Ο Βενιζέλος κάλυψε και τα 70 εκατ. που αδυνατούσαν να επιστρέψουν
Νέα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» δείχνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος «κάλυψε» το πρόβλημα ρευστότητας της Proton όχι μόνο μία φορά, στις 14 Ιουλίου, όταν κατέθεσε τα 160 εκατ. ευρώ.
Το επανέλαβε και στις 15 Ιουλίου με ακόμη 70 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή αδυνατούσε να επιστρέψει η τράπεζα τη συγκεκριμένη ημέρα από παλαιότερες καταθέσεις.
Η «Ε» αποκάλυψε την Τρίτη ότι ο υπουργός, σε συνεννόηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, έδωσε εντολή στις 14/7/2011 να κατατεθούν στην Proton Bank συνολικά 160 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 100 εκατ. είχαν διάρκεια μίας ημέρας και τα άλλα 60 εκατ. ευρώ «σπασμένα» σε 20 εκατ. για 4, 5 και 6 μέρες αντίστοιχα.
Για τα 100 εκατ. ευρώ είχαν διαφωνήσει δύο διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επισημαίνοντας στον υπουργό ότι οι καταθέσεις υπερέβαιναν κατά 92 εκατ. ευρώ το όριο (50% επί των ιδίων κεφαλαίων) των διαθεσίμων που μπορεί να είναι κατατεθειμένα σε μία τράπεζα από τα διαθέσιμα του Δημοσίου και ότι η τράπεζα, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα σχετικά με την υπεξαίρεση των 51 εκατ. ευρώ, είχε δηλώσει αδυναμία να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ από παλαιότερη τοποθέτηση που έληγε την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 15/7.
Ιδού, λοιπόν, πώς λύθηκε το θέμα: Οπως φαίνεται και στο σχετικό έγγραφο που παρουσιάζουμε, στις 15/7 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέθεσε άλλα 70 εκατ. ευρώ στην Proton Bank. Από αυτά, 20 εκατ. είχαν διάρκεια έξι ημερών (λήξη 21/7), άλλα 20 εκατ. διάρκεια εφτά ημερών (λήξη 22/7) και 30 εκατ. διάρκεια 10 ημερών (λήξη 25/7). Είναι πασιφανές ότι η «κάλυψη» αφορούσε και το διάστημα μετά τις 15/7 που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία επικαλείται -μεταξύ άλλων- ο υπουργός για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, παρ' όλο, βέβαια, που η Proton δεν... συμμετείχε στα tests.
Και επειδή ο υπουργός επικαλέστηκε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες τον «συστημικό κίνδυνο» κατάρρευσης των τραπεζών να επισημάνουμε ότι όπως και στην περίπτωση της Τ-Bank (πρώην Aspis Bank, την οποία «έσωσε» το υπό κρατικό έλεγχο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα από μία μικρή τράπεζα. Αλλωστε, αυτό φάνηκε και από τον ξαφνικό «έρωτα» τής -επίσης υπό κρατικό έλεγχο- Attica για την Proton, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης υπεξαίρεσης και του προβλήματος ρευστότητας στη δεύτερη.
Η υπόθεση της τοποθέτησης των διαθεσίμων του Δημοσίου στις τράπεζες έχει και άλλη διάσταση. Σε πρακτικό της Επιτροπής Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων με ημερομηνία 13/7/2011 αναφέρεται ότι «το ύψος των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου θα ανέλθει στο προσεχές διάστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 12-13 δισ. ευρώ». Διόλου άσχημα, δηλαδή, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 το αντίστοιχο ποσό ανήρχετο μόλις σε 3 δισ. ευρώ. Πώς συμβαίνει αυτό; Η κυβέρνηση «δεσμεύει» κεφάλαια από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ σε λογαριασμούς των τραπεζών για παροχή ρευστότητας, χωρίς να της καίγεται «καρφί» για τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει σε βάρος προμηθευτών του Δημοσίου, δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ κ.ά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΑΣΟΚ,
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου