Οι επιστήμονες μπορούν να απομονώσουν και να συντηρήσουν βλαστοκύτταρα από φρονιμίτες ενηλίκων, καθώς και από δόντια που εξάγονται στο πλαίσιο ορθοδοντικής.

Ο οδοντικός πολφός περιέχει μία σειρά χρήσιμων κυττάρων, όπως οι ινοβλάστες, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οδοντοβλάστες (σχηματίζουν την οδοντίνη ουσία του δοντιού), μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (περιβάλλουν τα αγγεία και νεύρα), ενδοθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος των μικρών αγγείων και κύτταρα του αίματος.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: