"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KINA: Βγάζουν τον Μάο από την ντουλάπα

Η αποκαθήλωση του Μεγάλου Τιµονιέρη αναστέλλεται για τον εορτασµό των 90ών γενεθλίων του Κ.Κ. Κίνας

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το βιβλίο της χρονιάςστην Κίνα τιτλοφορείται «Ιστορία του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κίνας, τόµος Β’». Στις 1.074 σελίδες του, για πρώτη φορά κι έπειτα από δώδεκα χρόνια διορθώσεων, προσφέρει προς τους αναγνώστες, οι οποίοι καλούνται ευγενικά να το αποκτήσουν, την επίσηµη ιστορική εκδοχή για την περίοδο 1949 - 1978. Το «Μεγάλο Αλµα προς τα Εµπρός» και η Πολιτιστική Επανάσταση περιγράφονται σαν ένα περίπου αναγκαίο κακό. Ούτως ή άλλως χάνονται ανάµεσα στους τόνους του µελανιού που έχει χυθεί στον ογκώδη τόµο για διάφορουςεθνικούς θριάµβους.

Εναλλακτικά, το καθεστώς προσφέρει στους κινέζους πολίτες την ταινία της χρονιάς.Τιτλοφορείται «Η ίδρυση ενός κόµµατος» κι έκανε πρεµιέρα στις κινηµατογραφικές αίθουσες την περασµένη Τετάρτη. Πρόκειται για µια υπερπαραγωγή, το κόστοςτης οποίας ξεπέρασε τα οκτώ εκατοµµύρια ευρώ και στην οποία συµµετέχουν περίπου εκατό σταρ του κινεζικού κινηµατογράφου. Η ταινία περιγράφει τα γεγονότα που, ανάµεσα στις 11 Οκτωβρίου του 1911 και την 1η Ιουλίου του 1921, οδήγησαν στο τέλος της Αυτοκρατορίας και της ∆υναστείας των Κινγκ και στη γέννηση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κίνας. Είκοσι τµήµατα του υπουργείου Προπαγάνδας εµπλέκονται στηνπροώθηση της ταινίας, καλώντας τον κινεζικό λαό να µη χάσει το αριστούργηµα. 

Πριν από δύο χρόνια, το γεγονός της χρονιάς, µαζί µε τη µεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου µπροστά από την Απαγορευµένη Πόλη, ήταν µια άλλη ταινία. Ο τίτλος της δεν ήταν και πολύ διαφορετικός: «Η ίδρυση µιας ∆ηµοκρατίας» γυρίστηκε επίσης µε τη συµµετοχή πολλών σταρ για τα 60 χρόνια της «Νέας Κίνας». Οπως σηµειώνειο απεσταλµένος της εφηµερίδας «Λα Ρεπούµπλικα», σε κάθε επέτειο πνέει µια νέα ριπή «κόκκινου» ανέµου.  

Από την Κίνα του «Μεγάλου Αλµατος προς τα Εµπρός» και της Πολιτιστικής Επανάστασης δεν έχει µείνει σχεδόν τίποτε. Το Κοµµουνιστικό Κόµµα, όµως, επιδεικνύει µια αξιοσηµείωτη αντοχή στον χρόνο. Το δικό του ελιξίριο της αθανασίας είναι το µήνυµα ότι το θαύµα της προσεχούς πρώτης οικονοµικής δύναµης στον πλανήτη οφείλεται σε αυτό το ένα και µοναδικό κόµµα. Αν υπάρχει ένα θαύµα αυτό αφοράτους αξιωµατούχους του: σχεδόν όλοι οι πρωτοκλασάτοι είναι διεφθαρµένοι και διψούν για δυτική πολυτέλεια. Συγχρόνως, όµως, γνωρίζουν άριστα πώς να διοικούν ένα τεράστιο κράτος και να το κρατούν στον δρόµο της ανάπτυξης. Κανείς άλλος δεν ξέρει να κάνει τη δουλειά τους και να εγγυάται την κληρονοµική εξουσία στους απογόνουςτων οικογενειών της επανάστασης. Η µεσαία τάξη και τα εκατοµµύρια των αποκλεισµένων από την ανάπτυξη του 10% µισεί αυτά τα πρόσωπα.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ξέρει ότι για να σταθεί στα πόδια του, πρέπει να κλειδώσει καλά στην ντουλάπα τούς σκελετούς του. Να συντηρήσει τον µύθο του µε εκδόσεις χιλίων σελίδων, κινηµατογραφικά έπη και φιέστες στις οποίες δεν έχει θέση η φολκλόρ νοσταλγία για τον Μεγάλο Τιµονιέρη, αλλά τα µεγάλα του επιτεύγµατα. Το κόµµα αποκαθιστά τον Προφήτη του αναγνωρίζοντας τα «µερικά λάθη που έκανε προς το τέλος». Τον περασµένο Οκτώβριο το πολίτµπιρο αποφάσισε µυστικά να «εγκαταλείψει για πάντα τη σκέψη του Μάο». Η διαταγή όµως προς το υπουργείο Προπαγάνδας είναι σαφής: στην 90ή επέτειο του κόµµατος δεν θαυπάρχει δείγµα από την αποκαθήλωση. Χωρίς Μάο δεν υπάρχει Κόµµα και χωρίς Κόµµα δεν υπάρχει Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ελάχιστη σηµασία έχει το γεγονός ότι στην πρώτη µυστική συγκέντρωση, το 1921, ο νεαρός εκπρόσωπος της επαρχίας Χιουνάν δεν έδωσε το «παρών» επειδή είχε χαθεί στους δρόµους της Σαγκάης. Το σπίτι όπου ένας Ολλανδός κι ένας Ρώσος εξηγούσαν στους κινέζους συντρόφους πώς ιδρύεται ένα κοµµουνιστικό κόµµα είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες στην τύχη του. Σήµερα όµως αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Οι προσκυνητές σχηµατίζουν ουρές δεκάδες µέτρων για να επισκεφτούν το µικροσκοπικό λίκνο του ΚΚΚ ανάµεσα σε ουρανοξύστες και πολυτελή εµπορικά κέντρα. Τίποτε δεν θα µπορούσε να περιγράψει καλύτερα τη σηµερινή Κίνα από αυτήν την εικόνα: οι προσκυνητές αγγίζουν εκστασιασµένοι τις ιερές πολυθρόνες των ιδρυτών του Κόµµατος. Κι έπειτα τρέχουν για ψώνια. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: