"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ούτε οι φίρμες γλίτωσαν από την κρίση

Του Γιώργου Μανέττα

Μεγαλώνει επικίνδυνα ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταρρέουν από το βάρος της ύφεσης και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Από τη λίστα δεν λείπουν γνωστές «φίρμες», οι οποίες μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν στο χώρο τους και μάλιστα εντυπωσίαζαν με τις επιδόσεις τους. Η εξέλιξη αυτή έχει αναστατώσει τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση δεν κάνει εξαιρέσεις.

Παράγοντες της αγοράς, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και ζητάνε να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Αίσθηση προκάλεσε το λουκέτο που έβαλαν πριν απο μερικές ημέρες τα «Applebee's».

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Milomel Hellas, η εταιρεία που διαχειρίζεται και αναπτύσσει τα καταστήματα της αμερικάνικης αλυσίδας εστιατορίων στη χώρα μας, αποφάσισε να κατεβάσει ρολά στα τέσσερα εναπομείναντα σημεία πώλησης που διατηρούσε σε Λ. Αλεξάνδρας, Κεφαλάρι, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη. Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και οι αρνητικές προοπτικές στον κλάδο της εστίασης εκτιμάται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη λήψη της παραπάνω απόφασης.  
Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τους εργαζόμενους στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης να κάνουν μία προσπάθεια για να συνεχίσουν οι ίδιοι τη λειτουργία του με μειωμένες τιμές. Ωστόσο, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αφού σε λίγο καιρό θα τελειώσουν τα αποθέματα και θα χρειαστούν νέες αγορές, ενώ υπάρχει και νομικό κενό σχετικά με την εκπροσώπηση της αμερικανικής φίρμας στη χώρα. Το πρώτο κατάστημα «Applebee's» στην Ελλάδα άνοιξε το 1997 στη Θεσσαλονίκη, στο 11ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου.

Το 2009 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 9,53 εκατ. ευρώ από 11,74 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 924.000 ευρώ. Συνολικά απασχολούσε 150 άτομα.

«Θύμα» της πρόφατης οικονομικής κρίσης έπεσε και η εταιρεία του γνωστού σχεδιαστή μόδας, Λάκη Γαβαλά. Ο κ. Γαβαλάς ζήτησε πριν απο μερικές εβδομάδες την προστασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, σε μία ύσταση προσπάθεια να διαχειριστεί τα χρέη προς τους πιστωτές του.

Η δραματική κάμψη των πωλήσεων στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης αλλά και η κακή διαχείριση των οικονομικών είχαν ως αποτελέσμα να συσσωρευτούν υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ήταν αδύνατον να καλυφθούν.

Τα «σύννεφα» άρχισαν να πυκνώνουν επικίνδυνα ήδη από το Φεβρουάριο του 2011, όταν ύστερα από έφοδο του ΣΔΟΕ καταλογίστηκε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ για μη καταβολή ΦΠΑ.

Με βάση τον ισολογισμό της χρήσης 2009 ο κύκλος εργασιών της «Lakis Gavalas S.A.» ανήλθε σε 69,32 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,84 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. το 2008. Τα δάνεια ξεπέρασαν τα 17,37 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις άγγιξαν τα 94,3 εκατ. ευρώ.

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε και η πρωτοπόρος εταιρεία στην ηλεκτρονική πώληση προιόντων μέσω Ιnternet, e-shop.gr.

Η εταιρεία έχει πάρει προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές της, όμως, θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος αποπληρωμής των υποχρεώσεων που ανέρχονται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές και αναφέρουν πως οι δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά ενώ ομαλά κυλάει και η συνεργασία με τους προμηθευτές.

Οι πωλήσεις της e-shop έφθασαν το 2010 στα 105 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ το 2009 ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 υποχωρούν περίπου κατά 25%. 

Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 99 έχουν υπαχθεί μια σειρά από γνωστές εταιρείες, με πιο πρόσφατες την αλυσίδα ηλεκτρονικών Expert και τη Ridenco Commercial, η οποία εμπορεύεται τα σήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης «Timberland» και «Nautica». Επιπλέον, πολυθνικές-κολοσσοί όπως η Aldi και η Fnak οι οποίες με πολλές φιλοδοξίες επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια για την επέκταση του δικτύου τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα και δεν επιστρέψει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης. Το νέο πακέτο διάσωσης που εξασφάλισε η χώρα και κυρίως οι εγγυήσεις που παρέχονται για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται πως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βελτίωση του κλίματος και για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Προβληματίζουν οι απλήρωτες οφειλές
Στο «φως» έρχονται καθημερινά και άλλες περιπτώσεις γνωστών εταιρειών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Ενδεικτικά, η «Χαρτοποιία Θράκης-Diana» δήλωσε αδυναμία προμήθειας της απαραίτητης πρώτης ύλης, με συνέπεια να σταματήσει μέρος της παραγωγής της στην Ξάνθη και να θέσει σε διαθεσιμότητα μέρος του προσωπικού της.

Τα πράγματα βέβαια θα ήταν διαφορετικά εάν, οι ιδιώτες πελάτες της, αλλά και το ελληνικό δημόσιο εξοφλούσαν τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που χρωστάνε στην εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, έχουν πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα αδείας.

Δυσκολίες έχει και η ιστορική «φίρμα» Carouzos, η οποία τα δυο τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης του δικτύου της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: